İzmirlilerin çoğu siyaseti bir kenara bırakarak yaklaşan soğuk havalardan önce güneşli günlerin tadını parklarda ve ortak yaşam alanında çıkartmaya çalışıyor. Özellikle Kordonboyu'nda seçimi konuşmak için yanına oturduğumuz birçok vatandaş güneşin tadını çıkarmak istediklerini ve seçimden artık konuşmak istemediklerini söylüyor.
Yaptığımız görüşmelerde en net olarak şunu fark ettik: İzmirliler seçimlerden sonra koalisyon seçeneğinin yeniden gündeme geleceğini düşünüyor.
Esnaf ise seçim konusunda oldukça dertli. İşlerinin zaten çok bozuk olduğunu belirten çoğu esnaf, 1 Kasım seçimlerinden sonra koalisyon seçeneğinin yeniden gündeme gelmesi ve başarısız olması halinde ekonomilerinin daha da bozulmasından endişe ediyor.
Konuştuğumuz Kemeraltı esnafına göre, 7 Haziran’dan bu yana yaşanan süreçte ülke siyasetinin yaratmış olduğu kutuplaşmaların tarihi çarşı içerisinde de yaşandığına dikkat çekiyor. Bazı esnaf kendilerinin savunduğu parti nedeniyle kendilerine ekonomik olarak baskı yapıldığını anlatıyor. Bir takım esnafın taraftarı olduğu siyasi partiyi desteklemeyen esnafı ifşa ederek alışveriş yaptırtmamaya uğraştığını öne sürüyorlar.
Partilerin, seçim kampanyalarını yürütürken eşit olmadığı çoğu İzmirli tarafından kabul ediliyor. Bunun en büyük sebebinin ise partilerin ekonomik olan yapıları gösteriliyor. Türkiye İktidarını elinde bulunduran AKP ve İzmir’de Büyükşehir ve birçok ilçe belediyesini yöneten CHP’nin, rahat bir ekonomik yapıları olduğunu belirtiyorlar. Özellikle MHP ve HDP’nin kampanyalarını yürütürken ekonomik nedenlerle boğuştuğunun altını çiziliyor.
Servet Aydın: "Kazamazlarsa yine olay mı çıkartacaklar?
Servet Aydın Vartolu. Yaklaşık 20 senedir İzmir’de yaşıyor. Kemeraltı’nda tekstil dükkânı işletiyor. Aydın, düşüncelerini şu şekilde sıralıyor: “Bu seçimde bence pek fazla bir değişiklik olmayacak. Bence İzmir genelinde yine aynı oylar alınacak. CHP ve HDP burada son seçimde çok iyi oy aldılar. Yine aynı oyları alırlar. Belki AKP’nin oyları düşebilir.”
Seçimlerin en çok esnafı etkilediğini savunan Aydın, “Ortada bir hükümet belirsizliği var. İnsanlar seçimden sonra acaba ne olacak; tek başına hükümet kurulmadığında yine olaylar mı çıkartacaklar, diye tedirgin oluyor. Nereye kadar seçim olacak, insanlar onun korkusundalar. İzmir’de partiler arasında çok baskı olmaz. Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi olmaz. Bütün partiler eşit şartlarda çalışıyor. Seçimde birinci AKP, ikinci CHP, üçüncü HDP olur. HDP’nin bu süreçte politikaları iyiydi. Ben onlarında bir şeyler yapmasını isterdim. Öne çıkmasını isterdim” diyor.
Habib Alay: “Ama çalışıyor adamlar"
Kemeraltı’nda 20 yıldır berberlik yaptığını ifade eden Habib Alay, babadan CHP’li: “Biliyorsunuz İzmir CHP’lidir. Bir yandan ben CHP’liyim ama memnunda değilim. Çünkü burayı kale olarak gördükleri için bir yatırımda yapmıyorlar. Burada bir Konak Tüneli yapıldı. Onu da geldi Binali Yıldırım yaptı. AKP’nin de bazı politikaları iyi bazı politikalarını benimseyemiyorum. Özellikle dış politikası çok kötü. Hiçbir ülkeyle barışık değiliz. Ama çalışıyorlar adamlar burada geliyorlar CHP’nin kalesinde tünel yapıyorlar. Ben oyumu CHP’ye vereceğim. Son seçimde burada HDP’ye oy patlaması oldu. İzmir’de aynı sonuçlar çıkar. Hiçbir partinin burada kampanya konusunda zorlandığını düşünmüyorum. Benim evimin önünde HDP’nin bildirileri var. CHP’de, MHP’de hepsi gelip afişlerini asabiliyorlar. CHP oylarını yükseltir, MHP az bir şey düşer, AKP aynı alır, HDP’nin biraz emanet oyları vardı onlar biraz düşebilir. AKP’nin tek parti olarak çıkacağını sanmıyorum. Yine koalisyon çıkar sandıktan.”
Hüseyin Bilmen: En çok HDP'lilere saldırdılar
Yedi senedir fırıncılık yapan Hüseyin Bilmen, 1997’de Mersin’den İzmir’e gelmiş aslen Mardin Nusaybinli. 7 Haziran seçimlerine kadar komşu esnafla güzel geçindiklerini söyleyen Bilmen, seçimden sonra insanlarda bir tedirginlik başladığını söylüyor: “Yürüdüğümüz zaman bile bu devlette ben kendimi güvende hissetmiyorum. Ankara’da patlayan bombalardan dolayı ben kendimi İzmir’de bile olsa güvende hissetmiyorum. O yüzden bu 1 Kasım seçimlerinde insanlarda bir kafa değişikliğinin olmasını umuyorum. Kampanya süreçlerinde burada en çok HDP’ye saldırılar oldu. AKP, CHP ve MHP üzerinde bir baskının olduğunu hiç duymadım. Karabağlar HDP binasına saldırı oldu. İçeride insanlar mahsur kaldı. Bu üzücü bir olaydır. Bu saldırıların olmaması gerekiyordu. HDP’de bu ülkenin bir siyasi partisidir. 6 Milyon kadar seçmeni olan bir siyasi partidir. Bu 6 Milyon seçmene yapılan bir saldırıdır.
Ferid Yılmaz: Esnaf politikleşti
Kemeraltı’nda maddi olarak seçmenlere baskı yapıldığını söyleyen otopark işletmecisi Ferid Yılmaz “12 – 13 senedir bu sokaktayız. Daha önceki esnaf parti konusunda konuşmazdı, siyasal düşüncelerine dair hiçbir açık vermiyorlardı. ‘Biz esnafız, esnaf objektiftir, hiçbir tarafa karışmaz. İşine bakar ekmeğine bakar kim kimi öldürüyor biz karışmayız’ derlerdi; işleri daha yüksekti. Ama 7 Haziran seçimlerimden sonra AKP’li ya da MHP’liler HDP’li olan esnafa maddi anlamda baskı yapıyor. CHP’liler ile iletişimimiz iyidir konuşuyoruz. Diğer bir yandan İzmir CHP’nin elinde olduğu için buraya yeterince bir bütçe ayrılmıyor.”
“1 Kasımdan sonra her şey güzel olacak”
23 yaşında ve İzmir’de doğduğunu söyleyen bir İzmirli ise ismini vermek istemediğini ama düşüncelerini aktarmak istediğini belirtiyor: “Şuan ki hem manevi hem de maddi gidişattan kendi adıma hiç memnun değilim. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra ülkede bir kaosun oluştuğunu düşünüyorum. Hükümet dahi yok şuan. Türkiye’de bazı hakların eşit dağıtılmadığı kanaatindeyim. 1 Kasım seçimlerinde umarım ki her şey daha güzel olacak. İnşallah öyle olur. AKP elindeki iktidarı kullanarak CHP’ye yerel siyasette baskı yapıyor”.
Çetin: Vatandaş dedi ki biraz frene bas relaks ol
Çetin, adını veriyor ama soyadını söylemiyor. Ankara doğumlu. 35 yıldır İzmir’de yaşıyor. “1 buçuk yıl içerisinde bu millet, 4 seçim yaşadı. 7 Haziran seçimlerinden sonra vatandaş TBMM’de grubu olan siyasi partilere bir mesaj verdi. Bu mesajın ilki AKP’ye verildi. Vatandaş dedi ki biraz frene bas relaks ol. İkinci olarak CHP’ye bir mesaj verdi. Dedi ki sen ana muhalefet görevini yap. Bu tablo her ne hikmetse yukarıdaki kişiler tarafından hoş karşılanmadı. MHP Genel Başkanı dedi ki sonra vatandaş bize Ana muhalefet görevini verdi. Koalisyonu AKP ve CHP oluşturacak MHP’ye de anamuhalef görevi düşecekti. HDP’nin özellikle İzmir’de oyunu artırmasının tek sebebi bazı kesimlerin partinin barajı geçmesi için yaptıkları desteklerdir. Bunu göz görmese de çıkan rakamlarla anlayabiliyorsun. İzmir’de HDP’ye emanet oy çok çıktı.”
Mücella Duman: AKP parayla gelip oy istiyor
Mücella Duman emekli. Türkiye’nin gidişatının iyi olmadığını düşünüyor. “Bana sorarsanız benim gönlümde MHP’nin gelmesi var. Devlet Bey’in, devletin başında olması gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten farklıyız, Türkiye elden gidiyor. AKP’liler pek iç açıcı şeyler söylemiyorlar. Bunların yaptıkları şeylere bakarsanız etraftaki bazı kişiler ile paralarla geliyorlar ve oyunuzu bize verin diyorlar. Bizzat bana da gelindi. Ama bizim partimizde böyle bir şey yoktur. Biz kendi çabalarımız ile bir şeyler yapmaya çabalıyoruz. AKP’nin devlet eliyle İzmir’e yaptırdığını söylediği projeler, bizim üzerimize yapılan bir baskıdır. Bu devletin aygıtları biz İzmirlilerin elinde olmasını istiyoruz. Annelerin artık ağlamasını istemiyoruz.”
Göknur Karadağ: Bu bizim savaşımız değil
Göknur Karadağ Alsancak’ta 16 senedir kafe İşletmeciliği yapıyor. “Ülkemiz için hangisi hayırlı olacaksa, ülkemiz için hangisi umut veriyorsa, ülkemize hangi parti barış ve eşitlik getirecekse o partinin kazanmasını isterim. Çünkü çok yorulduk. Yüreklerimiz çok yoruldu. Sürekli ölüm haberleri geliyor. Kardeşler arasındaki savaşın son bulmasını istiyoruz. Ekonomik anlamda ise bir işletmeci olarak bir umudumuz yok. Çünkü can güvenliğinin olmadığı bir ülkede ekonomik değerlendirmeler yapmanın da bir anlamı yok. Zaten ekonomik olarak da çökmüş durumdayız. 7 Haziran seçimlerinden sonraki süreçte sokaklarda gördüğüm kadarıyla bu partiler arasında bir eşitlik yok. İzmir’de bir seçim heyecanı yok. 1 Kasım seçimlerinden sonra İzmir’de AKP ve CHP’nin puan kaybedeceğini düşünüyorum. HDP’nin potansiyelinin biraz yüksek olduğunu düşünüyorum. Eskiden savaşı gazetelerden takip ediyorduk. Savaşın sadece Doğu ve Güneydoğu’da olduğunu düşünüyorduk. Son olaydan sonra tüm Türkiye gördü ki başkent Ankara’da savaş, ölüm olabiliyor. Tüm illere cenazeler gitti. Benimde kendi müşterilerimden iki kadın arkadaşım öldü. Bu ülkede hiçbir yerde can güvenliğimizin olmadığını gördük. Artık kardeşin kardeşe vurmasını istemiyoruz. Bu savaş zaten bizim savaşımız değil” diye konuştu. (MNB-EY/HK)
İZMİR1. BÖLGE AKP Binali Yıldırım, Mahmut Atilla Kaya, Hüseyin Kocabıyık, Necip Kalkan, Cemal Bekle, Ayşe Engür, Fevzi Bayram , Maksut Karaosman, Mehmet İlkbahar, Gürbüz Akbulut, Zerrin Kara, Ahmet Eroğlu, Enes Uzunlar CHP Selin Sayek Böke, Musa Çam, Ahmet Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Ali Yiğit, Murat Bakan, Muhsin Kurt, Ali Hıdır Uludağ, Ednan Arslan, Sevda Erdan Kılıç, Nilay Kökkılınç, Muzaffer Emir Cömert HDP Ertuğrul Kürkçü, Mülkiye Birtane, Recep Aydemir, Semra Uzunok, Bayram Ercan, Derya Öz, Ömer Balkaş, Latife Canan Kaplan, Ahmet Önerge, Ayşe Erkek, Abuzer Kılınç, Nevzat Alkan, Nihat Yıldırım MHP Oktay Vural, Senem Kılıç, Aslan Savaşan, Selahattin Şahin, Halit Dalgıç, Naci Düz, Fikri Atılbaz, Hüsnü Gürhan Seçkiner, Kutlay Önder, İsmail Kurt, Nimet Uygar, Suat Oğuz, İshak Gündüz 2. BÖLGE AKP Fatma Seniha Nükhet Hotar, İbrahim Mustafa Turhan, Hamza Dağ, Kerem Ali Sürekli, Nesrin Ulema, Tansu Kaya, Bilal Kırkpınar, Ali Sedat Şenbaş, Meltem Ergin, Veysel Güldoğan, Emin Sefa Kayacan, Hale Yılmaz, Cemal Bahçıvan CHP Zeynep Altıok, Kemal Kılıçdaroğlu, Zekeriya Temizel, Mustafa Ali Balbay, Aytun Çıray, Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır, Ali Engin, Hüseyin Sezer, Ülkümen Rodoplu, Ali Kemal Elitaş, Sibel Parmaksız, Nurgül Uçar Aktuğ HDP Müslüm Doğan, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Süleyman Gündüz, Eylem Yıldız, İbrahim Akın, Nimet Nazlı Masatçı Ziyan, Cemal Bıçak, Hüseyin Az, Hediye Tekin, İmdat Ataş, Ülkü Yalçınkaya, Ayşe Özen, Hamdi Öztürk MHP Ahmet Kenan Tanrıkulu, Sueda Neslihan Çelik, Murat Koç, Yalçın Koçyiğit, Hatice Bölük , Ahmet Fatih Okuroğlu, Recep Akan, Taşkın Işık, İsmail Balkan, Rahime Dönmez, Serdar Mersin, Suavi Tuncay, Mustafa Çintaş. |
İzmir 1. bölge
Parti | Toplam Oy | Oy oranı | MV Sayısı |
CHP | 577,529 | %43.8 | 6 |
AKP | 350,154 | %26.5 | 4 |
MHP | 167,751 | %12.7 | 2 |
HDP | 153,806 | %11.6 | 1 |
İzmir 2. bölge
Parti | Toplam Oy | Oy oranı | MV Sayısı |
CHP | 635,152 | %45.6 | 6 |
AKP | 374,618 | %26.9 | 4 |
MHP | 200,973 | %14.4 | 2 |
HDP | 131,803 | %9.47 | 1 |
OHO 2015 Seçim Nabzı başlılı diğer haberler:
* VİDEO-HABER: Çanakkale Seçmeni 1 Kasım'dan Beklentilerini Anlatıyor
* Erzurum'da Seçimin Kaderi Kürt Seçmenin Elinde
* VİDEO-HABER: Antalya Seçmeni: Hükümet Kurulsun da İşimize Bakalım
* VİDEO-HABER: Adana Seçmeni Hükümet Kurulsun İstiyor
* Konya'da Seçmenler "Hükümet Kurulsun, Huzur Olsun" İstiyor