1 Kasım seçimleri öncesi Akdeniz turumuzun son durağı Antalya’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) birinci sıra milletvekili adayı Niyazi Nefi Kara ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) birinci sıra milletvekili adayı Saruhan Oluç’la konuştuk.
İki isim de Antalya’nın turizm gelirlerinde yaşanan yaklaşık 5 milyar dolarlık kaybı gündeme getirirken, bunun başlıca nedenleri olarak ülkenin içinde bulunduğu istikrarsız durum ve ekonomide kötü gidişatı gösteriyor.
Oluç, tüm Türkiye için yerel ve yerinden yönetimin geliştirilmesini, merkezin gücünün yerele dağıtılması gerektiğini savunurken, Kara yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiği görüşüne katılırken merkezin gücünün azaltılması fikrine karşı çıkıyor.
Kara ve Oluç, 14 milletvekili çıkaran Antalya’da beş AKP, beş CHP, üç MHP, bir HDP dağılımının büyük ihtimalle değişikliğe uğramayacağı kanısında.
7 Haziran seçimlerinde AKP 2011’e göre 4 bin oy kaybederek 471.690 oyla yüzde 35,2; CHP 2011’e göre bin oy kaybederek 434 bin 267 oyla yüzde 32,4; MHP 2011’e göre bin oy kazanarak 289 bin 952 oyla yüzde 21,6 aldı.
HDP ise 96 bin 763 oyla seçmenlerin yüzde 7,2’sinin desteğini aldı.
Oluç: PKK ile bağlantımız yok
“7 Haziran’dan çok farklı bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum. AKP’nin amacı oylarını artırmak değil. Sadece kıl payı milletvekili kaçırdıkları yerlere yükleniyorlar. Tabii ki biz de aynısını yapıyoruz ama onların örtülü ödenekten ekstra para harcama şansları var; bizim yok.
“Bize Antalya’da sadece Kürt seçmenler oy vermiyor. Tüm kesimlere ulaşmaya çalışıyoruz. İnsanlara demokratik siyaset için mücadele yöntemlerini anlatıyoruz.
“Silahların susması için PKK ile görüşüyoruz”
“Türkiye’de 30 yılı aşkın zamandır süren bir savaş var ve PKK bu savaşın iki tarafından biri. O zaman o tarafla da görüşülmesi gerekir ve biz de görüşüyoruz. Biz barış olması, silahların susması için bu görüşmeleri yapıyoruz diye kimse bizi suçlayamaz.
“Ama bizim PKK ile organik-inorganik falan bir bağlantımız yok. Bu tamamen Tayyip Erdoğan’ın saçmalamasıdır.
“Barış yasalarla gelmez. Toplumda genel bir barış rüzgarının esmesi gerekir. Bunda da siyasilere önemli rol düşüyor. Kandan beslenmek yerine barış için mücadele eden her partiyle görüşebiliriz.
“Gerçek Türkiye partisi biziz”
“HDP tam anlamıyla Türkiye partisidir. Bunu anlatmaya gerek bile yok. Türkiye’deki tüm diller, kültürler bir arada.
“Diğer partilerde de farklılıklar olabilir ama farklı olan renkler gizleniyorlar. HDP’de ise herkes kendi rengiyle var olur.
“Kürt sorunu birinci madde”
“7 Haziran seçimleri öncesi beyannamemizde Kürt sorunu birinci madde değildi. Çünkü çatışmasızlık ortamı vardı.
“Bu seçim öncesinde hazırladığımız beyannamede ise Kürt sorunu birinci madde. Çünkü 7 Haziran’dan bu yana yaklaşık 700 kişi öldü ve barış sağlanmadan hiçbir şey olmaz.
Antalya’nın sorunları
“Turizm geliri bu yıl 5 milyar dolar düştü. Bu sadece turizm işletmelerini değil, hemen hemen tüm sektörleri etkiliyor.
“Turist sayısında düşüşün yanı sıra gelenlerin de geceleme sayısı düştü.
“Bunun yanı sıra tarım emekçilerinin ciddi sorun var. Ciddi anlamda ekolojik tahribat yaşanıyor. Bir yandan HES’ler bir yandan taş ocakları ekolojiyi çok olumsuz etkiliyor.
“Merkez değil, yerel güçlenmeli”
“HDP’nin en önemli hedeflerinden biri Türkiye’nin tamamı için yerelden yönetimin güçlendirilmesi.
“Türkiye’de yerel yönetimler üzerinde merkezi vesayet var. Antalya’nın bir ilçesinde yerel yönetim bir iş yapmak istediği zaman Ankara’dan izin almak zorunda.
“Türkiye’de merkezi idarenin elindeki eğitim, sağlık, bayındırlık, turizm gibi bir çok alandaki yetkilerinin devredilmesini, bu bağlamda yerele mali özerklik istiyoruz.
“Hiçbir yaptırımı olmayan il genel meclisleri ve kent konseylerinin yetkilerinin artırılması, vali ve kaymakamları o kentte yaşayan insanların seçmesi lazım.
“Amacımız merkezdeki yetkileri yerele dağıtarak yerelde yaşayan insanların demokrasiye daha fazla katılmasıdır. Tayyip Erdoğan’ın amacı ise tüm yetkileri merkeze toplayarak tek söz sahibi olmak.
“Birbirine yakın kentler bölge meclisleri kurmalı. Mesela Antalya, Burdur, Isparta seçilenlerden oluşan bir bölge meclisi kurabilir. Kendi bölgeleriyle ilgili kararları kendileri verebilir. Bu mu bölücülük?
Kara: AKP yoksulluğu kullanıyor
“Siyasiler halka dokunmalı diye bir klişe vardır. Ancak halk kendisine dokunulmasını değil, özgür olmak istiyor. Siyasiler halka değil, halk siyasilere dokunabilmeli.
“Seçim sürecinde AKP siyasi gücünü kullanıyor. İnsanlara gıda yardımı yapıyor, ASAD’a geçici işçi alıyorlar.
“Bize oy verirseniz çocuklarınızı işe alacağız, bize oy vermezseniz devletin sağladığı sosyal imkanlar kesilir gibi söylemlerle yoksulluğu kullanıyorlar.
“Öte yandan din faktörünü ciddi şekilde kullanıyorlar. Kendilerine hizmet etmeyen imamları başka yerlere sürüyorlar.
“Turizm kötü, bakan geziyor”
“Rusya ekonomisinin bozulması, dünya genelindeki ekonomik çalkantılar, Türkiye’de istikrarsızlık, Suriye ve bölgede yaşanan savaşlar nedeniyle turizm çok büyük zarar görüyor.
“Turizmin rayına oturması için Türkiye’de mutlaka barışın sağlanması gerekiyor. Turizm açısından teşvikler yapılmalı. Ayrıca doğa, tarih, sağlık turizmine de daha fazla önem verilmeli.
“Turizm Bakanı en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’ya bir kere bile gelmedi. Kendisi cumhurbaşkanıyla birlikte dünyayı geziyor.
“Bir diğer sıkıntı da turizm bölgeleri dahil saat 22.00 sonrası için getirilen içki satış yasağı. Bu yasak özellikle küçük marketleri olumsuz etkiledi. İnsanlar ya saat 22.00’den önce büyük marketlerden içki alıp evde içiyor ya da barlara lokantalara gidiyorlar. Bu yasakla ekonomiye müdahale ettiler.
“Yerel güçlenirken merkez de gücünü korusun”
“Yerelde vali kaymakam tabii ki seçilerek göreve gelmeli. Yerel tabii ki daha güçlü olmalı. Ancak öte yandan merkez de gücünü korumalı.
“Her bölge kendi kurallarıyla yaşarsa, mesela muhafazakar-dindar bir bölgede inançsız bir kişinin veya farklı yaşam tarzına sahip kişinin hakları ne olacak?
“Eğitim, sağlık, güvenlik her bölgeye merkezden eşit şekilde sağlanmalı.” (EKN)
AKP milletvekili adayları Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Köse, Hüseyin Samani, Gökcen Özdoğan Enç, Sena Nur Çelik, İbrahim Aydın, Atay Uslu, İbrahim Türkiş, Işılay Işıldar Can, Hakkı Beşkazalı, Ercan Mekteplioğlu, İzzet Yılmaz, Murtaza Tamyürek, Mustafa Akdeniz CHP milletvekili adayları Niyazi Nefi Kara, Deniz Baykal, Çetin Osman Budak, Mustafa Akaydın, Devrim Kök, Figen Albuga Çalıkuşu, Rafet Zeybek, Nusret Bayar, Deniz Filiz, Sultan Yegen, Sevindik Gizli, Cavit Arı, Barış İşbilen, Meral Mengi MHP milletvekili adayları Mehmet Günal, Ahmet Selim Yurdakul, Tarkan Akıllı, Cafer Uyar, Güray Parlak, Cengizhan Gököz, Neşe Gül, Mehmet Cüneyt Güzel, Turgut Bucak, Üstün Osma, Servet Ersoy, Soner İnal, Hafize Nursen Aktaş, Özcan Kadıoğlu HDP milletvekili adayları Hakkı Saruhan Oluç, Cevdet Çağlar, Deniz Yıldırım, Nuray Erçağan, İshak Kahraman, Songül Şarklı, Bayram Ardık, Firdevs Sema Tatlı, Erbakan Tağ, İlkin Manya, Kamile Yılmaz, Hülya Demir, Şeyhmus Demir, Yüksel Gönül |
7 Haziran sonuçları AKP yüzde 35,28 CHP yüzde 32,48 MHP yüzde 21,69 HDP yüzde 7,24 |
* Bu gezi P24 koordinatörlüğünde gerçekleşiyor.