Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara'da 10 Ekim günü yapılan ve 102 kişinin hayatını kaybettiği intihar bombası saldırısını gerçekleştiren iki kişiden birinin Yunus Emre Alagöz olduğunu açıkladı.
İkinci intihar bombacısının ise fotoğrafla teşhis edildiği ve açık kimliğinin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiği bildirildi.
Açıklamada soruşturmadaki yayın yasağının kaldırıldığı da belirtildi. Yayın yasağı 14 Ekim günü getirilmişti.
Twitter gözaltıları serbest
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yürütülen soruşturmada, gelinen aşamayla ilgili detaylar paylaşıldı.
"Ankara Garı civarında meydana gelen eyleme dair bazı twitter içerikleri ile ilgili olarak dört kişi hakkında gözaltı işlemleri uygulanmış, bu kişilerden üçü Başsavcılığımızca serbest bırakılmış, biri hakkında talebimiz üzerine mahkemece yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararı verilmiştir.
"Söz konusu canlı bomba eylemini gerçekleştiren kişilerden birinin Yunus Emre Alagöz isimli şahıs olduğu tespit edilmiştir.
"Diğer canlı bomba eylemcisinin fotoğrafla teşhisi yapılmış olup, açık kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu kişinin eylemi gerçekleştirmek üzere, güney sınırlarımıza komşu bir ülkeden geldiği tespit edilmiştir.
20 gözaltıdan altısı hakkında tutuklama talebi
"İki canlı bomba eylemcisine yardım ettikleri ve bu eyleme katıldıkları düşünülen toplam 20 şüpheli hakkında adli işlem başlatılmış olup, bunlardan 11'i gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan 11 şüpheliden dördü Başsavcılığımızca serbest bırakılmış, altı şüpheli tutuklanma talebi ile bir şüpheli de adli kontrol talebi ile Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmiştir. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen şüphelilerden dördü tutuklanmış, üçü hakkında adli kontrol karan verilmiştir".
Yayın yasağı savunması
Açıklamada alınan yayın yasağı için de savunma getirildi ve "sorumsuz yayınlar" nedeniyle dokuz şüphelinin kaçtığı iddia edildi.
"Şüphelilerin yerlerinin tespit edilip, yapılacak operasyonlarla gözaltına alınma işlemlerinin gerçekleştirilmesine çaba gösterildiği sırada, bazı basın yayın organları sorumsuzca davranarak, bir kısım şüphelilerin ad ve soyadlarının baş harflerini yazmak suretiyle haber yapmaları neticesinde, bombalama eylemi ile kuvvetli irtibatları olduğu düşünülen dokuz kişinin kaçmasına sebep olmuşlardır. Kaçan kişiler hakkında Sulh Ceza Hakimliğinden 'Yoklukta tutuklama' alınmıştır".
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aynı açıklamasında "Başsavcılığımızın talebi üzerine Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla yayın yasağı bugün itibari ile kaldırılmıştır" denildi. (HK)