İçişleri Bakanı Selami Altınok, Doğu ve Güneydoğu’daki 22 ilde beş bine yakın yeni korucu alınacağını açıkladı.
Aksaray’da konuşan Altınok, yeni korucu alımlarının “müjde” olarak duyurdu:
"Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun talimatlarıyla Doğu ve Güneydoğu'da bulunan 22 vilayetimizdeki koruculuk sisteminde daha etkin noktaya gelebilme adına boş bulunan 5 bine yakın korucu kadrosuna ilanlarımızı başlatıyoruz.
“22 vilayetimizde 5 bine yakın yeni, daha genç kardeşimizi, emeklilik nedeniyle boşalan korucu kadrolarında istihdam edeceğiz. Bunun da müjdesini Güneydoğu'da o kadroların açılmasını sabırsızlıkla bekleyen, korucu olmayı arzu eden çok değerli kardeşlerimize müjde olarak vermek istiyorum."
1985’te başladı
Geçici Köy Kuruculuğu sistemi 26 Mart 1985’te 442 Sayılı Köy Kanunu’nun 74’üncü maddesinde değişiklik yapılarak başladı.
İç İşleri Bakanlığı sitesinde yer alan bilgilere göre söz konusu kanun Bakanlar Kurulunca belirlenen illerde Vali’nin teklifi ve İçişleri Bakanı’nın onayı ile yeteri kadar Geçici Köy Korucusu görevlendirilmesini ön görüyordu.
Korucular idari bakımdan mülki idare amirine bağlı, görevlerinin ifası bakımından ise, görev yaptıkları köyün bağlı olduğu Jandarma Karakol Komutanının emir ve komutası altında.
Hürriyet’te yer alan habere göre 2014 yılının Şubat ayı rakamlarına göre 47 bin 800 maaşlı korucu ve 25 bin gönüllü korucu bulunuyor. 20 bin korucu ise meslekten emekli olmuş durumda.
Görevleri
Bakanlık sitesinde korucuların görevleri şöyle sıralanıyor:
* Köy halkının canına, ırzına, malına ve tasarruf emniyetine yönelik saldırıları önlemek, saldırıda bulunanları yakalamak ve suç delillerinin kaybolmamasını sağlayacak tedbirleri almak,
* Görev alanında bulunan kamu ve özel kurumlara ait tesislere yönelik her türlü saldırıları önleyecek tedbirleri almak ve bu gibi tesislerin korunmasında, genel ve özel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak,
* Tabii afetlerde verilecek görevleri yapmak,
* Bağlı olduğu mülki amirce verilecek ve önleyici kolluk kapsamında olan diğer görevleri yapmaktır.
Korucular ve suç
* İHD’nin verilerine göre; son 2009-2013 arasında korucular devletin silahlarıyla toplam 91 kişiyi öldürmüş.
* 1986 ile 1996 arasındaki 10 yıllık sürede 23 bin 222 geçici köy korucusunun görevine işledikleri çeşitli suçlar nedeniyle son verilmiş.
* 1989 yılında dönemin OHAL valisi tarafından verilen bilgiye göre 300 korucunun devletin verdiği silahları kız kaçırma, kan davası ve arazi anlaşmazlığı gibi nedenlerle kullandıkları gerekçesiyle işlerine son verilmiş.
* İçişleri Bakanlığı’nın 2006’daki açıklamasına göre ise terör suçlarıyla ilgili 2 bin 384, mala karşı işlenen suçlarla ilgili 934, şahsa karşı suçlarla ilgili 1234, kaçakçılık suçlarıyla ilgili 420 olmak üzere, toplam 5 bin civarında geçici köy korucusu suç işledi; 853 geçici köy korucusu tutuklandı.
* İHD raporuna göre ise korucular 38 köy yakma, 14 köy boşaltma, 12 taciz ve tecavüz, 22 insan kaçırma, 294 silahlı saldırı; 176 kişiyi silahlı saldırılar sonucu yaralama, 132 kişiyi silahlı saldırılar sonucu öldürme, 2 kayıp olayı, 50 infaz, 70 gasp, 454 işkence ve kötü muamele, 9 intihara sebebiyet verme, 17 ormanlık alanı yakma suçu işlemiş. (BK)
* Fotoğraf: Ayşe Ersoy - Aksaray / AA