AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde iktidardan düşmesinin ardından Türkiye yeniden seçime gidiyor.
Bu süreçte AKP açısından merak edilen sorulardan ikisi “Kongre zamanında yapılacak mı?”, “Erken seçim olursa üç dönem kuralı işletilecek mi?” idi.
12 Eylül Cumartesi günü AKP olağan kongresini yaptı ve bu iki sorunun yanıtı verilmiş oldu.
AKP MKYK ve MYK'sinin yapısı AKP içtüzüğüne göre Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Büyük Kongre'den sonra partinin en üst karar ve yönetim organı. Büyük Kongrece gizli oyla seçilen 50 üyeden oluşuyor. Ayrıca 25 yedek üye seçiliyor. Asıl liste bir nedenle boşaldığında yedek listeden bir isim genel başkan tarafından MK'ye atanıyor. MYK'de ise 13 genel başkan yardımcısı, kadın ve gençlik kolları başkanları ve grup başkan vekilleri bulunuyor. 5. Olağan Kongre'de İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Çevre, Şehir ve Kültür işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'nın açılmasıyla MYK üye sayısı 21 oldu. |
AKP’nin 5. Olağan Kongresi'nde 1380 delegenin imzasıyla aday gösterilen ve 1353 geçerli oyla yeniden genel başkan seçilen Davutoğlu, kürsüden üç dönem kuralının 7 Haziran seçimlerinde seçilen milletvekilleri için geçerli olmayacağını açıkladı.
Ancak Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) oluşumu eskimeyen bir soruyu yeniden gündeme getirdi.
Aslında bu soru partinin kurucusu Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olup görevini Ahmet Davutoğlu’na devretmesinden beri soruluyor: “AKP’yi kim yönetiyor?”
TIKLAYIN - ERTUĞRUL YALÇINBAYIR YENİ YÖNETİMİ DEĞERLENDİRDİ
Erdoğan'ın altı kişilik toplantısı
Kulislerde Davutoğlu'nun MKYK listesini hazırladığı ve onay için gönderiği Erdoğan'ın listeyi değiştirdi söyleniyor. İddialara göre Erdoğan altı kişilik yakın çalışma arkadaşlarıyla MKYK listesi üzerinde çalışmıştı. Davutoğlu, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Süleyman Soylu, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli ve Mehmet Muş'tan oluşan bu ekibi listeye almak istemedi.
Binali Yıldırım hamlesi
Bu kriz kongreye iki gün kala Erdoğan'ın danışmanı Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın genel başkanlık yarışına gireceği söylentisiyle çözüldü. Liste için adı daha önce geçmeyen Yıldırım ve beş kişi, MKYK listesine dahil oldu ve kriz çözüldü.
Ancak bu altı kişiden hiçbiri MYK'ye giremedi. Kulislerde bu durum Davutoğlu'nun istifa kozunu kullanmış olabileceği yorumlarına neden oldu.
Erdoğan'ın yakın çalışma arkadaşları
Erdoğan ile Yıldırım’ın siyasi birlikteliği Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bugüne sürüyor. Yıldırım o dönem Erdoğan’ın danışmanıydı. 7 Haziran seçimlerinde üç dönem kuralına takılacağı için 30 Mart 214 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığına adaylığını koydu ancak kazanamadı. Bunun üzerine Erdoğan’ın danışman olarak aktif siyasete döndü.
Danışman Kuzu
Yeni MKYK’de Erdoğan’ın diğer danışmanı Burhan Kuzu da yer aldı. Üç dönem kuralına takıldığı için son seçimlere de giremeyen Kuzu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda danışman olarak göreve başlamıştı.
Ekonomi ikilisi Albayrak ve Ağdal
En net etki ise Erdoğan’ın kızı Esra ile evli olan Berat Albayrak’ın MKYK’ye girmesi oldu. Kulislerde uzun vadede ekonomiden sorumlu olacağı söyleniyor. Siyasete girmeden önce Çalık Holding'de Genel Müdürlük görevinde bulunan Albayrak, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in yerine geçmesi kongrenin en ilginç gelişmelerinden biriydi.
Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde en çok güvendiği bürokratlardan biri olarak gösterilen Naci Ağbal, Mehmet Şimşek’in maliye müsteşarı olarak görev yapmıştı. Merkez Yürütme Kurulu’nda Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.
Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşları
Başbakanlığı döneminde Erdoğan'ın Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüten Efkan Ala, Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminden beri yakın çalışma grubunda olan Mustafa Ataş, Başbakanlığının ilk iki döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın metin yazarlığını yapan Yalçın Akdoğan, Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel avukatı olan Hayati Yazıcı, Erdoğan ailesi “aile dostu” Nihat Zeybekçi, siyasi yaşamına Erdoğan'ın en yakın danışmanı olarak başlayan Ömer Çelik partinin MKYK’sında Erdoğan etkisinin kanıtları olarak değerlendiriliyor. bu isimlerden Ömer Çelik hükümet sözcüsü oldu.
Önemli değişiklikler
Babacan ve Şimşek gibi AKP’nin önemli isimleri Bülent Arınç, Sadullah Ergin, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz ve Beşir Atalay da MKYK dışında kaldı. Partinin ağabeyleri arasından Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin partide görev yapmaya devam eden isimler oldu.
MYK oluşumunda ise Süleyman Soylu, Mustafa Şentop, Beşir Atalay, Yasin Aktay, Mehmet Muş, Öznur Çalık, Nureddin Nebati, Ekrem Erdem, Haluk İpek yerlerini yeni isimlere bıraktı. (HK)
* Fotoğraf: Evrim Aydın - Ankara/AA