Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili genel seçiminin yenilenmesi halinde, yasadaki 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğuna oy birliği ile karar verdi.
Erdoğan, CHP'ye görev vermezse
AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 9 Temmuz’da aldığı hükümeti kurma görevini dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı’na iade etmesi üzerine seçimlerin yenilenme olasılığı arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün düzenlediği ‘Milli Mirasımız ve Gelecek Tasavvurumuz’ temalı Cumhurbaşkanlığı sofrasında düşüncesinin iki aylık seçim hükümeti kurulması yönünde olduğu öne sürüldü. Bu açıklama Erdoğan’ın hükümet kurma görevini CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaoğlu’na vermeyeceği şeklinde yorumlandı. Erdoğan’ın Anayasa’ya göre 45 günlük sürenin bitiminde Meclis Başkanı’na danışarak seçimleri yenileyebiliyor.
Seçim Kanunu ve Anayasa'ya göre
YSK da bu gelişmeler üzerine dün akşam saatlerinde toplanarak Cumhurbaşkanınca seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 8'inci maddesinde seçimin yapılması için öngörülen 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi olup olmadığını görüştü.
Toplantıda Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 9 ve Anayasa'nın 79. maddeleri gereğince YSK'nın yasadaki 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğuna oy birliğiyle karar verildi.
Seçim Kanunu’nun 9. Maddesi seçimlerin sürelerini kısaltabilme yetkisini düzenliyor. Anayasa’nın 79. Maddesi ise seçimlerin genel yönetim ve denetimini düzenliyor. (HK)
Milletvekili Seçimi Kanunu Madde 9 Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçimi yapılmasına karar verildiği hallerde, Yüksek Seçim Kurulu, bu Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun seçimlere ilişkin olarak tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabilir. |
Anayasa - E. Seçimlerin genel yönetim ve denetimi Madde 79 Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz. |