Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümeti kurma görevini Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verdi. Böylece hükümet kurma görevlendirmesi 7 Haziran seçimlerinin üzerinden 32 gün geçtikten sonra verilmiş oldu.
Davutoğlu görüşme sonrası iftar yemeğinde yaptığı açıklamada sırasıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) randevu isteyeceğini söyledi.
Davutoğlu 15 Temmuz Çarşamba tarihine kadar ilk tur görüşmeleri tamamlamayı planlıyor.
Görüşmeler 13 Temmuz Pazartesi günü başlayacak çünkü Davutoğlu, Srebrenitsa Soykırımı Anma Töreni’ne katılmak üzere 10-11 Temmuz tarihlerinde Bosna-Hersek’i ziyaret edecek.
23 Ağustos son gün
Görevlendirme Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, haftalık olağan görüşmede biraraya geldiği toplantıda verildi. Görüşme 17.15'te başladı ve yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.
Başbakan Davutoğlu'nun görevlendirilmesinin ardından hükümetin kurulması için tanınan 45 günlük süre, 23 Ağustos Pazar günü sona erecek.
Hükümet kurulamazsa
Hükümet kurma yetkisi alan siyasi liderlerin kuracağı hükümet için mecliste güvenoyu oylaması yapılacak. Güvenoyu için 276 oy gerekiyor. 45 gün içinde yeni hükümet kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
Anayasa’nın 116. maddesine göre Cumhurbaşkanı; Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması, güvensizlik oyuyla düşürülmesi, 45 gün içerisinde yeni hükümet kurulamaması veya kurulduğu halde güvenoyu alamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.
Bu durumda güvenoyu alamayan hükümet Anayasa’ya göre çekilecek.
Koalisyon ve azınlık gibi tüm seçeneklerin tükendiği bu olasılıkta, ülkeyi seçime “geçici Bakanlar Kurulu” götürecek. Seçime giden kabine, partilerin sandalye dağılımı dikkate alınarak oluşacak.
Geçici Bakanlar Kurulu’nda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları yine bağımsız olacak. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine de bağımsızlar atanacak.
Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici Bakanlar Kurulu yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapabiliyor. (HK)
* Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar - Ankara/AA