Cumhuriyet gazetesi, 19 Ocak 2014 tarihinde ihbar üzerine durdurulan ve Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait olan TIR'lardaki havan, top ve tüfek mermisi gibi mühimmatların görüntülerini yayımladı. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan görüntülerde, TIR'larda bulunan çelik kutuların içine yerleştirilen karton kutularda ilaçlar olduğu ancak bu kutuların altına gizlenmiş havan, top ve tüfek mermileri görülüyor.
Adana Savcılığı'nın yapılan bir ihbar üzerine “silah taşındığı” gerekçesiyle durdurduğu TIR'lara el koyması MİT ve Valilik emrindeki polisler tarafından engellenmiş, büyük gerginlik yaşanmıştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Alabaşta olmak üzere hükümet yetkilileri silah taşındığı iddiasını reddederek, TIR'ların Suriye'deki Türkmenlere gıda yardımı taşıdığı yönünde açıklamalar yapmıştı. Olaydan sonra açılan soruşturma kapsamında; ihbar üzerine TIR'ları durduran jandarmalar, Adana Cumhuriyet Başsavcısı, Başsavcısı ve iki savcı tutuklanmıştı.
Savcılık dosyasından alındığı belirtilen görüntüler, üç ayrı kamera tarafından tespit edilmiş; bu görüntüler MİT’e, jandarmaya ve polise ait olduğu tahmin ediliyor.
11 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı’da bomba yüklü iki aracın patlaması sonucu 52 kişi ölmüş, bu olay, “Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör eylemi” olarak kayda geçmişti. O günden sonra bomba yüklü araçların sınırdan geçebileceği kaygısıyla gümrüklerde teyakkuza geçirilmiş ve ihbarlar başlamıştı.
1 Ocak’ta Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde benzer bir ihbar üzerine bir TIR polis ekiplerince durdurulmuş, valiliğin devreye girmesiyle arama yapılması engellenmişti. TIR’ın yükü, tutanağa “insani yardım malzemesi” olarak geçerken, CHP’liler TIR’da silah bulunduğunu iddia etmiş, MİT ve hükümet kontrolünde Suriye’ye silah ve mühimmat sevk ettiğini söylemişlerdi.
Üç TIR’da yapılan aramalarda; toplam 1000 adet 100 mm’lik top mermisi, 50 bin adet makineli tüfek mermisi, 30 bin adet ağır makineli tüfek mermisi (12.7 mm) ve 1000 adet havan mühimmatı çıktığı ve bunların kayıt altına alındığı belirtiliyor.
Cumhuriyet gazetesi savcılık talimatıyla yapılan incelemelerde, ‘mühimmatın Rus menşeli olduğu ve eski Doğu Bloku ülkelerinden temin edildiği ve herhangi bir çarpışma anında infilak etme riski taşıdığı’nın tespit edildiğini de aktardı. (HK)
Ne olmuştu? |
Suriye’ye silah ve mühimmat taşıdığı ifade edilen üç TIR 01 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014’te Adana’da durduruldu. Söz konusu TIR’larda yapılan ilk aramalarda silah ve mühimmat bulunduğu ifade edilirken Hatay ve Adana valilerinin talimatıyla aramalara devam edilmesi engellendi. Adana'da TIR'ların durdurulması talimatını veren Savcı Aziz Takçı 24 Ocak 2014'te görevden alındı. TIR'ın arandığı olayla ilgili başlatılan idari soruşturmanın ardından Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay görevden alındı. 15 Ocak 2015 günü Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin, Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ve Adana'da MİT'e ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasına karar verdiğini duyurdu. Dönemin Adana Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, TIR’ların aranmasını engelleyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu, daha sonra 15 Ocak 2015’te aralarında Özcan Şişman’ın da olduğu beş savcı, ”soruşturmanın selameti” gereği görevden alındı. MİT'e ait TIR'ları Adana'da durdurmakla suçlanan 13 askeri personel için de 8 Mayıs 2014’te müebbet hapis cezası istendi. Adana ve Hatay’da Ocak 2014’te Suriye’ye silah taşıdıkları gerekçe gösterilerek durdurulan MİT TIR’ları nedeniyle 34 muvazzaf asker hakkında 5 Nisan 2015 günü gözaltı kararı verildi. Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait TIR’ların durdurularak aranmak istenmesiyle ilgili açılan soruşturmada, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca hakkında tutuklama ile eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay hakkında 7 mayıs 2015 günü yakalama kararı çıktı. |