7 Haziran Genel Seçimi öncesinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) toplam 30 milletvekili adayı LGBTİ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayarak “Mecliste LGBTİ haklarını savunmaya varım” dedi.
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD LGBTİ) Mecliste LGBTİ kampanyası kapsamında hazırladığı sözleşmeyi imzalayan milletvekili adaylarının yüzde 70’ini kadınlar, yüzde 30’unu erkekler oluşturuyor.
İmzacılar Malatya, Ankara, Mersin, İstanbul, İzmir, Edirne ve Ordu illerinden milletvekili adaylarından oluşuyor.
“Erkek adaylar da imzalasın isteriz”
Kampanya ekibinden Erdal Partog, sözleşmeyi tüm partilerden adaylara imzalatmak istediklerini ancak AKP ve MHP’den geri dönüş alamadıklarını belirtti.
Metnin seçimlere kadar imzaya açık olduğunu belirten Partog şöyle konuştu:
“İmzaların önümüzdeki haftalarda artacağını düşünüyoruz. CHP’de seçilebilecek yerlerden adayların ve Genel Başkan Yardımcıları düzeyinden imzacıların olması oldukça önemli.
“Tüm adaylar seçim programları nedeniyle bir yerlere koşturduğu için onları yakalamak da bizim için zor olabiliyor. Tabii imzalamak istemeyen adaylar da oluyor.
“Bizim ne HDP ne CHP ile organik bir bağımız yok. Biz bu kampanyayı 3. bir göz olarak yapıyoruz, sadece partiler için değil hem dışarıdaki toplumsal gruplar ve partili olmayan, açılamayan, zorluk yaşayan LGBTİ bireyler için de yapıyoruz.
“İnsanların kafasında tek tip bir LGBTİ profili var. Ama LGBTİ olmak tek başına bir kimlik değil; muhafazakarı, milliyetçisi, ateisti, Kürdü, Türkü, Alevisi var. Kimliklerin kesiştiği bir noktada, bizim derdimiz biraz daha geniş perspektiften bakmak ve sorunları çözmek.”
İmzacılar
LGBTİ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan vekil adaylarının listesi şöyle:
1. Ahmet Akar, HDP, Malatya 3. sıra
2. Aydın Erdoğan, HDP, Malatya 1. sıra
3. Aylin Nazlıaka, CHP, Ankara 1. Bölge 4. sıra
4. Betül Kurnaz Kılınç, HDP, Malatya 5. sıra
5. Çilem Öz, HDP, Mersin 2. sıra
6. Elif Bulut, HDP, İstanbul 3. Bölge 19. sıra
7. Elif Şahsın Sırlıoğlu, HDP, İstanbul 2. Bölge 17. sıra
8. Enis Berberoğlu, CHP, İstanbul 2. Bölge 7. sıra
9. Filiz Kerestecioğlu, HDP, İstanbul 2. Bölge 2. sıra
10. Gül Yüksel, CHP, İstanbul 2. Bölge 15. sıra
11. Gülsüm Ağaoğlu, HDP, İzmir 1. Bölge 13. sıra
12. Hasan Şimşek, HDP, Edirne 2. sıra
13. Hülya İmak, HDP, İstanbul 3. Bölge 13. sıra
14. Hülya Yer, HDP, Edirne 1. sıra
15. İnan Güney, CHP, İstanbul 2. Bölge 17. sıra
16. İnciser Alptekin, HDP, İstanbul 2. Bölge 19. sıra
17. Latife Ulutaş, HDP, Malatya 4. sıra
18. Mahmut Karabulut, HDP, Mersin 6. sıra
19. Melda Onur, CHP, İstanbul 2. Bölge 13. sıra
20. Necdet Bali, HDP, Malatya 6. sıra
21. Perihan Yücekaya, HDP, Malatya 2. sıra
22. Pınar Aydınlar, HDP, İzmir 1. Bölge 3. sıra
23. Pınar Türk, HDP, İzmir 2. Bölge 4. sıra
24. Sedat Zımba, HDP, Edirne 3. sıra
25. Selin Sayek Böke, CHP, İzmir 1. Bölge 1. sıra
26. Selina Doğan, CHP, İstanbul 2. Bölge 1. sıra
27. Semra Uzunok, HDP, İzmir 2. Bölge 6. sıra
28. Ülkü Yalçınkaya, HDP, İzmir 1. Bölge 11. sıra
29. Zelal Demir, HDP, Ankara 1. Bölge 7. sıra
30. Güven Atabay, HDP, Ordu 5. sıra
LGBTİ Hakları SözleşmesiBen aşağıda imzası bulunan milletvekili adayı olarak, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde milletvekili seçilmem halinde, * Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hakları da dahil olmak üzere tüm insan haklarının korunacağına ilişkin bir siyasi tutum sergilemeyi, * Uluslararası insan hakları hukuku tarafından güvence altına alınmış olan LGBTİ (Lezbiyen Gey Biseksüel Trans ve İnterseks) haklarının tanınması ve bu kapsamda Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan sorumlulukların yerine getirilmesi amacıyla TBMM’de çalışmalar yürütmeyi, * Seçimlerden sonra başlaması öngörülen yeni anayasa yazım sürecinin şeffaf ve katılımcı olması için çalışmayı, * Toplumsal yaşamın her alanında var olan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı görmezden gelen yasaların değiştirilmesi ve LGBTİ’lerin adalete erişiminin sağlanması için mücadele yürütmeyi, * LGBTİ’lerin eğitim, sağlık, çalışma hayatı, barınma alanlarında dışlanma ve ayrımcılığa uğramamaları, bu alanlarda verilen hizmetlerden eşit biçimde yararlanabilmeleri için eşitlikçi sosyal politikalar geliştirmeyi, * Siyasi temsilde ve katılımda eşitliğin sağlanabilmesi için, mensup olduğum siyasi parti içinde LGBTİ haklarını görünür kılmayı, LGBTİ’lerin siyasetin her kademesinde açık kimlikleriyle ayrımcılığa uğramadan yer alabilmeleri için gereken adımların atılması konusunda çalışmayı, * Farklı siyasi partilerden LGBTİ haklarını savunan diğer milletvekilleriyle işbirliği yapmayı ve bu amaçla TBMM çatısı altında kalıcı bir yapı oluşturulması için öncülük etmeyi bu belge ile taahhüt ederim. |