Türkiye 7 Haziran’da genel seçime hazırlanırken Kuzey Kıbrıs onun bir adım önünde, 19 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı makamına seçilmenin birden fazla anlamı var. BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararları uyarınca KKTC’yi, dünyada Türkiye dışında hiçbir ülke tanımıyor. Türkiye’nin de tanımanın gereklerini ne kadar yerine getirdiği ayrı bir tartışma konusu. Tanınmamışlık yüzünden makamlarda görev alanlar da uluslar platformlarda kabul ve itibar görmüyor. Ancak Kıbrıslı Türk toplumu ve onun seçimle işbaşına gelen lideri tüm uluslararası platformlarda kabul görüyor.
İşte bu nedenle 19 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi Kıbrıslı Türkler için büyük önem taşıyor. Neredeyse 6 aydan beridir gayrı resmi olarak süregelen seçim maratonunda son hafta girildi.
Seçimlerde yedi aday yarışıyor. Halen Cumhurbaşkanı olan Derviş Eroğlu yeniden aday. Eroğlu’nun karşındaki en etkili aday eski başbakan yardımcısı Mustafa Akıncı. KKTC’deki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler’in (CTP-BG) adayı ise şimdiki Meclis Başkanı Sibel Siber. Seçim yarışının diğer bir adayı ise Eroğlu’nun görüşmecisi olan Kudret Özersay. Seçim yarışında yedi aday var, ancak yarışın favori isimleri Eroğlu, Akıncı, Siber ve Özersay.
Ana muhalefet konumundaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve hükümetin küçük ortağı Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) bağımsız aday olan Derviş Eroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı. Kıbrıs Türk siyasetinin iki sağ partisinin yetkili organlarının bu yönde karar almasına karşın her iki partinin tabanında Eroğlu’nu desteklememe eğiliminde olan gruplar olduğu görülüyor.
Mecliste en çok milletvekiline sahip olan CTP-BG’nin adayı olan Sibel Siber’in durumu da Eroğlu’yla benzeşiyor. CTP-BG içindeki liberaller ile sosyalistler arasındaki partiye hakim olma yarışı, liberal kanttan olan Siber’in parti içinden yeterince destek alamamasını getiriyor.
Bağımsız aday Mustafa Akıncı’yı mecliste temsil edilen Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve mecliste temsilcisi bulunmayan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) destekliyor. Ancak bu iki parti dışında Akıncı’ya soldan ve sağdan destek veren gruplar var. Akıncı’nın Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren her partinin tabanından destekçileri olduğu çok açık.
AKP hükümetleri döneminde Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a yönelen “telkin”ve “aşağılamalar” Kıbrıslı Türk toplumunda açıktan baskı ve hakaret olarak algılandığından toplumsal anlamda bir onur sorunu yaşanıyor. Başbakan yardımcısı olduğu dönemde hükümete yönelik söylem ve müdahaleleri yüzünden Türkiye’den görevlendirilen Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’na karşı “asker çizmeyi aştı” diyerek tavır koyan bir siyaset adamı olması nedeniyle Akıncı bir toplumsal onur kurtarıcısı olarak algılanıyor.
Eski müzakereci Özersay’ı destekleyen herhangi bir parti yok. UBP içinde Eroğlu’na tepkili olanların bir kısmı bu adaya destek veriyor. Bu gruplar Eroğlu’nu partinin iç işlerine müdahale edip iktidardan düşürmekle suçluyor. Bu tepkili gruplarının bazılarının desteğinin kazanma şansı yüksek görülen Akıncı’ya yönelmekte olduğu da medyaya yansıyor.
KKTC’de herhangi bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için geçerli oyların yarıdan fazlasını alma zorunluluğu var. İlk turda bu sağlamazsa bir hafta sonra ikinci tur seçim yapılır. 19 Nisan’da yapılacak seçimde hiçbir adayın yarıdan fazla oy alması beklenmiyor. Sokağın gündemi ikici tura hangi adayların kalacağı yönünde. İkinci turda yarışacak iki adaydan birinin Eroğlu olacağı genel kabul görüyor. Asıl çekişme ikinci turun ikinci adayının Akıncı mı, Siber mi olacağında.
Kuzey Kıbrıs’ta yaygın görüş Eroğlu ve Akıncı arasında yapılacak ikinci tur seçimlerde Kıbrıslı Türk toplumunun yeni lideri ve KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanının yüzde 65 civarında oyla Mustafa Akıncı’nın olacağıdır.
Tabii ki bu durum bugün için böyle!. Yakın geçmişte dış müdahalelere oldukça açık olan Kuzey Kıbrıs’ta artık müdahelere karşı da ciddi direnç oluşmuş durumda. 19 Nisan akşamı veya 26 Nisan akşamında Kıbrıs’ın kuzeyinde yeni bir dönem başlayacak gibi görünüyor.