Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.
Kurum bir süredir incelemeye aldığı Bank Asya'nın hükümetle gerilimi Ocak 2014'te basına yansımaya başlamıştı.
Erdoğan'dan Bank Asya'ya: Takipteyiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 Eylül 2014 günü Katar’a yaptığı geziden dönerken gazetecilere, Bank Asya konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) çağrı yapmış ve hangi maddeyi uygulayacaklarını kendilerinin bileceğini söylemişti .
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bankacılığın kendine has kuralları var. Ona göre top oynamak zorundasınız. İstediği zaman vatandaş parasını çekebilmeli. Eğer vatandaşı parasını çekemez hale gelirse, sermaye rasyosunda ciddi bir kapanma var demektir. BDDK'nın atması gereken adımlar var. Hangi maddeyi uygularlar bilemem ama ben de ülkemin birliği dirliği için bir yere kadar işi takip edip gerekli bilgiyi almam lazım. Takipteyiz. BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur” dedi.
18'inci madde kullanıldı
BDDK, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesini dün gece kullandı.
* Bank Asya'nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunda kurum, bankanın yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015'e kadar iletilmesini istedi.
* Bankadan gelen ek süre talebi üzerine tarih Ocak sonuna uzatıldı.
* Bank Asya 2 Şubat'a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma iletti.
18. madde |
Bankacılık Kanunun "pay edinim ve devirleri" başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrası şöyle: "Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar." |
* 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeler zamanında iletilmemiş oldu.
* BDDK eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmaması üzerine Bank Asya’nın yüzde 63'lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattğını açıkladı.
* Bankacılık Kanunun "kuruluş şartlarını" belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiği gerekçesiyle BDDK, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63'lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.
* TMSF imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin BDDK’la ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar bankanın yönetimini sürdürecek.
Yeni yönetim
Bank Asya yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrinin ardından, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali İslamoğlu olurken, Genel Müdürlük görevine ise Aydın Gündoğdu atandı
Bank Asya'nın Yönetim Kurulu'nda ayrıca TMSF Başkan Yardımcısı Zülfikar Kanberoğlu, TMSF Daire Başkanları İsmail Güler, Ahmet Mutlu ve Abdullah Güzeldülger'in yanı sıra İdris Turan İlter, Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın yer alacak.
18. madde Arap-Türk Bankası için kullanılmıştı
TMSF daha önce 4 Temmuz 2011 tarihinde Libya sermayeli Arap-Türk Bankası'nın (A&T Bank) hisselerinin yüzde 62,37'sine el koymuştu. El konma kararı BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki iç savaşa yönelik aldığı 1970 ve 1973 sayılı güvenlik kararları doğrultusunda 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararı sonrasında verilmişti. (HK)
* Kaynak Bloomberg, finansgundem.com