Başbakan Ahmet Davutoğlu Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı’na ilişkin basın toplantısında konuştu.
Davutoğlu’nun açıkladığı programda doğum yapan kadınlara çocuk sayısı arttıkça miktarı artan yardımlar, çocuk okul çağına gelene dek ebeveynlere kısa süreli çalışma izni gibi düzenlemeler var.
Dikkat çeken bir diğer düzenleme ise “çeyiz hesabı”. Ebeveynin çocuklarının 18 yaşından sonra kullanması için açtığı hesaba çocuk evleneceği zaman devlet yüzde 15 civarında katkı yapacak.
Başbakan bir iki ay içinde yasal süreçlerin tamamlanacağını söyledi.
Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:
Kademe değerlendirmesi
"Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız. Erkeklerin askerlikten kazandığı hak gibi kadınların dorumdan aynı hakka sahip olacaklar.
Yarı zamanlı çalışma
“ Doğuma bağlı yarı zamanla çalışma konusunda düzenlemeler yapacağız. Analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Anneler istemeleri halinde tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar. Ücretini yarı zamanını işveren, geri kalanı biz devlet olarak karşılayacağız.
“0-12 ay bebekleri evlat edinenleri de aynı kapsama alacağız. Bu süreyi engelli çocuk doğuranlar için 12 aya çıkaracağız.
“Çoğul gebelik halinde de -ikiz, üçüz, dördüz, nasipse beşiz, sınır koymak mümkün değil- bütün bu süreler her bir çocuk için birer ay uzatılacak. Ücretlerin tamamını devlet karşılayacak.
“Annelik gibi kutsi bir misyonu üstlendiği ilk aylarda annenin bedenin parçası olma psikolojisi yaşayan çocukla bir arada olma süresini uzatacağız.
30 saate dek kısmi çalışma
“Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmı çalışma düzeni gelecek. Çocuk beş buçuk yaşına kadar, 'ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Hem iş garantisi devam edecek.
“Prematüre doğum ve annenin vefatı halinde izinler yeniden düzenlenecek. Anne doğum esnasında hayatını kaybetmişse geri kalan izinleri baba kullanabilecek, aynı haklar babaya sağlanacak.
“Kamuda çalış evlat edilenler izinden yararlanabilecekler.
“Memurlar için Prematüre doğum söz konusu ise bebeğin daha fazla bakıma ihtiyacı var. 7.5 aylık doğmuşsa bir buçuk ay bu izinlerden sayılmaksızın izne eklenecek. “
Babalık izni
“İş Kanunu kapsamındaki babalık izinlerini yeniden düzenliyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle işçiye eşinin doğum yapması halinde beş gün izin vereceğiz, yani babaya beş gün izin vererek annenin ve çocuğun yanında olmasını sağlayacağız. Cumartesi Pazar da girdiği için net bir hafta anlamına gelir.
Engelli çocuk için yılda 10 gün izin
“Çocuğun yüzde 70 oranında engelli olması veya sürekli hastalığı bulunması durumunda halinde ebeveynlerden birine bir yıl içinde 10 gün izin hakkı gelecek.
İlk çocuğa 300, ikinciye 400 lira…
“Cennetin ayakları altında olduğu ananeler için çok özel uygulama getiriyoruz. Kendisi ve eşin kamuda çalışan kadının doğum yapması halinde şu anda 192 TL yardım yapıyor ve bu para da babanın hesabına yatırılıyor. Bu para annenin hesabına yatırılacak. Bundan sonra memurlar için söz konusu olan bu uygulama genişliyor. “Her bir anneye, doğum yaptığı anda devletimizden bir doğum hediyesi olarak, ilk çocukta 300 lira, ki bu yarım altın karşılığı oluyor takriben, ikinci 400, üçüncü çocuk ise 600 lira doğrudan anneye doğum yaptığı anda bir yardım ulaşacak. Tabiri caizse, anneye ve bebeğe ilk altını devlet takacak.
“Babalar da iyi hizmet ederlerse başka hediyeleri ileride hak edebilirler.”
Kreş
“Kreş ve bakımevleri vergi teşviklerinden istifade edecek; böylece çalışan kadınların çok daha iyi şartlarda çocuklarını bırakabilecekleri ortamları oluşturulacak, belediyelere kreş ve gündüz bakımevi kurma yükümlülüğü getirilecek.
Çeyiz hesabı
“18 yaşından sonra çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı (çeyiz hesabı) açacağız. Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, çocuk evleneceği zaman ebeveynin yatırdığı bu miktara, kademelendirilmiş bir çalışma düşüneceğiz ama ortalaması yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin lira biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek.
Kadına karşı şiddet
Kadın ve çocuğa şiddete karşı çok kapsamlı bir seferberlik başlatacağız. En affedilemez şiddet aile içinde kadına ve çocuğa karşı uygulanan şiddettir. Kadına karşı şiddet konusunda devlet olarak etkin mücadeleye devam edeceğiz. Aileyi destekliyoruz. Kadının istihdama katılımını da aynı oranda destekliyoruz. Arada oluşacak farkları da devlet kendisi kapatmayı taahhüt ediyor. Yaşlanan bir nüfusu tekrar bir nüfus dengesine getirtmek en az bir nesil, 30-40 yıl alır. (BK)