Uçan Süpürge, demokrasinin bir gereği olarak yerel siyasete kadın katılımına güç vermek üzere “Gölge Meclis” projesi başlatıyor. Projenin ilk etkinliği olan konferans için Türkiye’nin birçok ilinden kadınlar ve Bulgaristan, Fransa, İsveç ve Almanya’dan uzmanlar Ankara’da buluşuyor.
“Avrupa’dan Örneklerle Kadınların Yerel Yönetimlere Katılımı Uluslararası Konferansı” 6-7 Ocak tarihlerinde Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusundaki Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (ATAUM) yapılacak.
İlgilenen herkesin katılımına açık olan konferansa üniversite öğrencileri, belediye başkanları, akademisyenler, gazeteciler ve sivil toplum örgütleri katılacak.
Gölge Meclis nedir?
Gölge Meclis, belediye meclislerinin çalışma mekanizmasını kendisine örnek alarak çalışan ve ortalama 10 gönüllü kadın üyeden oluşan bir izleme mekanizması. Bazı ülkelerde başarıyla uygulanan Gölge Meclis, Uçan Süpürge’nin projesiyle ilk kez Ankara’ya taşınıyor. Gölge Meclisler, bulundukları il veya ilçenin belediye meclislerinin gündemini takip edip, bu gündeme kadınların talepleri ve ihtiyaçlarını dahil etmek üzere çalışıyor. Kadınlar bölgelerindeki kadın örgütleri, kanaat önderleri, kamu kurum temsilcileri ve diğer ilgili paydaşlarla yakın temas halinde oluyor, bu sayede bölgelerindeki kadınları etkilemeye ve siyasete katılımlarını teşvik etmeye çalışıyor.
“Gölge Meclis” projesinde üç il ve ilçede yerel siyasi mekanizmaları tanıtan ve bunları kullanmaya yönelik eğitimler yapılacak. Eğitimler tamamlandığında kadınların katılımıyla üç Gölge Meclis oluşturulacak.
“Gölge Meclis” projesi sayesinde kadınlar kendileri için uygun görülen hizmetlere uymak zorunda kalmayacaklar; gündemi belirlemek ve istedikleri sonucu elde etmek için aktif olacaklar. Bu çalışma ayrıca, kadın konusunda siyasi reformların geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi konusunda belediyelerin kapasitelerinin artırılmasına da katkıda bulunacak.
Kadınlar neden yerel siyasete katılmalı?
Uzun yıllardır Türkiye’nin bütün illerinde kadın örgütleri ve yerel yönetimlerle çalışmalar yürüten Uçan Süpürge, “Gölge Meclis” modelini Türkiye’ye taşıma gerekçesini şöyle anlatıyor:
“Siyaset sadece başkentle, siyasi partilerle, liderlerle yapılmaz; siyaset hayatın her alanında her bireyin yaşantısını şekillendirir. Bireylerin ihtiyaçları, öncelikleri, talepleri ve sorunlarının kent yaşamında görünür olabilmesi için kent yönetimine aktif katılmamız gerekir. Siyaset sadece erkeklerin işi de değildir. Kadınların bu ülkenin özgür ve eşit birer yurttaşı olduğu gerçeği, neden siyasette var olmaları gerektiğinin yanıtıdır. Kadınlar nüfusun yarısını oluşturur. Dolayısıyla, karar verici pozisyonlarda her iki kişiden birinin kadın olması, kadın-erkek eşitliğinin hayatın her alanında sağlanması için ilk adımdır.”
Uçan Süpürge kadınlara şöyle sesleniyor:
“Çevrenizdeki siyasi mekanizmaları tanımaya, bunlar hakkında eğitim almaya ve buralarda yer alarak hayatınızı şekillendiren konularda aktif söz söyleyen, talep eden, katılımcı kadınlar olmaya var mısınız? Hadi o zaman Gölge Meclis’e!” (EKN)
* Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği kadınların hak arayışlarına kadınların yerel siyasete katılımı bağlantısını kuran Gölge Meclis Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu III Siyasi Kriterler Hibe Programı kapsamında finanse ediliyor.