ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün İslam Devleti’ne (IŞİD/İD) karşı koalisyonu ve operasyonu konuşmak üzere Türkiye’de.
Kerry Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.
Dışişleri Bakanlığı görüşmelerde, iki ülkenin ortak gündeminde yer alan ikili, bölgesel ve küresel konuların ele alınmasının ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanları üzerinde durulmasının planlandığını açıkladı.
Fransa haber ajansı AFP, Kerry'nin IŞİD'e karşı ortak operasyonda Türkiye'nin desteğini talep etmek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini yazdı. Türkiye, ABD'nin öncülüğünde IŞİD'e karşı gerçekleştirilecek hava operasyonlarına katılmayacağını açıklamıştı.
Ankara ziyareti öncesinde CNN International’a konuşan Kerry, “IŞİD ile savaşmıyoruz, bu daha geniş bir strateji parçası olarak terörle mücadele operasyonu. IŞİD diğer örgütlerden farklı” dedi.
“Türkiye’nin hassas sorunları var”
Aralarında Suudi Arabistan'ın da yer aldığı 10 Ortadoğu ülkesi, IŞİD'e karşı mücadele planı kapsamında ABD'yle birlikte hareket edeceklerini açıkladı.
Dışişleri bakanlarının John Kerry'yle Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılan toplantı sonucunda IŞİD’e karşı mücadeleyi içeren bir bildiri imzalandı.
Toplantıya Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri katıldı. Türkiye toplantıda temsil edildi ancak ortak bildiriye imza atmadı.
BBC'ye konuşan Kerry, Türkiye’nin açıklamada imzasının olmaması konusunda, “Türkiye'nin üstesinden gelmesi gereken hassas sorunları olduğunu bununla beraber Türkiye’nin yanlarında olduğunu” söyledi. BBC Kerry’nin bu sözleriyle IŞİD’in rehin tuttuğu 49 elçilik çalışanından bahsettiğini yazdı.
Beyaz Saray sözcüsü “49 diplomat serbest bırakılmalı” açıklamasını yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de “Her ülke bu süreçte kendi rolünü değerlendiriyor, kendi kararlarını veriyorlar. Türkler terörle mücadelede çok yakın bir ortak” diye konuştu.
Suriye tartışma konusu
Açıklamaya göre, “IŞİD'e karşı stratejinin tüm Irak ve Suriye'yi kapsayıp kapsamayacağı” halen tartışma konusu.
Bildiriyi imzalayan ülkeler, IŞİD'e para ve militan akışını durdurmak ve koordineli bir askeri operasyona destek konularında anlaştı.
Rusya, ABD'yi Suriye'de hava saldırısı gerçekleştirmemesi yönünde uyarmıştı.
CIA: En az 20 bin savaşçı
ABD Merkezi İstihbarat Örgütü'nün (CIA) son tahminine göre, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki savaşçılarının sayısı 20 bin ila 31 bin 500 arasında.
CIA sözcüsü Ryan Trapani yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD'in cephedeki başarıları ve “Halifelik ilanı” sonrası Haziran ayından bu yana çok sayıda savaşçıyı bünyesine kattığını söyledi.
El Nusra’ya Türkiye yardımı
Türkiye’nin eski ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, “Türkiye'ye Suriye'deki muhalif gruplardan El Nusra ve Ahrar El Şam'a yardım edilmemesi gerektiğini söylediklerini ancak hükümetin bu örgüt militanlarının sınır geçişlerine göz yumduğunu” söyledi.
Türkiye’deki yetkililerin, Suriye’deki muhalif gruplardan “ortadakiler” diye tanımlanan bazı örgütleri “ikna edebileceklerini” düşündüğünü anlatan Ricciardone, “Biz onlara, ‘Birçok grubu biz ikna edilme çizgisinin ötesinde kabul ediyoruz. Onlarla çalışmamız mümkün değil. Sizin de onlarla çalışmamanız iyi olur’ dedik.”
Ricciardone, Türkiye’nin El Nusra Cephesi ve Ahrar El Şam militanlarının sınır geçişlerine izin verdiğini söyledi ve bu gruplara silah sağlanmasına karşı çıktıklarını ifade etti. (AS)