Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven’in, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin mazbatayı Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e vermesinin ardından Erdoğan’ın vekillikten, dolayısıyla başbakanlıktan düşürülmemesi ve üç gün geçmesine rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı olarak görev yapmaya devam etmesi tartışılmaya devam ediyor.
Konu hakkında görüştüğümüz Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer” denilen Anayasa’nın 101. maddesinin 4. fıkrasına dikkat çekiyor ve ekliyor:
“Bu maddede ‘cumhurbaşkanı’ denmiyor, ‘cumhurbaşkanı seçilen’ deniyor. Dolayısıyla Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin mazbata YSK tarafından Meclis’e sunulduğuna göre, Erdoğan’ın partisi ile ilişiği kesilir ve vekilliği, dolayısıyla başbakanlığı düşer.”
“Cumhurbaşkanı olan” ve “Cumhurbaşkanı seçilen”
Bu noktada Erdoğan’ın “Yemin etmedim, hala başbakanım” veya “Resmi Gazete’de yayınlanmadı” gibi argümanlarının geçersiz olduğunu dile getiren Altıparmak şu noktalara dikkat çekiyor:
“Erdoğan’ın henüz cumhurbaşkanı olmadığını söylemesi bir şey ifade etmez. Çünkü kendisinin vekillikten düşürülmesi cumhurbaşkanı olmasına değil, cumhurbaşkanı seçilmesine bağlıdır ve kendisi 15 Ağustos Cuma günü itibariyle cumhurbaşkanı seçilmiştir.
“Cumhurbaşkanı seçilmek bir statüdür ama henüz cumhurbaşkanı olduğun anlamına gelmiyor. 101. maddede ‘cumhurbaşkanı’ ve ‘cumhurbaşkanı seçilen’ diye iki ayrı ifade var. Demek ki ikisi arasında fark gözetiliyor.
“Bunun hukuki yaptırımı, başbakan olarak yaptığı işlemlerin daha sonra iptali ve hukuken geçersizliği olabilir.
Hükümet de düşer
“Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilen kişi olarak başbakanlığının düşmesiyle birlikte hükümet de düşer.
“Bakanlar Kurulu'nun başı olan kişi başbakan. Onu yönetecek kişi başbakan. 109/1 maddede ‘Bakanlar Kurulu Başbakan ve bakanlardan kurulur’ deniliyor. Başbakan'ın olmadığı durumda bakanlar kurulu da olamaz. Dolayısıyla hükümet düşmüş sayılır.
Resmi Gazete’de yayınlanması
“Erdoğan’ın vekilliğinin düşmesi ve partisiyle ilişiğinin kesilmesi noktasında cumhurbaşkanı seçilmesinin Resmi Gazete’de yayınlanmasına gerek yok. Zaten yine 101. maddede Resmi Gazete’de yayınlanmasından bahsedilmiyor; ‘cumhurbaşkanı seçilince vekilliği düşer’ diyor.
“Bunun Resmi Gazete’de deklare edilmesine gerek yok. Mesela idare hukukunda açıklayıcı işlemlerle kurucu işlemler vardır. Açıklayıcı işlem aslında hukuki durumu açıklar. Resmi Gazete’de yayınlanınca bu sadece açıklanmış olacak.
“Herkesin onun cumhurbaşkanı seçildiğini bildiği durumda açıklanmadan da bu hukuki işlem geçerlidir. Ben bunun Resmi Gazete’de yayınlanmasını cumhurbaşkanlığı için koşul olarak görmüyorum. YSK kararı şu anda açık ve şu anda kendisi cumhurbaşkanı seçilmiş kişidir.” (EKN)