Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi Garo Paylan’la HDP’nin önümüzdeki dönemde siyaset açısından ne gibi değişiklikler yaşayacağını, HDP’nin kitle partisi olmak yolunda karşılaşacağı önyargı temelli sorunları ve HDP’nin çözüm sürecindeki rolünü konuştuk.
Paylan, HDP’nin bünyesindeki tüm bileşenlerin en önemli kadrolarını HDP’ye kaydırdığına dikkat çekerek, “HDP artık seçim platformu olmanın ötesinde bir kitle partisi olacak” diyor.
Bu aşamada herkesin eski ezberlerinden sıyrılarak siyaset yapacağına vurgu yapan Paylan, ezberlerle siyaset yapanların zamanla kopacağını ama yeni siyaset anlayışı sayesinde kopanların yerini yeni kadroların dolduracağını ifade ediyor.
Kitle partisi
“Yeni dönemde HDP bir seçim platformu olarak değerlendirilmeyecek. Partilerin kendi merkezlerinde kalacağı ve yalnızca seçim dönemlerinde güç birliği sağlanan bir parti olmayacak.
“Artık HDP bir kitle partisi olacak. Tüm partiler de en değerli kadrolarını HDP'ye aktardılar. Bu anlamda tüm güçlerin birleşeceği, tüm Türkiye'de örgütlenecek ve partilerin tüm mücadelelerini buraya aktaracakları bir parti olacak.
“Bundan önceki dönemde tüm partiler enerjilerinin büyük kısmını kendi partileri için harcıyorlardı, kadroları da emeklerinin küçük kısmını HDP'ye veriyorlardı. Bu da pek çok soruna neden oluyordu.
Önyargılar ve empati
“Üç yıl öncesine kadar Kürt halkını hiç bir şekilde tanımayan, önyargılarla büyümüş bir kuşak vardı. Bu kuşak bugün Türkiye nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor.
“Bu kuşağın bakış açısının bir anda değişmesi imkansız ama son iki yılda çok şey değişti.
“Gezi'de devletin tüm gücüyle üstüne çullandığı kitleler, 30 yıldır devlet düzeninin Kürt halkına neler yaptığını anladılar ve empati kurdular. Bu empati süreci bence hala işliyor.
“Önyargılar elbette söz konusu olacak ve bu empati süreci bir kaç yıl daha sürecek.
“Bizler de değişiyoruz, dönüşüyoruz. O önyargıları kırmak bizlerin görevi. Etkileşim oldukça, insanlar birbirine dokundukça birbirimizi daha iyi anlayacağız.
Ezberler
“Abdullah Öcalan'ın çizdiği perspektife baktığımızda Türkiye'nin sol-sosyalist ve kimlik mücadelesini önüne koyan bir partiye ihtiyacı olduğunu net şekilde ortaya koyuyor. Ayrıca milliyetçiliği en büyük tehdit olarak değerlendiriyor.
“Biz bu perspektifi ortaya koyduğumuz zaman elbette Kürt tarafından da Türkiye kanadından da kopmalar olabilir ama bu perspektif pek çok yeni katılımı da sağlayacak. “Daha enternasyonalist, daha özgürlükçü ve tüm Türkiye toplumu ve Ortadoğu için yeni bir modeli öngörüyoruz. Bu da Rojava'da hayat buluyor. Hem Rojava'daki habitatı Türkiye için hayal etmek hem de buradaki deneyimleri Rojava ile paylaşmak gibi bir düşüncemiz var.
“Hem Kürt özgürlük hareketi için hem de Türkiye solu için ezberlerimizden kurtulma döneminden geçiyoruz. Eski ezberleriyle hareket edenler kopacaktır.
Sürecin olmazsa olmazı
“PKK, Öcalan’la iki, üç milletvekilinin görüşmesinin yeterli olmadığını açıklamıştı. HDP farklı kesimlerin Öcalan'la görüşmesini hep talep edecek. Geçenlerde Selahattin Demirtaş da söylemişti; CHP'lilerin de, toplumun farklı kesimlerinin de Öcalan'la görüşmesi gerekiyor.
“Bu görüşmeler oldukça Öcalan da farklı kesimlerden etkilenecektir. Hem farklı kesimlerin Öcalan'ın perspektiflerini tanıması, hem de Öcalan'ın onları tanıması faydalı olacaktır. Bunu barış sürecinin devamı için olmazsa olmazlardan biri diye düşünüyorum.” (EKN)