Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü ve ODTÜ öğrencileriyle bir araya geldi.
Sevgilisi Daniela Schadt ile birlikte Türkiye’ye gelen Gauck, Gül’e Twitter ve Youtube’a uygulanan sansürü, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşmasını, hükümetin yargıya müdahalesini ve hükümetin medyaya neden baskı uyguladığını sordu.
Gül: Kimse mükemmel değil
Haberlerde yer alan bilgilere göre, Gül hiçbir ülkenin mükemmel olduğunu iddia etmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Almanya’da aşırı sağcıların katlettiği insanlar var ve utanacak durumlarının ortaya çıktığını bildiğimiz gibi ırk düşmanlığı yapıldı. Nasıl Avrupa’da bunların olduğu gerçekse, bunlar AB’ye yakışır mı dediğimizde yakışmayan vasıflarsa bizde de bazı olumsuzluklar var. Bunları da o şekilde görmek gerekir. Önemli olan noksanlıkların farkında olmak ve düzeltmek için azimli olmaktır.”
Gauck: Geçmişle yüzleşmek bizi zayıflatmadı
Gauck da şunları söyledi:
“Almanya’da şunu tespit ettik: Cumhurbaşkanı kendi bakış açısına sahip ve kamuoyunda ifade ediyor. Almanya’da yabancı düşmanlığına karşı faal binlerce dernek var. Bunlar olmasa yabancı dostlarımdan hesap sormalarını beklerdim. Açıklık ve dostluğumuz tehlikeye atılmamalı.
“Gül’den duyduğumuz AB değerlerine kesin bağlılık ifadesi bizi memnun etti. AB’de birleşmiş değiliz. Ne zaman olacağını, olup olmayacağını bilemiyoruz. Türkiye’ye tutumumuz olumlu. Türkiye’nin hızlı üyeliği konusunda bazı tereddütler var.
“Erdoğan’ın 24 Nisan açıklaması özgüveni olan bir toplumun göstergesi. Başbakan gibi muhafazakâr politikacının yeni bir tarzı ifade etmesi olumlu ve yeni bir sayfa. Kelimeleri seçerken sansür uygulanmamalı.
“Cumhurbaşkanı ile azınlıklarla barışma, Kürtlerle, Alevilerle yeni bir ilişkinin gelişmesi gibi unsurlara değindik. Alman milleti için de kendi geçmişiyle yüzleşmek Almanya’yı daha zayıf kılmadı. Suçumuzu, üzüntümüzü utancımızı ifade ettik.”
“Sesimi yükseltirim”
ODTÜ’de öğrencilerle bir araya gelen Gauck, Türkiye’deki gelişmelerle ilgili olarak “İtiraf ediyorum gelişmeler beni korkutuyor” dedi.
“Hükümet kararları kendi lehine etkilemeye veya hoşnut olmayacağı kararlardan kaçınmaya çalışırsa yargı bağımsızlığı hâlâ güvence altında olur mu diye soruyorum.
“Bir demokrat olarak, kendi ülkem olmasa da ne zaman hukuk devletinin tehlike altında olduğunu görsem o zaman sesimi yükseltirim. Son zamanlarda birçok kişiden, demokrasiye tehdit oluşturduğu şeklinde algıladığı bir yönetim üslubundan ötürü hayal kırıklığı, burukluk ve öfke ifade eden sesler de duyuyoruz.
“Örneğin insanların nasıl bir yaşam tarzını benimsemeleri gerektiğine ilişkin bir müdahale söz konusu olduğunda, hayatları üzerinde daha güçlü bir gizli servis kontrolü amaçlandığında, sokak protestoları zor kullanılarak bastırıldığında hatta bu yüzden insanlar canından olduğunda… İtiraf ediyorum; bu gelişmeler beni korkutuyor.
“Özellikle de fikir ve basın özgürlüğü kısıtlandığı için. Eleştirel bakış açısına sahip gazetecilerin işten çıkarıldığını hatta yargılandığını; gazetelere yayın yasağının getirildiğini ve yayıncıların hukuki baskı altına alındıkları zamanı yaşıyoruz.
“Oysa ki kapsamlı şekilde bilgilendirmek ve bilgilendirilmek özgür ve demokratik toplumun iki ana şartıdır.”
“Neden cemevleri ibadethane değil?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de bir araya gelen Gauck ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la buluştu. Ancak bu görüşmeye ilişkin açıklama yapılmadı.
Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşme hakkında basına bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu “Muhalefetin güçsüz olduğu algısı bulunduğunu söyledi. Aleviler konusunda sorular sordu. Cem evlerinin Almanya’da resmen ibadet yeri kabul edildiğini, bunun Türkiye’de olmamasını hayretle karşıladığını söyledi” dedi.
Gauck Kimdir?
Joachim Gauck 1940 yılında Rostock´ta doğdu. Liseyi bitirdikten sonra teoloji okudu. 1965-1990 yılları arasında Mecklenburg eyaleti protestan kilisesinde görev aldı ve uzun yıllar papazlık yaptı.
Gençlik yıllarında Doğu Almanya diktatörlüğüne karşı muhalefetlik yapan Gauck, 1989’da “Yeni Forum“ adlı oluşumun kurucuları arasında yer aldı ve onun Rostock´taki sözcüsü oldu. Gauck, SED rejimine karşı oluşan muhalefet hareketine öncülük edenler arasında yer aldı. Hükümet karşıtı gösterilerin çıkmasına yol açan haftalık “Barış Duaları”nı yönetti.
Gauck, Mayıs 1990´da ilk defa özgürce seçilen meclise Birlik 90 çatısı altında toplanan yurttaş hareketinin milletvekili olarak girdi. Parlamentoda kurulan ve Devlet Güvenlik Bakanlığı´nın feshedilmesini denetleyen özel komisyonun başkanlığına getirildi. 3 Ekim 1990´da federal hükümetin önerisi üzerine, Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker tarafından eski Devlet Güvenlik Bakanlığı´nin kişi odaklı istihbarat evraklarından sorumlu özel yetkilisi olarak atandı ve bu görevi 2000 yılına kadar sürdürdü.
Gauck, 2001-2004 yılları arasında Viyana´daki Avrupa Irkcılık ve Yabancı Düşmanlığı Ofisi´nin yönetim kurulunda yer aldı.
2003’te “Vereinigung Gegen Vergessen – Für Demokratie e.v.” adlı derneğin başına geçti.
Gauck, 18 Mart 2012´de Almanya´nın 11. Cumhurbaşkanı seçildi.
Joachim Gauck çalışmalarından dolayı Theodor-Heuss-Madalyası, Scholl-Kardeşler-Ödülü, Avrupa İnsan Hakları Ödülü ve Ludwig-Börne-Ödülü gibi birçok onur ödülüne layık görülmüştür. Rostock, Jena ve Augsburg Üniversiteleri´nin fahri doktora ünvanına sahiptir. Dört çocuk, 12 torun ve dört torun çocuğu sahibi olan Joachim Gauck, 2000’den beri Daniela Schadt ile birlikte yaşamaktadır. (EKN)
* “Gauck Kimdir” bölümünü Almanya Büyükelçiliği’nin sayfasından aldık.