Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Lice katliamıyla ilgili davanın “güvenlik sebebiyle” Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Eskişehir’e taşınmasına karar verdi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi bianet’e yaptığı açıklamada, davanın Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle yetkili mahkemece görüldüğünü, Eskişehir’de ise bu tür mahkeme olmadığını, davanın taşınmasının kanunsuz ve hukuksuz olduğunu belirtti.
Savcı “taşınmasın” demişti
Avukat Elçi, taşınma kararını şöyle yorumladı:
“Örgütsel suçtan, özel yetkili mahkemede dava açılıyor, ardından dava özel yetkili mahkemenin olmadığı bir kente taşınıyor. Mahkeme de görevsizlik kararı vermemişken bu karar alınıyor.”
“Ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Diyarbakır’da güvenlik sorunu olmadığına dair görüş belirtmişti.”
Sadece sanık istiyor diye
Tahir Elçi, son birkaç aydır Adalet Bakanlığı’nın ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin hiçbir inceleme yapmadan, davanın hiçbir yasal koşulunu dikkate almadan, sadece sanıkların talep etmesiyle dosyaları başka illere gönderdiğini ifade etti.
Elçi, Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar'ın yargılandığı davanın da, sanıkların ifadesinin uzaktan telekonferans yöntemiyle alınacak olmasına rağmen aynı şekilde taşındığını hatırlattı.
“JİTEM davası Diyarbakır’da”
Elçi, Diyarbakır’ın en çok güvenlik önlemi alınan illerden biri olduğunu söyledi:
“Diyarbakır’da halen çok büyük, güvenlik görevlilerin de sanık konumunda olduğu davalar görülüyor. Cemal Temizöz beş yıldır Diyarbakır’da yargılanıyor, JİTEM davası Diyarbakır’da görülüyor.”
“Bu taşınma kararı, kamu görevlilerinin yargılanması sorununun halen devam ettiğini gösteriyor. Yargıtay, adil yargılama hakkına müdahale etti. Bir kez daha görüyoruz ki, devlet, sanığı kamu görevlisi olan ve Kürtlere karşı işlenen suçları soruşturma niyetlisi değil.”
Lice’de ne olmuştu?
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 16 kişi öldürüldü, çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Yüzlerce kişi göçe zorlandı.
Katliamla ilgili iddianame zamanaşımına bir gün kala kabul edildi, yargılama 21 yıl sonra 16 Ocak’ta başladı.
İddianameye göre saldırıyı, o dönem yetkililerin açıkladığının tersine, PKK yapmadı.
Olayın failleri olarak belirlenen, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Davaların hepsi taşındı
Mardin, Hakkari, Şırnak ve Muş’taki gözaltında kaybetmeler, yargısız infazlar ve köy yakmalara dair dört davanın görülmesine 2013’te başlandı. Davaların hepsi, “güvenlik gerekçesiyle” başka illere taşındı.
Mardin’in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil hakkında dava açıldı. Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava daha sonra Adalet Bakanlığı'nın talebi ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin onayı ile “güvenlik gerekçesiyle” Çorum'a taşındı.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek (Yekmal) köyünde çobanlık yapan Nezir Tekçi, Gelibolu Piyade Tugayı’na bağlı askerlerce 26 Nisan 1995’te gözaltına alındı. Emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava güvenlik nedeniyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı.
Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü (Bespin) beldesinde 14 Haziran 1993’te altı köylünün askerlerce gözaltına alındıktan sonra öldürülmesiyle ilgili, dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar'ın da aralarında bulunduğu subaylara dava açıldı. Davanın ilk duruşması 5 Kasım’da görüldü, davanın Adalet Bakanlığı’nın kararıyla ve “can güvenliği” gerekçesiyle Ankara’ya taşınmasına karar verildi.
Ekim 1993’te Muş’un Korkut ilçesine bağlı Altınova (Vartinis) köyünü basan askerler, yedisi çocuk dokuz kişiyi evlerine kilitleyerek evi yaktı, hepsi hayatını kaybetti. Dönemin Hasköy İlçe Jandarma Bölüğünden görevli rütbeli askerlere dava açıldı. Dava “güvenlik gerekçesiyle” Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı.
Ali İsmail için “güvensiz” mi?
Yargıtay 5. Ceza Dairesi Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili davanın “kamu güvenliği gerekçesiyle” Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınmasına karar vermişti. (AS)