Halkların Demokratik Partisi (HDP) Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban-Ki moon’a bir mektup yazarak Suriye’nin geleceğinin tartışılacağı Cenevre-2 Toplantısı’na Kürt Yüksek Konseyi’nin çağrılmasını istedi.
22 Ocak’ta gerçekleşecek Cenevre-2 Toplantısı hakkındaki endişelerin ve önerilerin dile getirildiği mektupta Kürt Yüksek Konseyi’nin “Kürt halkının büyük kısmını temsil ettiği” vurgulandı.
“Bizler Cenevre-2 Toplantısı’nı, Suriye’de ve bölgede barışın ve halkların demokratik yönetiminin inşa edilmesine yönelik önemli bir adım olarak görüyoruz. Ancak bu toplantının başarılı geçmesi, Suriye’de yaşayan Araplar, Kürtler, Suriyeliler, Dürziler, Aleviler, Sünniler, Hristiyanlar ve diğer halkların tümünün temsil edilmesiyle mümkün olacaktır. Bu nedenle Cenevre-2 Toplantısı’na Kürt halkının büyük kısmını temsil eden Kürt Yüksek Konseyi’nin çağrılması gerekiyor.”
Hewler Anlaşması
HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün imzasıyla gönderilen mektupta Hewler Anlaşması hatırlatılarak Kürtlerin Cenevre 2’ye katılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
“24 Aralık 2013 tarihinde Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde, Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ve Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) tarafından imzalanan Hewler (Erbil) Anlaşması’na göre, Cenevre-2 Toplantısı’na Kürtlerin üçüncü bir taraf olarak katılması kararlaştırılmıştır.”
Mektupta, Hewler Anlaşması’na Mesud Barzani Başkanlığı’ndaki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve bölgedeki diğer Kürt siyasi partilerle birlikte Türkiye’de Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve HDP’nin de destek verdiği de vurgulandı.
Rojava’nın yolu
Rojava’daki modelin anlamına değinilen mektupta, bu modelin Cenevre 2’de temsil edilmesinin değeri anlatıldı.
“Rojava Bölgesi’nde katılımcılık, barış ve istikrar konusunda ciddi adımlar atılmasına imkan sağlayan demokratik özerklik modelinin, Suriye’de yaşayan farklı etnik kimliklere sahip halkların birlikte yaşayabilmelerini sağlayacak bir yol olduğuna inanıyoruz.
“Bu yolun toplantıda temsil edilmesi ve tartışılması ise ancak Kürtlerin katılımı ile mümkün olacaktır.”
Kadın temsili
HDP toplantıda kadınların temsil edilmesinin önemine de değindi.
“Cenevre-2 Toplantısı’nın bir erkek toplantısı olmaması için gerekli çaba gösterilmelidir.
“Kadınların savaştan etkilenmeleri erkeklerden farklıdır ve Birleşmiş Milletler ‘in 1325 No’lu kararında da belirtildiği gibi, kadınların, görüşmeler de dahil çözüm süreçlerinin tüm evrelerinde eşit temsili, barışın kalıcı ve toplumsal olabilmesine katkı sağlıyor.” (YY)