İstanbul Valiliği, ‘Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanlarına gönderdiği yazıda, Taksim Meydanı’nda sürdürülen ‘Yayalaştırma Projesi’ni gerekçe göstererek Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs toplantı ve gösteri yürüyüşleri için uygun olmadığını bildirdi ve İstanbul'da Kartal, Kadıköy Meydanı, yeni Kadıköy Salı Pazarı ve Kızılçeşme meydanlarını adres olarak gösterdi.
Valilik Taksim için ise “Konfederasyonlar ve bağlı sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bayram kutlaması amacıyla çelenk koyma, basın açıklaması ve anma etkinliğinin sembolik katılımla” yapabileceklerini belirtti. DİSK ve KESK temsilcileri ise 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacaklarını yineledi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da 1 Mayıs’ta İstanbul’da bazı toplu taşıma seferlerinin yapılmayacağını, özellikle Taksim’e gidişlerde bazı kısıtlamalar yapılacağını ve üç bin civarında polisin İstanbul dışındaki illerden gelerek görev yapacağını belirtti.
“Taksim'de miting yapmak demek uçurumun kenarında eğlenmektir” diyen Mutlu, 1 Mayıs için Kazlıçeşme’yi işaret etti.
Özgen: Tebligat hukuksuz
1 Mayıs 1977’de Kazancı Yokuşu’nda öldürülen işçilerin anmasına katılan KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını belirtti.
Valiliğin tebligatının hukuksuz olduğunu söyleyen Özgen bu tebligattan vazgeçilmesini isterken 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını söyledi:
"Bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı var. Anayasaya göre bu karar bağlayıcı nitelikte."
Özgen Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow’un da 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağını vurguladı.
“İçinde bulunduğumuz süreçte bırakın önümüze barikat koymayı, işçilerin, emekçilerin taleplerini dile getirecek alanların yaratılmasını istiyoruz” diyen Özgen konfederasyonlar olarak Başbakanla görüşme talebinde bulunduklarını, henüz cevap gelmediğini belirtti.
“Kartal, Kadıköy Meydanı, Salı Pazarı, Kazlıçeşme”
Vali Yardımcısı Aziz Mergan’ın imzasının bulunduğu yazıda, Türk-İş'in 1 Mayıs'ta, 09.00-16.00 saatlerinde Taksim Meydanı'nda Emek ve Dayanışma Günü'nü Bayram olarak kutlamak amacıyla 2 Nisan'da Valiliğe başvurduğu belirtilerek, başta DİSK, KESK, Hak-İş ve TTB olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve tüzel kişiliği bulunmayan oluşumların Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde oluşturulacak yürüyüş kortejleriyle 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak üzere kitlesel miting çağrıları yaptığı ifade edildi.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 6. maddesiyle aynı kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin 3. maddesi hükümleri gereğince, İstanbul'da Kartal, Kadıköy Meydanı, yeni Kadıköy Salı Pazarı ve Kızılçeşme meydanlarının toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak üzere 18 Ocak tarihinde tespit edilerek kamuoyuna duyurulduğu vurgulandı.
Yazıda Taksim Meydanı’nda sürdürülen Yayalaştırma Projesi’nin 1 Mayıs günü de devam edeceği belirtildi:
"Beyoğlu ilçesi Taksim Meydanı, Tarlabaşı Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi civarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Yayalaştırma Projesi' kapsamında başlatılan inşaat alanında 30-40 metre derinliğinde çukurlar ile çok geniş bir alanda hafriyatın olduğu, temel ve direklerde kalın ve uzun demirlerin ucu açık olarak bulunduğu, kazı ve beton atma çalışmalarının devam ettiği görülmektedir.”
Sembolik katılım
Valilik, mevcut fiziki koşulların toplumsal bir olay esnasında insan hayatını ciddi anlamda tehdit edeceği, inşaat etrafında alınacak güvenlik tedbirlerinin oluşabilecek herhangi bir panik halinde kitle psikolojisinin etkisiyle yetersiz kalacağı ve telafisi imkansız zararlar doğuracağını belirtti.
“1 Mayıs günü Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde oluşturulacak yürüyüş kortejleri ile Taksim Meydanı'nda yapılacak kitlesel bir miting ya da etkinliğin mevcut fiziki koşullar göz önüne alındığında özellikle tahliye açısından 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve yönetmeliğinin hukuki koşullarını karşılamadığı, yasa çerçevesinde önceden ilan edilmemiş böyle bir alanda yapılacak bir yürüyüş ve mitingin kontrol edilemediği taktirde oluşacak zararların hukuki olarak büyük sonuçlar doğuracağı değerlendirilmektedir.”
“Bu çerçevede 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre Taksim Meydanı, çevresi ve yukarıda belirtilen yürüyüş güzergahlarında, 1 Mayıs'la ilgili yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin uygun görülmediği, konfederasyonlar ve bağlı sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının Bayram kutlaması amacıyla çelenk koyma, basın açıklaması ve anma etkinliğinin sembolik katılımla yapılabileceği hususunu bilgilerinize arz ederim." (BK/HK)
Fotoğraf: Erhan Elaldı - İstanbul / AA