1 Mayıs 2013 Tertip Komitesi, 1977’de Kazancı Yokuşu’nda öldürülen işçiler ve 1 Mayıs 1989’da Şişhane’de öldürülen Mehmet Akif Dalcı için anma törenleri düzenledi.
Anmalara Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, siyasi parti temsilcileri ve Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası üyeleri de katıldı.
Kazancı Yokuşu’nda “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı arkasında toplanan grup “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız”, “1 Mayıs Şehitleri ölümsüzdür” sloganları attı.
Hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından söz alan Özgen ve Çerkezoğlu hayatını kaybedenlerin önünde saygıyla eğildiklerini belirtirken 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacaklarını yineledi.
Özgen: Katliamın hesabını sormaya devam edeceğiz
“Bu katliam bilinmesine rağmen halen karanlık bırakılmak isteniyor” diyen Özgen şu ifadeleri kullandı:
“Ülkenin geleceğiyle yüzleşmek isteyen biz işçiler, emekçiler ezilen tüm kesimler bu katliam ve diğer katliamların tümünü açığa çıkarma ve egemen kesimleri bunlarla yüzleştirme sorumluluğuyla karşı karşıyayız” dedi.
“1 Mayıs 1977 katliamını hesabını sormaya devam edeceğiz” Özgen, tüm yasaklamalara rağmen Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs alanı olduğunu belirterek bu yıl da ezilen tüm kesimlerin eşitlik, adalet, demokrasi, özgürlük ve barış talepleriyle burada olacaklarını belirtti.
Çerkezoğlu: Engelleme fiziki değil siyasi
Çerkezoğlu “1 Mayıs 1977’de katledilen 37 canımızı anmak ve onların acısını bugüne taşıdığımızı, kararlığımızı ifade etmek için buradayız” dedi.
“Onların anısını yaşatmak ülkeye, kente, 1 Mayıs meydanına sahip çıkmak demektir. Taksim Meydanı sadece 1977 katliamı değildir. Bu ülkenin değerlerini, güzelliklerini üretenleri yok sayarak yönetmeye çalışanlara, sermaye ve iktidar zorbalığına karşı direnişin ve kararlılığın adıdır.”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs Meydanı olduğunu karara bağladığını belirten Çerkezoğlu engellemenin “fiziki değil siyasi” olduğunu belirterek “hükümete düşen 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması olanaklarını sağlamaktır” dedi.
“Taksim Meydanı sadece kararlılığın, direnişin mücadelenin simgesi değildir. Aynı zamanda emektir, Emek Sineması’dır, üçüncü köprüdür, İstanbul’un kuzey ormanlarıdır, kentsel dönüşüm adı altında yağmalanan gecekondu mahalleleridir, işçi direnişledir, taşeronlaştırmadır, iş cinayetleridir.”
Kazancı yokuşuna karanfillerin bırakılmasının ardından grup İstiklal Caddesi’nde bildiri dağıtarak Mehmet Akif Dalcı’nın 1989 1 Mayıs’ında öldürüldüğü yere giderek burada da anma töreni yaptı.
Çerkezoğlu buradaki konuşmasında 1989 direnişinin 1 Mayıs’ın ve Taksim’in özgürleşmesinde önemli yeri olduğunu belirtti. Çerkezoğlu 1 Mayıs’larda hayatını kaybedenler için asıl anmanın Taksim Meydanı’nda olacağını belirtti. (BK/HK)