1593 sayılı yasa ve 181 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) dayanarak kurulan ve temel görevi ülkenin sağlıkla ilgili programlarını belirlemek olan şura, "Danışma Kurulu" niteliğinde.
Şura üyeleri arasında meslek örgütü yok
Yasaya göre, şura üyelerini "Sağlık Bakanlığı ülkede sağlık hizmetleri ve eserleri ile tanınmış kişiler arasından" seçiyor. Bir kural olmamakla birlikte, meslek örgütü temsilcilerinin şura üyeliğinde yer almaları geleneksel hale gelmişti.
Sağlık Bakanlığı'nın meslek örgütlerini dışlayan kararı doğrultusunda oluşturulan yeni dönem Yüksek Sağlık Şurası'nın üyeleri şöyle:
Prof. Dr. Çetin Harmankaya / Üroloji, Prof. Dr. Sedat Işık / Gazi Üniversitesi - Radyoloji Bölümü , Prof. Dr. Erdal Işık / Gazi Üniversitesi - Psikoloji Bölümü , Prof. Dr. Yener Sağlık / Ankara Üniversitesi - Ortopedi Bölümü, Prof. Dr. Muharrem Gerçeker / Ankara Üniversitesi - Kulak Burun Boğaz Bölümü Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök / Atatürk Üniversitesi - Adli Tıp Bölümü, Prof. Dr. Ahmet Özenç / Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü, Prof. Dr. Bora Aykaç / İstanbul Üniversitesi - Anestezi Bölümü , Prof. Dr. Nuri Kamel / Ankara Üniversitesi - İç Hastalıkları Bölümü , Prof. Dr. Mehmet Melli / Ankara Üniversitesi - Farmakoloji Bölümü, Prof. Dr. Üzeyir Kırca / İzmir Doğumevi - Kadın Doğum Bölümü
Akupunktur tedavisi yönetmeliğe bağlı
Sağlık Bakanlığı, "Akupunktur Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık kuruluşları ile Bu Tedavinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik" hazırladı.
Tıp diploması olmayanların da uygulamasına karşın yasal olarak "bedene el atma" sayıldığı için Sağlık Bakanlığı'nın kontrol ve denetimi altında olması gereken bu müdahale yöntemi, şimdiye kadar çeşitli dernekler bünyesinde verilen eğitimleri almış çok sayıda kişi tarafından uygulanıyordu.
Yönetmelik uyarınca bundan böyle akupunktur tedavisi yapan merkezleri sadece hekimler açabilecek ve bu müdahaleyi yalnız hekimler yapabilecek.
* Yönetmeliğe göre, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir "Akupunktur Bilim Komisyonu" oluşturulacak ve akupunktur tedavisi uygulayacak hekimlere gerekli teorik ve pratik uygulama müfredatı ile sertifikaları bu komisyon verecek.
* Sağlık Bakanlığı ayrıca, akupunktur tedavisi uygulayacak kişileri, bu tedavinin uygulandığı özel sağlık kuruluşlarını ve bu kuruluşların sahip ve işletenleri ile bunların faaliyetlerini izleyecek ve kontrol edecek.
Yönetmelikten hükümler
Akupunktur konusundaki çeşitli düzenlemeleri kapsayan bir yönetmeliğin bazı hükümleri özetle şöyle:
* Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre akupunktur tedavisi özel bir dal olarak kabul edilecek ve özel dal merkezi şeklinde değerlendirilecek.
* Başvuru ve açılma izni işlemleri için; akupunktur uygulayacak hekimlerin diplomalarının, varsa uzmanlık belgelerinin ve Bakanlıkça düzenlenen "Akupunktur Tedavisi Uygulama Sertifikası'nın noter onaylı örnekleri ve bölge tabip odasına kayıtlarını gösterir belgenin örneği gerekecek.
* Üniteler için ilgili mevzuatlarındaki tabelalar ile ilgili düzenlemeler esastır ve akupunktur tedavisi yaptıklarını buna göre belirtebilirler. Ayrı bir özel dış tabela asamazlar. Muayenehaneler ise Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak dış tabela asabilirler.
* Akupunktur merkezleri olağandışı denetimler dışında, yılda 4 kez olağan denetime tabi tutulurlar.
* Akupunktur merkezleri, çalışmalarına ticari bir görünüm veremezler, yanıltıcı, yanlış yönlendirici, benzer nitelikteki kuruluşlar arasında rekabete yol açıcı davranışlarda bulunamazlar. Sadece merkeze gelen hastaların kullanımına yönelik olarak eğitim materyali hazırlayabilirler.
Akupunktur Bilim Komisyonu
* Yönetmeliğe göre, akupunktur tedavisi uygulayacak hekimlerin kimleri hangi koşullarda ve hangi hastalıklarda tedavi edebilecekleri, akupunktur tedavi uygulamasını öğrenmek için gerekli teorik ve pratik uygulama müfredatı ile sertifika verilmesinin sağlanması ve verilen sertifikaların değerlendirilmesi ile ilgili görüş belirlemek üzere Sağlık Bakanlığı'nca "Akupunktur Bilim Komisyonu" kurulacak.
* Komisyon, akupunktur konusunda bilimsel çalışma yapmış üniversite öğretim üyesi veya bakanlık eğitim hastanelerinden bu konuda bilimsel çalışması olan uzman hekimler arasından seçilecek 5 üye, akupunktur sertifikası olan serbest çalışan 2 hekim, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü veya yardımcısı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü veya yardımcısı ile Bakanlık Birinci Hukuk Müşaviri'nden oluşacak.
* Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün teklifi ve Sağlık Bakanı'nın onayı ile oluşturulacak olan komisyonun üyeleri 3 yıl süreyle görev yapacaklar ve üyeliğe tekrar seçilmek mümkün olabilecek. Komisyondan ayrılan üyenin yerine aynı usulle yenisi seçilecek.
Kalıtsal kan hastalıkları konusunda da yönetmelik çıkarıldı
Sağlık Bakanlığı özellikle bazı bölgelerimizde önemli bir sağlık sorunu olan talasemi ve orak hücreli anemi başta olmak üzere hemoglobinopatilerin önlenmesi ve tedavi edilmesine yönelik tedbir ve faaliyetleri düzenlemek amacıyla yönetmelik yayınladı.
24 Ekim 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik "Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati Kontrol Programı ile Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği" adını taşıyor.
Yönetmelik ile hemoglobinopatilerin önlenmesi ve tedavisi amacıyla yapılacak faaliyetleri "Birinci, İkinci ve Üçüncü Basamak" için ayrı ayrı düzenleniyor.
Yönetmelik bu konuda çalışma yapan başta Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Ocakları ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri'yle, Tıp Fakülteleri, özel kurum ve kuruluşların çalışma usul ve yöntemlerini belirliyor.
Yönetmeliğin bu önemli sorunun çözümü için yararlı olacağı ve çalışmaların etkinliğini arttırması bekleniyor.
Yönetmeliğe göre hemoglobinopati mücadele programının üç önemli basamağı olacak:
* Buna göre ilk basamakta 15-49 yaş grubundaki çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar izlenecek ve bu kişilere taşıyıcılık testi yapılması sağlanacak.
* Hasta ve taşıyıcıların üçüncü derece dahil yakın akrabalarının laboratuar analizlerini yaptırarak taşıyıcıların saptanmasına çalışılacak. Diğer yandan il ve ilçelerdeki Nüfus Müdürlüğü, Belediye Evlendirme Memurluğu, Köy Muhtarlıkları gibi birimlerle işbirliği yapılacak ve evlenecek çiftlerin bu hastalıklar açısından taşıyıcılık testi yaptırmaları özendirilecek.
* Yönetmelik uyarınca saptanan hastaların tetkik ve tedavileri için yeni merkezler oluşturulacak. "Hemoglobinopati Tanı Merkezleri, Hemoglobinopati Tanı ve Tedavi Merkezleri" adındaki merkezlerde hemoglobinopatilerin ileri tetkik ve tedavilerinin yapılması sağlanacak.
* Sağlık Bakanlığı bünyesinde programın organizasyonu, yürütülmesi, merkezlerin açılması ve denetlenmesi gibi konularda bilimsel tavsiye kararları almak için "Hemoglobinopati Bilim Kurulu" kurulacak.
* Kurul 18 üyeden oluşan Kurulun 9 üyesi Sağlık Bakanlığı Bürokratları ve Bakanlığa bağlı hastanelerde görev yapan hekimlerden seçilecek, kalan 8 üye ise Tıp Fakülteleri, SSK Eğitim Hastaneleri ve Hemoglobinopatiler için kurulmuş Dernekler ve Vakıflardan Sağlık Bakanlığı tarafından seçilerek atanacak.
* Kurulda Sağlık Bakanlığı tarafından atanmayan tek üye TTB Doktoru Serhad Kangöz.(NK/BB)