Cumartesi Anneleri/İnsanları İstanbul'da, Galatasaray'da hem 12 Nisan 1981'de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ü andı hem de kişiler üzerinden yürütülen bir 12 Eylül yargılamasını eleştirdi.
12 Eylül yargılamasının inandırıcı olması için sadece Evren ve Şahinkaya'nın değil, 12 Eylül'ün hazırlayıcıları, uygulayıcıları, destekçileri ve koruyucularının tamamının yargı önüne çıkarılmasının gerekli olduğu anlatıldı.
Galatasaray'da bugün (14 Nisan) gerçek bir 12 Eylül yargılamasının ancak bağımsız yargı ve gerçek bir hukuk düzeni ile mümkün olacağı dile getirildi. Ancak 12 Eylül'ün hukukunu, kurumlarını, zihniyetini ve seçim barajı gibi uygulamalarını 10 yıllık iktidarı boyunca sürdüren hükümetten bu konuda bir umut olmadığı söylendi.
Devletin işkencecilerine ve katillerine sağladığı huzur ortamının 12 Eylül'ün aslında devam ettiğini gösterdiğini vurguladı Cumartesi İnsanları:
"32 yıldır çocuklarımızı katleden ve kaybedenler yargı önüne çıkarılmak yerine ödüllendiriliyor. Emniyet müdürü, vali, bakan müşaviri, belediye başkanı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'na başkan, bakan yapılıyor."
Cumartesi İnsanları her şeye rağmen yine de 12 Eylül'le gerçek bir hesaplaşma yaşanması için her fırsatın kullanılması gerektiğini de belirterek Berfo Kırbayır'ın tüm 12 Eylül kayıpları adına davaya müdahil olduğunu da duyurdu.
"İşkencede öldü diye devlete iftira atmayın"
Nurettin Yedigöl gözaltında kaybedilişinin 31. yılında anıldı.
1981'de, 26 yaşında İstanbul İdealtepe'de bir eve yapılan baskında gözaltına alındı Yedigöl. İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1. Şube'de işkence gördü. İşkencecilerden birisi Garip kod adındaki Ercan Sert'ti.
İşkenceciler Yedigöl'ün arkadaşlarına kanlar içindeki bedenini gösterip "konuş, yoksa senin de sonun Nurettin gibi olur. İşte gözlerinizle gördünüz, onu öldürdük, bizden kimse hesap soramaz" dedi.
Nurettin Yedigöl'ü siyasi şubede gördüklerine tanıklık eden yedi kişi "Şahidiz, işkencede öldürüldü" diye ifade verdi. Savcılığın yanıtı "böyle şey olmaz, devlete iftira atmayın" oldu.
Galatasaray'da bugün Nurettin Yedigöl'ün işkencede öldüğüne tanıklık eden iki arkadaşı da vardı.
Sorumlular yargılanmadan dava kapanmayacak
Baba İsmail Yedigöl 18 yıl oğlunu aradı, başvurmadığı yer kalmadı. Ömrü oğlunun akıbetini öğrenmeye yetmedi.
Yedigöl Ailesi hukuk mücadelesini hâlâ sürdürüyor. Son olarak 2 Mart 2011'de Sultanahmet, 21 Mart 2012'de Çağlayan adliyelerinde Nurettin'i kaybedenler ve 12 Eylül'ün tüm sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundular.
Yedigöl kaybedildiğinde İstanbul Valisi Nevzat Ayaz'dı. Ayaz şimdi Haliç Üniversitesi'nde mütevelli heyetinin başkanı. İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı'ydı. Florya'daki polis meslek yüksek okuluna onun adı verildi.
Yedigöl'e işkence yapan timin şefi Mete Altan zamanla Terörle Mücadele Hareket Daire Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü görevlerine getirildi. İşkence yapılan 1. Şube'nin müdürü Tayyar Sever de Emniyet Müdürlüğü görevi yaptı. (YY)