Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP), "Diyarbakır Sur İlçesi, İç Kale eski cezaevi çevresinde yapılan kazılarda çıkan cesetlerin bütün yönleriyle araştırılması" amacıyla Meclis'e sundukları Meclis Araştırma Önergesi talebi reddedildi.
Diyarbakır'da 90'lı yıllarda Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Merkezi'nin (JİTEM) kullandığı bina ile Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Adliye Sarayı'nın bulunduğu Saraykapı'da 11 Ocak'ta başlayan kazılarda bulunan kafatası sayısı 26 oldu.
23 Ocak'ta verilen ve dün Meclis Genel Kurulu'nda oylanan önerge teklifinden önce söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, kazıları yakından takip ettiğini, bölgeye de bizzat gidip inceleme yaptığını, cenazelerin arkeolojik kazı sırasında "tesadüfen" bulunduğunu söyledi.
"İlk andan itibaren Hükümet yetkililerin ve devlet görevlilerinin konuyla ilgili açıklama yapması gerekiyordu. Bu kazıların bu konuyla ilgili çalışmalar sonucunda yapılmadığını belirtmiştik. Kafatasları Kültür Bakanlığı'nın restorasyon çalışmaları neticesinde ortaya çıktı."
"Kamuoyuna yapılan, 'Biz, işte nerede bir ceset varsa, ihbar varsa bunu inceliyoruz, bu konuda kazılar yapıyoruz, bakın cesetleri çıkarıyoruz' şeklindeki açıklama gerçeği yansıtmıyor.
Tan, Diyarbakır'daki kazı yapılan bölge için daha önceden de birçok kez suç duyurusu yapıldığını, yazılı ve sözlü önergeler verildiğini hatırlattı.
"O bölge, Diyarbakır'da JİTEM merkezi olarak biliniyor, 90'lı yıllarda, yüzlerce, evlerinden hatta bazen sokak ortasından alınan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan insanların götürüldükleri, işkence edildikleri ve bir daha görülemedikleri yer olarak biliniyor. Diyarbakır ve bölge bu konuyla ilgili yıllardır bu feryatlarını, haykırışlarını dillendirmelerine rağmen, maalesef, bu cesetler restorasyon kazısında ortaya çıkıyor."
"Bu sorular cevaplanmalı: Bulunan kemikleri kime aittir, olay nedir? Kaybolan insanlar nerede? Bu dönemde bölgede olağanüstü hâl bölge valiliği yapan Ünal Erkan, Hayri Kozakçıoğlu; aynı dönemin bakanları Mehmet Ağar ve onlarca savcı, hâkim, vali, bölge milletvekili, bölgeden bakanlık yapanlar, bunlara neden soru sorulmuyor?"
"Çek kanunu görüşülecek"
Oturumda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da "Orayı çok iyi biliyorum. JİTEM'in merkeziydi. Kaybedilen Fikri Özgen'i yakından tanıyordum. JİTEM merkezine götürülmüştü ama o dönem savcıyı oraya götüremedim. Onun annesi halen mücadele veriyor, onu arıyor ama biz burada bir komisyon dahi kuramıyoruz" dedi.
"Umarım bir daha bu konuyu konuşmayız ve gerçek anlamda bir komisyon kurar ve Türkiye'deki bütün faili meçhul cinayetleri aydınlatırız" dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ile AKP Isparta Milletvekili Recep Özel ise "Genel Kurul'da çek kanununun görüşüleceğini hatırlatarak" öneriye katılmadıklarını, aleyhte oy kullanacaklarını belirttiler. Yapılan oylama sonucu araştırma komisyonu kurulması önerisi reddedildi. (AS)