Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyeleri dahil olmak üzere, 12'si tutuklu 57 sanığın yargılandığı Devrimci Karargah Davası bugün öğleden sonra saat 14.30'da İstanbul Beşiktaş 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Saat 22.25'te son bulan duruşmada tahliye olmaması avukatları ve sanıkları şaşırttı.
Duruşma öncesinde Beşiktaş Adliyesi'ne gelen aileler ve destekçiler, Adliye'nin bahçesine dahi sokulmadı. Mahkeme talebiyle duruşmayı sadece sanıkların birinci derece, soyadları aynı olan yakınlarının izlemesine izin verildi.
Ancak polisin elinde sanıkların listesi olmadığı için kapıda ailelerin duruşmaya alınmasında uzun süre sıkıntı yaşandı. Başka şehirlerden gelen sanık yakınları duruşmaya giremedikleri için mağdur olduklarını söyledi.
"Hanefi Avcı'yla birlikte yargılanmayı kabul etmiyoruz"
14.30 itibariyle 4,5 saat gecikmeyle başlayan davanın tutuklu sanıklarından Devrimci Karargah Örgütü yöneticisi olduğunu kabul eden Cemal Bozkurt yargılanmaya geçilmeden önce söz istedi.
Mahkeme başkanı Nurettin Ak'ın söz vermesi üzerine Bozkurt, diğer tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile aynı salonda yargılanmayı kabul etmediklerini, Avcı'nın salondan çıkarılmasını istediklerini söyledi.
Mahkeme Başkanı, Avcı'yı salondan çıkarmayacağını söyleyince tartışma çıktı. Başkan, "O zaman sizi mahkeme salonundan çıkarmak durumunda kalacağım" dedi.
Bozkurt, ''Bir işkenceciyle aynı salonda yargılanmayı kabul etmiyoruz. Devrimci Karargah onun davası değildir. Beni çıkarırsanız Devrimci Karargah davasında kimi yargılayacaksınız? Ben çıkmayacağım, o çıkacak. Çıkmazsa bu duruşmanın yapılmasını engelleyeceğiz" dedi.
Üç sanık salondan zorla çıkarıldı
Bu arada Hanefi Avcı söz isteyerek, ''Savunmamı yaptıktan sonra çıkabilirim'' dedi. Ancak mahkeme başkanı bu talebi kabul etmedi ve Bozkurt gibi düşünen başka kimlerin olduğunu sordu. Tutuklu sanık Fatih Aydın, Bozkurt'a katıldığını söyledi.
Duruşmaya 10 dakika ara verildi ve iki sanık zorla salondan çıkarıldı. Diğer tutuklu sanıkların yargılanmasına devam edilmesi için duruşma tekrar başladığında, diğer bir tutuklu sanık Ulaş Erdoğan, kendisinin de Hanefi Avcı ile aynı mahkemede yargılanmak istemediğini söyledi.
''Ben de bir işkenceciyle birlikte yargılanmak istemiyorum. Bizim katillerle ne işimiz var?'' dedikten sonra sonra Avcı'ya dönerek "Söyle senin burada ne işin var?" diye bağırdı.
Mahkeme başkanı Ak, Erdoğan'ın isterse salondan çıkabileceğini söylemesi üzerine mahkemeden çıkmayı reddeden Erdoğan, "Kolluk güçleriniz hazır. Ben kendim bu salondan çıkmam. Bu Avcı'nın davası değil. İstiyorsanız beni sürükleyerek çıkarın" dedi.
Bunun üzerine Erdoğan da salondan jandarmalar tarafından zorla çıkarıldı. Dört jandarma eşliğinde çıkarılırken slogan atan Erdoğan'a, salondaki bazı izleyiciler alkışla destek verdi.
Tahliye yok
Daha sonra, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık'ın sunduğu iddianameyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar bölümü altında silahlı örgüt üyesi olmayı düzenleyen 314/2'den yargılanan diğer sanıkların savunmalarına geçildi.
TCK 314 şöyle: (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir. (3) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.
Mahkeme heyeti saat 21.30'a kadar Tuncay Yılmaz, İbrahim Turgut, Özgür Dinçer, Özgür Aytulum, Selda Başusta Çalık, Osman Baha Okar, Semih Aydın, Hakan Soytemiz, Necdet Kılıç, Necdet Öztürk, Hanefi Avcı ve avukatlarının savunmalarını dinledi.
Karar vermek için ara veren heyet saat 22.25'te hiçbir tahliye olmadığını açıkladı. Gelecek celsede müştekilerin dinlenmesini isteyen heyet, duruşmayı 6 Şubat saat 13.00'e erteledi.
13 Ağustos'ta yapılan bir önceki duruşmada, gümrük memuru Engin Öncü, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, başkan yardımcıları Günay Kubilay, Ecevit Piroğlu, üyeleri Ulaş Bayraktaroğlu, Özgür Cafer Kalafat, sendikacı Kemal Hamzaoğlu ve Oğuzhan Kayserilioğlu tahliye edilmişti. (IC)