"Son bir haftada Anadolu Ajansı'nda (AA) çalışan 70'e yakın kişi iradeleri dışında emekliliğe zorlandı. Haftalık izinler bire indirildi, istek dışı atamalar, görevden alma, sözlü ve yazılı savunma talepleri, uyarı cezaları arttı." Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi bianet'e yaptığı açıklamada bunları söyledi.
İpekçi, AA'da Kemal Öztürk başkanlığındaki yeni yönetimle birlikte ciddi bir politika değişiminin söz konusu olduğunu belirtti. "Ajansta son dönemde yaşananlar, medyanın ve milyonlarca insanın haber alma hakkıyla ilgili" dedi.
AA'ya özel önem ve dikkat verilmesi gerektiğini belirten İpekçi, Kemal Öztürk'ün 3 Ağustos 2011'deki devir teslim töreniyle birlikte başkanlık görevini Hilmi Bengi'den almasının olağan bir süreç içinde gerçekleşmediğini ve bu değişimin siyasi iradenin talebi doğrultusunda yapıldığını vurguladı.
"Hükümet bile tasvip etmez"
Sözlerine, "Ancak Kemal Öztürk başkanlığındaki yeni yönetimin tehditkâr ve tahripkâr politikasının, hükümet tarafından bile tasvip edileceğini düşünmüyorum" diye devam eden İpekçi, AA'nın haber yapma işlevini, olması gerektiği gibi yerine getiremeyecek bir duruma sürüklendiğini ifade etti.
"Bir hata olduğunda ya da AA bir haberi görmediğinde, bu medyanın da o haberi görmeyebileceği anlamına geliyor. Bir talimatla haber atlandığında, bu medya ve kamuoyunun gözlerine perde çekmek anlamına geliyor."
İşten çıkarmaların ve görev yeri değişimlerinin "tasfiye" demek olduğunu söyleyen İpekçi, "Yapılanlar, kurumun menfaatine değil. AA, Cumhuriyet'in ilanından önce kurulmuş bir kurum ve şu an burada, gerçek haber yapılması istenmiyor" diye konuştu.
"Yasal girişimler kaçınılmaz"
TGS'den yapılan yazılı basın açıklamasında ise şöyle deniyor:
"Anadolu Ajansı çalışanları üzerinde son dönemlerde iyice yoğunlaşan baskı, tehdit, taciz, çalışma saatlerinin değiştirilmesi, haftalık izinlerin bire indirilmesi, emekliliğe zorlama, görevden alma, istek dışı atamalar, gereksiz yere sözlü ve yazılı savunma alınması ve uyarı cezaları verilmesi gibi uygulamalar çalışanların geleceğe yönelik endişe ve kaygılarını artırdı. 70 dolayında çalışan kendi iradeleri dışında emekliliğe zorlandı.
Anadolu Ajansı'nın, 'siyasi iradenin tercihiyle' göreve başladığı ifade edilen yeni yönetimi, bütün bunlarla da yetinmedi; emekliliğine henüz hak kazanmamış 52 çalışanın görev yerlerini değiştirdi.
AA'nın yeni yönetimi, işyerinde tasfiyeden başka bir anlam ifade etmeyen bu kötü niyetli tasarruflarını hayata geçirirken, ortaya çıkan boşluğu, geride kalan personeli -herhangi bir fazla mesai ücreti ödemeden- daha çok çalıştırmakla doldurmaya kalkıştı.
Anadolu Ajansı işyerlerinde çalışan üyelerimizin yasal ve sendikal haklarının ihlal edilmesiyle ilgili olarak gerekli yasal girişimlerin başlatılması artık kaçınılmazdır."
TGS ile diyalog kapılarını kapatan AA yönetiminin uygulamalarını kamuoyunun gündemine getirmek amacıyla, Ankara'daki AA Genel Müdürlüğü önünde 24 Ağustos 2011 Çarşamba günü saat 12.00'de basın açıklaması yapılacak.
Kemal Öztürk kim?
1969 yılında Ağrı'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sakarya'da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdi.
1990'da, "Girişim" ve "Selam" dergilerinde yazmaya başladı. 1995 yılında Yeni Şafak Gazetesi'nde muhabirliğe başladı; daha sonra Kanal 7'de çalıştı. Burada yayınlanan "İlk Meclis" adındaki belgeseli, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından "laiklik karşıtı" olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Televizyon haberciliği ve belgesel yönetmenliği yaptı. Bir süre yurtdışında dil eğitimi aldı; belgesel alanında araştırmalar yaptı.
2003'te zamanın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç'ın "İletişim Danışmanı" oldu. 2005 yılında "Başdanışman" oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın basın danışmanlığını yaptı. Şubat 2011'de bu görevden ayrıldı.
Hilmi Bengi'nin AA Genel Müdürlüğü'nden emekliliğini istemesinin ardından Ağustos 2011'de, Genel Müdürlüğe Kemal Öztürk atandı.
Kemal Öztürk'ün, 1994 tarihli, Nükte Yayınları'ndan çıkan "Rahmetli- Bir Garip Oğlanın Hikayesi" adlı kitabı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hakkında açılan kapatma davasının iddianamesinde de geçiyordu. Kemal Öztürk, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'e hakaretten bir yıl hapse mahkûm olmuştu.
AA, 6 Nisan 1920 tarihinde kuruldu. Kuruluş amacı, "Anadolu Ajansı, Türkiye'nin sesini bütün dünyaya duyuracaktır" sözleriyle açıklanmıştı. (IC)