Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER), 12 Haziran 2011'de yapılacak genel seçimler öncesinde "eşit temsil, gerçek demokrasi, yeni anayasa ve engelleri aşmak için Meclis'te 275 kadın milletvekili" talebiyle bir kampanya başlattı.
Kampanyaya Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, yazar Ayşe Kulin, televizyoncu Ayşe Özgün ile sanatçılar Gülben Ergen, Nil Karaibrahimgil ve Sertab Erener destek veriyor.
Kampanya yüzleri arasında engelli kadınların Meclis'teki temsilini talep eden terzi Nebahat Alanç da var.
"Kadınsız anayasa olmaz"
KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, kampanyanın detaylarını kamuoyuna açıklamak üzere bugün Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıda, seçimi hem listelerde yer alacak kadın aday sayısı hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) seçilecek milletvekillerinin yeni bir anayasa yapacak olması nedeniyle çok önemsediklerini söyledi.
Aydın, ülke nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların, Meclis'te yalnızca yüzde 8 oranında temsil edilebildiğini hatırlattı.
"TBMM'de görev yapan 48 kadın canla başla çalışsalar da yüzde 92 oranında temsil edilen erkek vatandaş duvarını aşıp seslerini duyuramıyor" diyen Aydın, taleplerini şöyle sıraladı:
"Biz, bu ülkenin kadınları olarak TBMM'de hakkımız olan koltuklarda oturmak, kadın sorunlarına çare olacak politikalar üretmek istiyoruz. Kadınlar için yaşam hakkının ve tüm kadın haklarının korunduğu bir ülke istiyoruz. Kendimiz ve çocuklarımız için özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye istiyoruz. Bunun yolu da TBMM'de eşit temsil edilmemizden geçiyor.
Yeni yapılacak anayasanın, başbakanın deyişiyle 'halkın anayasası'nın, kadınsız bir TBMM tarafından yapılması kabul edilemez. Kadınlar olarak biz, nasıl bir ülkede yaşamak istediğimizi de biliyoruz, devletin bizi ve haklarımızı korumakta ne kadar aciz olduğunu da.
Yeni anayasayı, tüm bunları değiştirebilmenin bir yolu olduğu için çok önemsiyoruz. TBMM'de eşit temsil sağlandığında, yeni anayasa için de umutlanabileceğiz."
"Katı laik ve katı muhafazakar erkek mutabakatını kıralım"
Kadının siyasetteki dönüştürücü gücüne inandığını vurgulayan Nihal Bengisu Karaca, siyasette kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliğin yanı sıra kadınlar arasındaki eşitsizliğin de giderilmesini istedi:
"Mecliste sadece sistemin, 'ideal Türkiye vatandaşı' olarak tanımladığı kadınların değil hepimizin temsil edilmesini istiyorum. Benim gibi yaşayan ve görünen kadınların siyaset yapmak için çırpındığını, erkek adayların onların sırtına bastığını biliyorum. Mecliste kadınlara bariyer koyan katı laiklerle 'Üç çocuk yapın evde oturun' diyen katı muhafazakarlar arasındaki mutabakatın kırılmasını istiyorum."
Vuslat Doğan Sabancı kadın seçmenlere "Biz istersek farkı göreceğiz. İsteyelim, talep edelim, kadın adayları arayalım" diye seslendi, Ayşe Özgün de kadın aday sayısı fazla olan partilere oy vermeleri çağrısı yaptı. (BB)