Sol partiler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başörtüsüyle ilgili dün (20 Ekim) yaptığı basın açıklamasını değerlendirdi.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Sosyalist Parti (SP) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis yargının siyasete müdahalesini doğru bulmadıklarını söyledi.
Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komite Üyesi Mehmet Kuzulugil ise "Yargıtay Başsavcılığı Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) yasa ve mahkeme kararlarını hatırlatmayacaksa niye var; AKP'nin bana karışamazsın demesi diktatörce yaklaşımdır" dedi.
Alper Taş: Açıklama yargının siyasal alana müdahalesidir; bu tür baskılar doğru değil. Sadece AKP'ye değil, bütün partilere gözdağı veriliyor, bir tür 'kendinizi bilin' demeye getiriyor. Bunu kabul edemeyiz. AKP'nin yaptığını da eleştirmemiz gerekir. AKP başörtüsü sorununu çözmeyip, sürekli gündemde tutarak bundan nemalanıyor.
Levent Tüzel: Yargıtay Başsavcılığı 'statü temsilcisi', 'devletin koruyucusu kollayıcısı' olarak kendine misyon yüklüyor ve siyasete müdahale ediyor. Yargı bir siyasi aktör haline geldiği için kendinde ültimatom verme hakkını görüyor. Yargıtay'ın böyle bir açıklama yapmaya yetkisi yok yasaya göre siyasi partiler hakkında kapatma dava açabilir ki biz buna da karşı çıkıyoruz; partilerin kapatılmaması gerekir.
Mehmet Kuzulugil: Yargıtay Başsavcısı uzun zamandır pek çok kesimin söylediğini söyledi. Yargıtay'ın açıklaması fiili müdahale nasıl oluyor ben anlamıyorum. Bir yargı kurumu, düzenlemelerin yasalara ve yargı kararlarına aykırı olamayacağını söylemeyecekse ne işe yarar? AKP'nin yürütmenin karar ve iradesi yargı kararlarından ve yasalardan üstündür yaklaşımı diktatörlük yaklaşımıdır. Hukuk devletinden yana olduğunu söyleyenlerin AKP'nin bu tavrını benimsemesi mümkün değildir.
Mustafa Kahya: Yargıtay Başsavcılığı kendi yetki sınırları dışında bir açıklama yaptı. Hukuki değil, siyasi bir açıklama bu, ayrıca başörtüsünün dini sembol olduğunun kanıtı nedir? Açıklamadaki bu değerlendirme çok subjektif. Yargıtay'ın tutumu klasik statükocu, Cumhuriyetçi, Kemalist yaklaşım.
Ziya Halis: Yargıtay Başsavcılığı'nın siyasi tartışmayı bastıran çıkışı, Türkiye toplumunun sorunlarını demokratik bir tarzda tartışmasının ve demokrasi içinde çözmesinin önüne set çekmektedir. Parti kapatma tehditleri ile siyasi partilerin görüşlerini özgürce açıklamalarının ve tartışmalarının önüne engel koymak, demokratik hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmaz. Başörtüsü meselesinin orta öğretime taşıma girişim ve hevesleri ise toplumda çok büyük çalkantılara yol açacaktır. Çocukların, yani reşit olmayanların bu tartışmaya alet edilmesi kabul edilemez. Nasıl ki, Alevi çocukların zorunlu din derslerinde benimsemedikleri bir anlayışı zorla öğrenmeleri kabul edilemez ise. (SP/BB)
*Sol partilerin Yargıtay Başsavcılığı'nın açıklamasıyla ilgili değerlendirmeleri devam edecek.
*Fotoğraf: Anayasa referandumu öncesi yapılan bir mitingten arşiv görüntüsu.