Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde 1980 sonrasında işkenceye maruz kaldığını söyleyen yaklaşık 300 kişi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na dönemin askeri yetkilileri ve cezaevi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu üyesi ve 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, dün suç duyurusu öncesinde yapılan basın açıklamasında "Türkiye'nin, bu utançtan kurtulması için tüm faillerin kimliklerinin tespit edilerek cezalandırılması gerekiyor. Cezaevinde yaşananların münferit değil, belirli bir askeri sistem içerisinde tutuklu ve hükümlülerin aşağılanması, onurlarının kırılması, gayri insanî, zalimane ve kişiliksizleştirilmeye yönelik uygulamalardı" dedi.
"Mağdur ve şikayetçiler olarak şikayetlerimizin dinlenmesini ifadelerimizin alınmasını gerektiğinde sunacağımız kanıtların kabul edilmesi için buradayız. İşkence suçu insanlığa karşı işlenen suçtur dolaysıyla soruşturma açılmasını ve suç faillerinin cezalandırılmasına karar verilmesini talep ediyoruz.''
Hakkında suç duyurunda bulunulan isimler şöyle:
Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer, Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun, Harp Akademileri Komutanı Bedrettin Demirel, Genelkurmay 2. Başkanı Ali Haydar Saldık, dönemin Başbakanı Bülent Ulusu, Orgeneral Kemal Yamak ve cezaevi müdürü, daha sonra öldürülen Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran.
Meclis komisyonu talebi
Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar başvuranlara yardımcı olacaklarını ve avukatların işkence mağdurlarından ücret almayacağını söyledi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eşbaşkanı Gültan Kışanak, cezaevinde yaşananlarla ilgili Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
"Bu süreçle yüzleşmeden Türkiye'nin hatalarından, yanlışlarından dönmesi ve aydınlık geleceğe taşınması çok kolay olmayacaktır. Başta AKP olmak üzere CHP ve MHP'yi de Diyarbakır'da yaşanan vahşeti bütün boyutları ve sorumlularıyla açığa çıkarmak için Meclis Araştırma Komisyonu kurma talebine yanıt vermeye çağırıyoruz."
"İnsan hakları müzesi olsun"
Suç duyurusu ardından darbe mağdurları ve yakınları Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi önüne giderek kaybedilenleri anmak için kapıya kırmızı karanfiller bıraktı.
Hakikatleri Araştırma Komisyonu üyesi Nimet Tanrıkulu, cezaevinin insan hakları müzesi olmasını gerektiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, referandum öncesinde Diyarbakır mitinginde cezaevinin "yenisi yapılınca yıkılacağını" belirtmişti. (EÜ)
* Bu haberde Fırat Haber Ajansı ve Habertürk'ten yararlandık.