Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Diyarbakır'daki iki günlük Daimi Meclis toplantısında alınan kararları açıkladı. Açıklamayı DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk okudu.
Türk'ün konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle.
Operasyonlar dursun: PKK'nin eylemsizlik kararının toplumsal barışa tarihi bir fırsat sunduğu inancındayız. Bundan sonra biz taleplerimizi hükümete iletmek zorundayız. Bir kez daha askeri ve siyasi operasyonları fiili olarak durdurmaya çağırıyoruz.
Eylemsizliğe yanıt verilmeli: Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının devlet ve hükümeti adım atmaya zorlayacak yol izlemeleri gerektiği açık. Kardeş kanının dökülmemesi için Türkiye halkını da Kürt halkı gibi barışı sahiplenmeye, savaşa karşı çıkmaya çağırıyoruz. Eylemsizliğe yanıt verilmez, ölümler devam ederse, bizim bir kez daha eylemsizliği sürdürün çağrısında bulunmaya yüzümüz olmayacaktır
Kürt sorununda çözüm için gündem
Türk, Kürt sorununun çözüm sürecinde müzakerelerin başlayabilmesi için gereken koşulları da saydı. Bunların 12 Eylül'deki anayasa referandumunda da, sonrasında da Türkiye'nin gündeminde olması gerektiğini söyledi. "Müzakerelerin başlayabilmesi için güven verici adımlar atılmalıdır" diyen Türk'ün saydığı beş madde şöyle:
* Hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın müzakerelere katılabilmesi için gerekli koşulların sağlanması.
* Yeni, demokratik bir anayasanın hazırlanması.
* Tutuklu barış grubu üyeleri ve Kürt siyasetçilerin bırakılması.
* Seçim Yasası'ndaki yüzde 10 ülke barajının kaldırılması.
* Terörle Mücadele Yasası başta olmak üzere antidemokratik yasal düzenlemelerin kaldırılması.
"Demokratik özerklik birleştirir"
Türk, "Demokratik Türkiye, özerk Kürdistan" olarak başlıklandırdığı demokratik özerklik projesinin de "birlikte yaşam projesi" olduğunu dile getirdi.
"Demokratik Türkiye, özerk Kürdistan çözüm önerisi daimi meclisimiz tarafından esas alınmaktadır. Bu, ayrıştırıcı değil, gönüllü birlikteliği esas alan bir projedir.. Demokratik özerklik projesiyle ilgili bir çalıştay düzenlenecek ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır."
Boykota destek
Türk, DTK'nin anayasa referandumunda Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) aldığı boykot kararını desteklediğini de dile getirdi; "DTK, boykot tavrının ilkeli bir görüş olduğu görüşüne de inancını sürdürmektedir" dedi.
"Kimsenin tahammülü kalmadı"
"Silahların susturulması talebimizdir" diyen Türk, "Bu, demokratların, aydınların bir talebiydi. Birbirimizi anladığımız zaman sorunun çözümüne katkı sunmuş olacağız" diye konuştu.
Devlet yetkilileri, PKK ve Öcalan da dahil, tüm taraflarla görüşme çabalarının olacağını söyleyen Türk "Ne Türk ne de Kürt halkının bu sürece tahammülü kalmıştır. Herkesin bu konunun çözümü üzerinde çaba göstermesi gibi bir sorumluluğu vardır" dedi.
DTK Azadiya Welat gazetesinin kapatılmasını da kınadı. Türk "Demokratik siyasetin güçlenmesini istediğimiz bir dönemde bir Kürt gazetesinin kapatılmış olmasını kınıyoruz" dedi ve bunu basının, demokrasinin susturulması olarak değerlendirdi. (TK)