Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, PKK'nin 20 Eylül'e kadar ateşkes ilan etmesini, "kalıcı barış için çok önemli bir fırsat" olarak değerlendirdi; "Hükümet vakit kaybetmeden somut adımlar atmalı" dedi.
Ensarioğlu, "silahlar sussun" açıklaması yapan Güneydoğu'dan 649 sivil toplum örgütünün sözcülerinden biriydi.
bianet'in görüştüğü Ensarioğlu, "ateşkes sürecinin kalıcı hale gelmesi için bir yol haritası ortaya konmasını" istedi; "Türkiye, Kürt sorununun çözümünde şiddeti tamamen gündemden kaldırmanın yollarını arayıp bulabilmeli" dedi.
"Her kesim barış sürecine katkıda bulunmalı"
"Türkiye'de insanlar demokratik hak talepleri için, çözüm yolunda adım atılmadığı için ölüyor. Sorumlu makamlarda olanlar için bunca insanın ölümü bir şey ifade etmeli" diyen Ensarioğlu, siyasetçilere, aydınlara ve sivil toplum kuruluşlarına kalıcı barış için sürece katkıda bulunmaları çağrısı yaptı.
Kürt sorununun çözümü için Kürtlerin vazgeçemeyecekleri taleplerinin demokratik haklar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ensarioğlu, "Bu şartlar tartışılırken kabul edilebilir bir çözüm süreci gündeme alınmalı, PKK silahsızlandırılmalı, sosyal ve siyasal yaşama entegre edilmelidir" dedi.
"Koşullar normalleştikçe, demokratik özerklik de tartışılmalı"
Ensarioğlu, "demokratik özerklik" tartışmalarını ise "Türkiye'nin idari yapılanmasının topyekun değiştirilmesine ilişkin bir siyasi öneri" olarak nitelendirdi; "Her siyasetçinin ve düşünce insanının bu konuda fikir beyan etmesi doğaldır. Ancak demokratik özerklik, şiddet ortamının sona ermesi için olmazsa olmaz bir şart değildir" diye konuştu.
Türkiye'de insanların idareye katılma taleplerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ensarioğlu, "Koşullar normalleştikten sonra, Türkiye'nin idari yapısı içinde yerel yönetimin güçlendirilmesi, yetkinin yerele devri de konuşulmalı. Adı eyalet sistemi mi, demokratik özerklik mi, özel idareler yasası reformu ya da yerel idareler yasası reformu mu olur, tartışılmalı." (BB)