Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresi'nin sonuç bildirgesini açıklayan Ahmet Türk, devlete ve PKK'ye bir kez daha "silahların susması" çağrısında bulundu.
Kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) eşbaşkanları Türk ve Aysel Tuğluk'un eşbaşkanlığını yaptığı kongre 800'e yakın delegenin katılımıyla dördüncü kez toplandı.
Günlük gazetesinin haberine göre sonuç bildirgesinde özetle şu başlıklar yer aldı:
Demokratik özerklik: Türkiye'nin bütünü oluşturan özerk bölgelerin oluşumuyla merkezin kimi yetkilerinin yerellerde eşgüdümle yürütülmesi birlik ve beraberliği pekiştirecektir. Bu talep halklarımızın ortak çabasıyla inşa edilecektir.
Referandumu boykot kararına destek: Kongremiz, yeni bir demokratik anayasa, çatışma ortamının sonlandırılması, müzakerelerin başlaması süreci gerçekleşinceye kadar, referandumu boykot tutumunun önemine ve ilkeli bir duruş olduğuna vurgu yapmıştır.
Yeni anayasa talebi: Mevcut anayasa paketi 80 yılı aşkındır yok sayılan Kürt, Ermeni, Süryani, Asuri, Keldani, Arap halklarına, diğer etnik kimliklere, Alevilere, æzidîlere ve inançlara, emekçilere dair hiçbir özgürlüğü içermemektedir. Zira Kürt sorunu özü itibariyle bir anayasa sorunudur, çözümü de anayasal olmak zorundadır
Abdullah Öcalan rol almalı: Çözüm; sorunu muhataplarıyla ivedilikle diyalog ve müzakereye başlamaktır. Bunun için demokratik anayasa ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nun kurulmasının çözüm sürecinin önünü açacağına inanmaktadır. Kongremiz Kürtlerde muhataplık sorununun olmadığını bir kez daha deklare eder. Kongremiz, Öcalan'ın barışçıl çözüm konusundaki önemini hatırlatır, katkılarının sürmesi için Öcalan'ın önü açılmalı ve çözüm sürecinde rol alması sağlanmalıdır.
Katılım çağrısı: Coğrafyamızda yaşayan tüm faklılıklarımızı, tüm zenginliklerimizi Demokratik Toplum Kongresi çatısı içersinde yerini almaya, demokratik toplum kongresini ortak mücadele zemini haline dönüşmesi için çaba sarf etmeye, kardeş Türk halkını da kongre iradesiyle dayanışma içerisinde olmaya davet ediyoruz.
Kongre sonuç bildirgesinde ayrıca KCK operasyonları çerçevesinde tutuklanan ve yargılanan Kürt siyasetçilerin, hak savunucularının derhal serbest bırakılması istendi.
DTK, DTP'nin çağrısıyla ilk kez Ekim 2007'de toplanmıştı. (EÜ)