Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 12 Eylül'deki anayasa referandumunu boykot kampanyasını İstanbul'daki mitingle başlattı. Partinin bugün Çağlayan meydanında düzenlediği mitinge, önceki gün boykot çağrısı yapan aydınlar ve sol örgütlerin temsilcileri de katıldı. 30'dan fazla örgütün temsilcileri "Boykot cephesi sizinle gurur duyuyor" sloganlarıyla, sahnede dakikalarca alkışlandı.
Sık sık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "Tayyip seni sandığa gömeceğiz" sloganlarının atıldığı mitingin sahnesinde "İnkarcı, tekçi, imhacı, statükocu, anayasaya da, bu anayasayı yeniden üreten değişiklik paketlerine de geçit vermeyeceğiz. Demokratik Anayasa için mücadelemizi sürdüreceğiz" afişi asılı.
Kaplan: Darbeyle hesaplaşmak yürek işidir
Mitingin başlangıcında konuşan BDP Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan'ın referandumu darbeyle bir hesaplaşma fırsatı olarak sunduğu ve Nevzat Çelik'in "Şafak Türküsü" şiirini okuduğu konuşmasına göndermeyle "Nevzat Çelik şiirini, Ahmet Kaya seslendirdiği şarkıyı 12 Eylül yavrusu bir başbakanın kullanacağını akıllarına getiremezdi. Başbakan'ı hiç kimse tanımıyordu, ta ki Kenan Evren gelip kürsülerden ayetler okuyana kadar. 'Yetmez ama evet' diyenler de dahil, insanlar 12 Eylül'de Türkiye'nin kaderi bu değil diyecekler. Darbeyle hesaplaşmak yürek işidir, mangal gibi yürek ister" diye konuştu.
Hükümetin değişiklik paketini "yama yasa" olarak nitelendiren BDP "Herkes için demokrasi, hepimiz için özgürlük, yeni, demokratik bir anayasa istiyoruz, 12 Eylül'de sandığa gitmiyoruz" sloganıyla, seçmenleri referandumu boykot etmeye çağırıyor.
Parti yeni ve demokratik bir anayasanın tüm etnik, dini,kültürel farklılıkları tanıyan ve onlara saygı duyan, seçim barajını kaldıran, insan haklarına dayanan, anadilinde eğitime olanak tanıyan, zorunlu din derslerine, emek sömürüsüne olanak tanımayan, örgütlenme ve ifade özgürlüklerini güvenceye alan, Kürt sorununa çözüm getirecek bir metin olmasını savunuyor.
Mitinge sabah saatlerinde patlamanın meydana geldiği Batman'a gittiği için Ahmet Türk katılamadı. Miting alanına girişte arama yapan polis, küçük gruplar halinde alanı uzaktan kontrol etti. BDP'li alan görevlisi 400 kişi de güvenliğin sağlanmasında görev yaptı.
3 bin civarında insanın katıldığı mitingde, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, Ertuğrul Kürkçü, 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can da hazır bulundu. Miting, kürsüden yapılan konuşmaların ardından son buldu.
Neden boykot?
Boykot mitingine katılan isimler 'neden boykot' sorusuna yanıt verdiler:
Hasip Kaplan: Toplum, bu 30 yıllık deli gömleğini artık taşımak istemiyor. Artık yamalaya yamalaya yamalanacak yeri kalmadı. Yeni sivil bir demokratik anayasa öteledikleri için de biz bu referanduma karşıyız. Bütün alanlarda yeni anayasa talebimizi haykıracağız.
Sebahat Tuncel: Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından yapılan tartışmalarda da açığa çıktığı gibi yeni anayasaya ihtiyaç var. 12 Eylül darbeci anayasası artık bu ülke için çağdışı kalmıştır. Ama AKP'nin yeni anayasası bu ihtiyaca yönelik değil aksine 12 Eylül anayasasının ömrünü uzatmaya dönüktür. Eski olana yapılan rötuşlarla ömrü uzatılmak istenmektedir. Bu nedenle bu anayasa için yapılan evet ya da hayır tartışmaları anlamlı değildir. Bu yüzden de sandığa gitmeyeceğiz.
Prof. Dr. Büşra Ersanlı: Bu anayasaya evet demenin hiçbir manası yok. Çünkü yapılan değişiklikler o kadar küçük ki bu nedenle insanları bu referandumla oyalamak ahlaken doğru değil. Hayır demenin de bir manası yok. İçi olmayan bir şeye hayır demek de manasız. Oylamanın kendisi zaten bir kandırmaca. Bu kandırmacaya alet olmamak lazım. Yüzde 10 barajı konusunda yasalarda ufak bir değişiklik yapılsaydı bu kadar bölünmüş bir tavır da ortaya çıkmazdı. Bunu için boykot.
Sanatçı Yusuf Çetin: Boykot etmemek bu ülkede hangi oyunların oynandığını anlamamak demektir. Evet de hayır da AKP sistemine yarayacaktır. Bu doğrultuda buna fırsat vermemek lazım. 12 Eylül anayasasıyla hesaplaştığını söyleyen bir arayasada baraj ortadan kalkar, özgürlükler artırılır. Bunu yapmayan bu referandum ile 12 Eylül anayasası tekrar onanmak isteniyor. Bu anlamda boykot en doğru tavırdır.(BT/TK)
* BDP'nin referandumu neden boykot ettiğini açıklayan metni okumak için tıklayın. (PDF belgesi)