"Bu sorunu çözecek olan iktidar, dolayısıyla çözüm sürecinde tarafları itecek bir söylemden mümkün olduğunca kaçınması gerekir."
Diyarbakır Ticaret Odası (DTO) başkanı Galip Ensarioğlu, başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle Barış ve Demokrasi Partisi'ni dışlayan konuşmasının "Kürt sorununun çözümüne doğru gittiğimiz bir süreçte katkı sunmayacağını" belirtti.
Erdoğan, siyasi parti başkanlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından bugün partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuştu. Görüşmediği BDP ve Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) "terörden nemalanmakla" suçladı.
"CHP'yle diyalog önemli"
Ensarioğlu, başbakanın MHP'yle üç kez görüşmek istediğini ve geri çevrildiğini hatırlattı. BDP'ninse her zaman diyaloğa açık durduğunu, Erdoğan kabul etmese de bu sorununu tarafı olduğunu, dolayısıyla iktidarın BDP'yi yok saymasının fayda sağlamayacağını belirtti.
Öte yandan ana muhalafetteki Cumhuriyet Halk Partisi'yle (CHP) yapılan görüşmeyi "önemsediğini" ekledi.
"Daha önce çözüme karşı olan CHP'nin önerilerle ortaya çıkması önemlidir. CHP'nin sunduğu öneriler çözüm getirmez ama yine de iktidarla diyalog kurulması anlamlıdır, sürdürülmelidir."
"İktidar toplumun talebini duymamazlıktan gelemez"
Erdoğan'ın açıklamasının bir yönü de PKK'yle mücadele için profesyonel sınır birlikleri kurulması ve yeni karakolların inşası yönündeki çalışmalar.
PKK'nin 1 Haziran'da tek taraflı ateşkese son vermesinin ardından çatışmalar yoğunlaşmıştı.
Ensarioğlu "özel ordu" tartışmasının devletin güvenlik poltikasıyla ilgili olduğunu ama Kürt sorununun çözümünde bir adım olamayacağını vurguladı.
Artan çatışmalara karşı Diyarbakır'da "silahlar sussun" diyerek birleşen sivil toplum örgütlerinin arasında DTO da vardı. Ardından bölge illerinde de STK'lerden benzer açıklamalar geldi.
Ensarioğlu, sertleşen çatışmaya karşın iktidarın bu sesi gözardı edemeyeceğini düşünüyor. "Toplumun tüm kesimlerinin ortak talebi görmezden gelinemez. Siyaset bizim için yapılıyorsa, siyasiler sesimizi duymak zorunda." (EÜ)