Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefet partileriyle "terörle mücadele" üzerine yaptığı görüşmelerde çalışmaları süren profesyonel ordu konusunda bilgi verdiği öne sürüldü.
Erdoğan'ın Demokratik Sol Parti (DSP) başkanı Masum Türker'le dün yaptığı görüşmenin detaylarına dair bilgi veren ntvmsnbc'ye göre hükümet 5-10 yıl görev yapacak, yüksek maaş ve tazminat hakkı olan, gayri nizami savaş konusunda eğitilecek 20 bin kişilik bir birlik kurmayı planlıyor.
"JİTEM gibi olmasın!"
Erdoğan'ın Türker'e "özel orduda görev alacak askerler şehit olabileceklerini bilecekler" dediğini vurgulayan habere göre,
* Askerler 25 veya 30, en fazla 32 yaşına kadar çalışacak. PKK'yle "kendi yöntemleriyle" mücadele edilecek.
* Personel için kamuda özel görevlendirilme yapılacak, isterlerse bulundukları bölgede masabaşı işler de yapabilecekler. Görev sırasında ölenlerin ailelerine yüklü tazminat verilecek. Askerler, çalıştıkları her yıl için de "görev süreleri dolduktan sonra rahat yaşayabilecekleri" bir tazminat alacaklar.
* Askerler özel olarak eğitilecek, gerekli teknik donanıma sahip olacak, bölgedeki istihbarat onlarla da paylaşılacak.
* Sınır karakolları Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yenilenecek. 150 yeni karakol planlanıyor.
Türker'se Erdoğan'a "Ciddi bir askeri eğitim almalılar, yoksa JİTEM'deki gibi sorunlarla karşılaşabiliriz" dedi. 1990'larda faili meçhul cinayetler de dahil çok sayıda hak ihlaliyle adı anılan Jandarma İstihbarat Teşkilatı'nın (JİTEM) varlığı Genelkurmay tarafından kabul edilmiyor.
"Çalışmalar sürüyor"
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'se, Pakistan İslam Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanı Ahmad Mukhtar'ı kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Genelkurmay'ın profesyonel orduyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü, henüz hükümete sunulan birşey olmadığını belirtti.
"Bizim arkadaşlarımız da hukuki tarafını çalışıyor. Halen elimizde uzman erbaş, uzman onbaşı statüsünü düzenleyen bir kanun var. Bunun içinde mi çözebiliriz? Yoksa yeni bir kanun mu çıkarılması gerekir?"
Üç yıldır gündemde
Genelkurmay 2007'de profesyonel birliklerin kurulacağını açıklamıştı. Mayıs 2008'den itibaren yedek subayların komando birliklerinde görevlendirilmeyeceği; 2009 sonunda da komando birliklerinde er ve erbaş da kalmayacağı belirtilmişti. Ancak süreç henüz tamamlanamadı.
"Terörle mücadele" için Türk Silahlı Kuvvetleri 1992'te uzman çavuş alımına başladı. 1993'te Jandarma Özel Harekat Birliği kuruldu.
Taraf yazarı Lale Kemal'in verdiği bilgilere göre şu anda yaklaşık 6 bin 500 kişiden oluşan, biri Jandarma Genel Komutanlığı’na, beşi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsis edilen altı komando tugayı bulunuyor. (EÜ)