Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı konuşma öncesi, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Washington'da bir araya geldi.
Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenen nükleer güvenlik zirvesine katılmak üzere ABD'de bulunan iki ülke liderinin, Washington Kongre Merkezi'nde 1,5 saat süren görüşmesine Türkiye tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ve Başbakan'ın mektubunu geçen hafta Erivan'a götüren özel temsilci Feridun Sinirlioğlu katıldı.
Görüşmede Ermenistan tarafından ise Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Vigen Sarkisyan hazır bulundu.
Dışişleri bakanları yakın çalışacak
Radikal gazetesinin haberine göre Erdoğan ve Sarkisyan görüşmesinde, 12 Ekim 2009'da İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanan, iki ülke arasında normalleşmeyi öngören protokoller ele alındı.
Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Sarkisyan'a gönderdiği mektupta, 1915 olaylarıyla ilgili üçüncü ülke parlamentolarından karar çıkmasının önlenmesini istemiş ve tarih komisyonu kurulmasını önermişti. Mektuptaki bu iki konuyu de ele alan Sarkisyan ve Erdoğan, görüşme sonunda iki ülke dışişleri bakanlarının daha yakın ve ortak çalışma kararını aldı.
"Önkoşul kabul etmeyiz"
Görüşmeden sonra iki lider, alışılageldiği üzere ortak basın açıklaması yapmadı.
Ermenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından duyurulan Sarkisyan'ın açıklaması şöyle:
"Erivan olarak tutumumuz değişmez olarak kalıyor. Kimseye önkoşul diliyle konuşma şansı tanımayız. Soykırım gerçeğini sorgulayacak herhangi bir adım atmak niyetinde değiliz. Türkiye'nin Dağlık Karabağ sürecinde olumlu rol üstlendiği gibi bir hayali izlenim oluşturmak niyetinde değiliz."
Soykırım tasarılarını eleştirdi
Erdoğan ise görüşmeden sonra George Mason Üniversitesi'nde yaptığı "Küresel Barış Vizyonu Olarak Medeniyetler İttifakı" başlıklı konuşmasında açıklama yaptı.
Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu ila İsveç Parlamentosu'nda soykırımın varlığını kabul eden tasarıların kabul edilmesine tepki gösterdi:
"Parlamentoların aldığı kararlar açık söylüyorum Ermenistan'ın asla yararına değildir. Ellerini kaldırıp, indirenler diyalog, uzlaşı arayışına ciddi zarar verdiklerinin umarım en yakın zamanda farkına varırlar." (SP)