Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) anayasa değişiklik paketiyle ilgili görüşlerini almaya gelen hükümet yetkililerine paketi geri çekmelerini, değişikliğe yasalardan başlamalarını önerdi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Genel Sekreteri Tayfun Görgün, bugün konfederasyon merkezine gelen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'la görüştü.
Çelebi ve Görgün'ün heyete yazılı olarak da verdiği görüşlerinde, değişiklik paketinin, referandum zorlamasıyla da yasalaşması halinde, yeniden düzenlenen Anayasa mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) gibi kurumların yasama ve yürütmeyle ilişkileri, yeni anayasa beklentisinin umut olmaktan çıkma olasılığı ve özgürlüklerle ilgili yasal düzenleme gereklerini ikinci plana atması nedeniyle yeni sorunlar yaratacağını söyledi.
"Yasalardan başlayın"
Değişiklik paketi yerine anayasanın tümden yenilenmesi gerektiğini savunan DİSK, hükümete öncelikle seçim, siyasi partiler, toplantı ve gösteri yürüyüşleri, sendika, toplu sözleşme, grev ve lokavt yasalarından değişikliğe başlamasını önerdi.
"Seçim barajını düşürün"
DİSK'in öncelik verdiği öneriler arasında yüzde 10'luk seçim barajının, "en azından" yüzde 5'e düşürülmesi de var.
Paketteki sorunlar
DİSK'in dile getirdiği, değişiklik paketiyle ilgili sorunlardan bazıları da özetle şöyle.
Önerileri paketten önce alsaydınız: Hükümet heyeti önerileri paketi hazırlamadan önce almalıydı.
İlgisiz konular aynı pakette:Değişikliğinin geniş bir yelpazeye yayılıyor. Eşitlik ilkesinden çocuk haklarına, parti kapatmadan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasına kadar, birbiriyle ilişkili ve ilişkisiz birçok madde ve konu var.
Sosyal haklar nerede: Sendikal hak ve özgürlükler, sosyal devlet ilkesi ile çelişen kısıtlamalar, yasama dokunulmazlığında sorun yok mu? Memurların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından güvenceye alınan toplu sözleşme hakkı soyut biçimde de olsa anayasa değişiklik paketine kondu. Toplu sözleşme hakkını anlamlı kılan grev hakkı neden tanınmadı? 54. Maddedeki grev engelleri ve yasakları niye kaldırılmamakta?
Cumhurbaşkanı yetkileri darbe anayasasınınkinden fazla: Hükümetin değişiklik paketi, yargıya ilişkin düzenlemeleri, yürütme ve yasamaya ilişkin düzenlemelerle dengeleme yerine, bunların yargı üzerindeki güdümüne odaklanmış. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasında, Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkiler, 1982 Anayasası metninden bile geri bir konumda.
Parti kapatma: Siyasal partilere ilişkin düzenlemede kapatma nedenlerine dokunulmuyor. Fakat sürece, yalnızca parlamentoda grubu bulunan partiler dahil ediliyor. Oysa, partileri kapatmak kadar, yüzde 10 eşiğini aşamayan partileri TBMM dışında tutmak da, anti-demokratik. Üstelik keyfi. Zira, parti kapatma süreci, yargısal alanda gerçekleşiyor; ama, barajla küçük partiler, daha baştan cezalandırılıyor. (TK)