Prof. Ahmet İnsel, Prof. Fuat Keyman, yazar Oya Baydar, Prof. Mithat Sancar, gazeteci Aydın Engin ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy "ortak bir dil yaratılamadığı ve olgunlaşmadığı", Devrimci Sosyalist İşçi Partisi de (DSİP) "kapsayıcı olmadığı" gerekçesiyle yeni sol parti çalışmalarından ayrıldılar.
Çalışmalarına Temmuz 2009'da başlanan, çerçeve metni Eylül'de açıklanan parti istifalara ve ayrılıklara rağmen bugün Ankara'da resmen kurulduğunu duyurdu. Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ismini alan Türkiye'nin 63. siyasi partisi 13 Mart'ta düzenlenecek kurultayda Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) ile birleşecek.
"Ortak bir kimlik ve dil yaratılamadı"
bianet'in görüştüğü Partinin kuruluş hazırlıklarında bulunan Keyman, Gürsoy ve Engin partide görev almama gerekçelerini şöyle açıkladılar:
"Parti bireyler üzerinden değil, gruplar üzerinden şekillendi. Biz partinin grupların bir araya geldiği bir koalisyon değil, bireylere dayalı daha bütünlüklü bir yapı olması gerektiğini düşündüğümüz ve çalışmalar esnasında ortak bir dil yaratılamaması nedeniyle çekildik."
Parti çalışmalarının yeterince olgunlaşmadığı için başarılı olamayacağını düşündüklerini belirten Keyman, "Türkiye'nin eşitlik ve vicdana ihtiyacı var. Çalışmalar bu taleplerimizi karşılayamadı ve ortak bir kimlik yaratılamadı" dedi. EDP'ye başarılar diledi.
Engin ve Gürsoy da yeni sol temelindeki çalışmalarını sürdüreceklerini belirttiler.
"Parti kapsayıcı değil"
DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan da yaptığı yazılı açıklamada ayrılma gerekçelerini şu sözlerle ifade etti:
"Kuruluş çalışmaları dokuz aydır süren bu süreç kapalı kapılar ardında, demokratik ve katılımcı olmayan bir biçimde ve üç grubun birleşmesi olarak kurulmakta. Bu nedenle hareketin ortaya çıkardığı on binlerce aktivisti kapsamaktan uzak."
"DSİP üyelerinin partinin içinde kendilerini yabancı hissedeceklerini" belirten Tarkan "Yeni bir sol partiye olan ihtiyacı tespit etmekte fakat kurulan yeni partinin bu ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olduğunu" söyledi. "Biz bu sürecin değişmesi ve yeni bir sol partinin kurulması için çaba harcamaya devam edeceğiz" diye ekledi.
10 Aralık Hareketi benzer nedenlerle süreçten ayrılmış, içine girdiği yeni parti sürecinin SHP'yi geçmişinden kopardığını gerekçesiyle kurucu üyesi ve eski Genel Başkanı Uğur Cilasun, kurucu üye ve eski Başkan Yardımcısı Timur Erkman, Kadın Meclisleri eski Genel Başkanı Eser Cilasun ile Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Zehra Eriç istifa etmişlerdi.(BÇ)