Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'a göre, Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulmasında öngörülen süre, 120 günden 60 güne inecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşların halk oylamasında oy kullanacakları süre ise 40 günden 20 güne çekilecek.
BDP: Meclis 12 Eylül Anayasası yüzünden devre dışı
Madde üzerinde BDP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, TBMM'nin "12 Eylül darbe anayasası" yüzünden adeta devre dışı olduğunu söyledi. Yeni anayasa ihtiyacına işaret eden Uras, "Bu Meclisin mevcut anayasaya bağlılık yemini ettiği gerekçesiyle 12 Eylül anayasasını değiştiremeyeceği görüşü tamamen mugalatadır" dedi.
Uras, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun açılması, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesi, YAŞ kararlarına yargı yolu açılması, siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması, anayasal yurttaşlık tanımının yeniden yapılması, yüzde 10 seçim barajının indirilmesi konularında değişiklik yapılmasını önerdi.
MHP: Anayasa değişikliği 24. döneme bırakılmalı
MHP Grubu adına konuşan Mersin milletvekili Behiç Çelik, Anayasa değişikliğinin 24. döneme bırakılması gerektiğini savundu, "Anayasa değişikliği yıpranmış bir iktidarın yapacağı bir iş değil. Anayasa değişikliği için uzlaşma şarttır. Böyle bir ortam var mı? Anayasa değişikliğini bu iktidarın yapması mümkün değildir" dedi.
CHP: Amaç yandaş yargı yaratmak
CHP Grubu adına konuşan Antalya Milletvekili Atilla Emek, AKP'nin yasa teklifini "yandaş yargı" için gündeme getirdiğini söyledi. "Ne kadar müdahale ederseniz edin, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını ortadan kaldıramazsınız" diyen Emek, AKP'nin referandumda gerekli desteği bulamayacağını öne sürdü.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise iktidarın HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirecek düzenlemelerin yanına "toplumun hoşuna gidecek havuçları" koyarak "torba referanduma" gideceğini iddia etti.
AKP: Halk oylaması seçim değildir
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise teklifin yasalaşması halinde bile bir yıl uygulanamayacağı şeklindeki görüşleri eleştirdi. Bir yıllık sürenin seçim için geçerli olduğunu belirten Bozdağ, 'Seçim ayrı, halk oylaması ayrıdır. Kanunları farklıdır" diye konuştu.
Bağış: İstemezük tavrıyla karşılaşıyoruz
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, parti kapatma konusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamasına ilişkin olarak, "Parti kapatma için Meclisin onayının alınması bir alternatif olabilir. Bunları burada sizlerle birlikte değerlendireceğiz" dedi.
Uzlaşma için çaba gösterdiklerini ancak "istemezük" tavrıyla karşılaştıklarını söyleyen Bağış, "O zaman da milletin vekillerine değil kendisine gideriz düşüncesine geliyoruz. Halbuki milleti bu kadar yormadan, burada kendi aramızda bu işi halledebiliriz. Aklın yolu bir" diye konuştu. (BB)