Alevi ve Bektaşi Federasyonu (ABF) içinde yer alan 19 örgüt, federasyon yöneticilerinden yeni sol parti çalışmalarından çekilmelerini ya da yönetimden ayrılmalarını istedi. ABF başkanı Ali Balkız'sa aralarında milletvekili Ufuk Uras'ın da bulunduğu bir dizi isimle yürütülen arayışın bir "Alevi partisi kurmayı ya da ABF'yi partiye dönüştirmeyi amaçlamadığını" söyledi.
Balkız, bianet'e, bunu kendi iç toplantılarında da, kamuoyuna da açıkladıklarını, fakat eleştirilere konu edilen algılamayı kıramadıklarını belirtti.
Yerel seçimlerin ardından başlayan arayışların halen katılıma açık biçimde sürdüğünü beliten Balkız, "Eğer bir parti ortaya çıkarsa -ki buna ulaşmasını istiyoruz- ben dahil federasyon yönetiminden bu partiye girecek arkadaşlarımız ABF'deki görevlerinden ayrılacaklar" dedi.
Eleştiriler
ABF yönetimine tepki gösteren 19 örgütü federasyonun hiçbir partiye angaje olamayacağı ve amacının tüm partileri etkileyerek Alevilerin ortak taleplerini savunmak olduğunu söyledi.
"Alevilerle ilgili olarak, açılımların, çalıştayların gündeme getirildiği, Aleviler üzerinde yer alan asimilasyon çalışmalarının yoğunlaştırıldığı, bu politikanın sistemli bir çalışmaya dönüştürüldüğü şu günlerde Alevilerin üst kurumunun "siyasi parti" tartışmasının içerisine çekilmesi kendi içinde yaşadığı siyasi parti çekişmeleriyle ayrıştırılmasını ve enerjisinin buna yönelmesini doğru bulmuyoruz."
CHP'den umudunu kesmeyenler
ABF'nin demokratik bir örgüt olduğunu ve federasyonu oluşturan bileşenlerin her konuda söz hakkı bulunduğunu vurgulayan Balkız, bu eleştirilerin yanlış ya da eksik bilgiden kaynaklandığını belirtti.
Alevilerin sorunlarının siyasi olduğunu fakat hali hazırda Mecliste ya da dışında bu talepleri üstlenecek bir parti olmadığını söyleyen Balkız, "Bırakın Alevilerin sorunları ve taleplerini, Kürt sorunu, laiklik sorunu, işsizlik sorunu, açlık sorunu nedeniyle de Türkiye'de bir sol sosyal demokrat partiye ihtiyaç olduğu tespitini yaptık" dedi.
Balkız, tüm açıklamalarına rağmen bu tartışmayı yürütenlerin "henüz Cumhuriyet Halk Partisi'nden umudunu kesmemiş" ya da yeni bir parti kuran "Mustafa Sarıgül'ü çare olarak gören arkadaşlarımız" olduğunu belirtti.
"Tartışma gücümüzü eksiltmez"
Alevi örgütleri son dönemde taleplerini yüksek sesle dillendirmeye başlamış, özellikle Kasım 2009'da 200 bin kişinin toplandığı miting bu durumu görünür kılmıştı. Araştırmacı Erdoğan Aydın, mitingin "Alevilerin CHP'den kopmaya başladığını" belirtmişti.
Balkız, aralıkta verdiği röportajda yeni bir sol etrafında yürttükleri çalışmaların partileşme aşamasına yaklaştığını söylemişti. Parti çalışmalarında Uras'ın yanı sıra, Ahmet İnsel, Burhan Şenatalar, 10 Aralık Hareketi, SHP, DİSK başkanı Süleyman Çelebi'nin de isimleri bulunuyor.
Tartışmanın Alevilerin hak mücadelesine zarar vermeyeceğini söyleyen Balkız ekledi: "Aleviler daha da güçlenerek yürümeye devam edeceklerdir. Siyaseten biraraya getirmekse oldukça zor. Keşke 20-25 milyon nüfus birleşse, o zaman herşey kolayca çözülürdü!"(EÜ)
* ABF yönetimini eleştiren bildiriyi yayınlayanlar şöyle:
Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi, Alevi Bektaşi Kültürünü Tanitma Derneği (Narlıdere), Adaköy Hacı Bektaş Veli Kültür Tanıtma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Ankara Cem Kültür Evleri Yaptırma Derneği, Atakent Cemevi Kültür Merkezi Yapma ve Yaşatma Derneği, Balçova Alevi Bektaşi Derneği, Bozüyük Hacı Bektaş Veli Kültür Sosyal Dayanışma Derneği, Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Sosyal Kültürel Eğitim Derneği, Güvenç Abdal Araştirma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, İzmir Alevi Bektaşi Kültür Derneği, Kayseri Alevi Kültür Merkezi, Kayseri Haci Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştirma ve Dayanışma Derneği, Kütahya Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Piribaba Kültür Dayanişma Derneği, Seyit Garip Musa Sultan Kültür Derneği, Topçu Baba Anma Yaşatma Kültür Ve Sanat Derneği, Torbali Alevi Bektaşi Kültür Dayanişma Ve Yardimlaşma Derneği, Yalincak Sultan Kül. Tan. Yaş. Türb. Onar. Derneği