Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Refah Partisi (RP) dönemindeki yolsuzluklarla ilgili "kayıp trilyon" davasında yargılanabileceğine karar verdi.
Mahkeme, başsavcılığın daha önce verdiği takipsizlik kararını kaldırırken "Şüphelinin Cumhurbaşkanı olması nedeniyle milletvekili ve bakanlara tanınan dokunulmazlığının Cumhurbaşkanı'nı da kapsadığı yönündeki görüşlerin, hukuktan yoksun ve kanunlara aykırı olduğu açıktır" dedi.
"Şüpheli Abdullah Gül"
Mahkeme 15 Mayıs tarihli kararında "Şüpheli Abdullah Gül" ifadesini kullandı.
Çankaya: İyi niyetle bağdaştıramadık
Cumhurbaşkanlığı'ysa dün (18 Mayıs) akşam saatlerinde bir açıklama yaptı; cumhurbaşkanlarının "vatana ihanet" dışında bir suçlamayla yargılanamayacağını bildirdi; "Cumhurbaşkanımızın, sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı bazı çevrelerce şüpheli gibi gösterilmeye çalışılması kesinlikle iyi niyetle bağdaştırılamamaktadır" dedi.
"Parasal hiçbir sorumluluğu yoktu"
Gül'den üçüncü tekil şahıs olarak bahsedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Cumhurbaşkanımız hakkında o tarihte milletvekili dokunulmazlığı sebebiyle ceza davası açılmamış, kendisinin ısrarla dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılanması talebine rağmen dokunulmazlığı da kaldırılmamıştır.
"Partinin mali konulardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Muhasibi bile beraat ederken, o tarihte dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan ve partide parasal konularda hiçbir hak, yetki ve sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanımızın, sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı bazı çevrelerce şüpheli gibi gösterilmeye çalışılması kesinlikle iyi niyetle bağdaştırılamamaktadır.
"Üstelik, Cumhurbaşkanımızın milletvekili olarak görev yaptığı dönemde, dokunulmazlığının tazminat davası açılmasına engel olmaması sebebiyle Maliye Bakanlığı tarafından söz konusu Hazine alacağının tahsili için diğer kişilerle birlikte hakkında 1999 yılında tazminat davası açılmış; Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla görevinin sınırları göz önünde bulundurularak, mali konularda sorumluluğunun bulunmaması sebebiyle davanın reddine 19 Nisan 2007 tarihinde, yani Cumhurbaşkanı seçilmeden önce karar verilmiştir.
"Kayıp trilyon" davası
Kapatılan RP'nin yöneticileri hakkında, 1997'de Hazine yardımını devlete iade etmemek için yaklaşık 1 trilyon lirayı (1 milyon TL) sahte faturalarla harcanmış gibi gösterdikleri iddiasıyla dava açılmıştı. RP Başkanı Necmettin Erbakan ve 78 parti yöneticisinin "özel evrakta sahtecilik" suçlamasıyla yargılandığı davada Erbakan, iki yıl dört ay hapse mahkum oldu. 68 RP yöneticisi de bir yıl iki aya kadar hapis aldı. Yargıtay kararı onadı. Gül hakkında, milletvekilliği nedeniyle devamlı dokunulmazlık altında oldukları için ceza davası açılmadı. Gül'ün milletvekilliğinin sona ermesi üzerine dosya yeniden gündeme geldi; Ankara Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Cahit Nalbantoğlu'nun itirazı üzerine Sincan'daki mahkeme kararını verdi. Gül, Erbakan'ı Ağustos 2008'de affetmişti. (TK)