Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Türkiye'de ve dünyada daha çok, internet üzerindeki haber sitemiz bianet.org dolayısıyla yaygın olarak biliniyor, görünüyor. Ancak BİA "bağımsız medya" mücadelesinde bir mevzi oluşturma çabamızla organik olarak bağlantılı dört temel etkinlik alanı üzerinde ilerleyen bir süreç.
Yapı
Başlangıçlar
Ağırlık merkezinde, yerel medyanın -yerel radyoların, yerel TV'lerin ve yerel gazetelerin- yer aldığı, "üretim temelinde bir dayanışma ve haberleşme ağı" oluşturma girişimi olan BİA, amaç ve ilkelerini ilk kez Nisan 1997'de Ankara'da bir araya gelen yerel medya temsilcilerinin yayınladığı deklarasyonla duyurmuştu. Bu ilke ve amaçlar, Mayıs 1997'de Ankara'da toplanan ''Ulusal Konferans''ta daha geniş bir katılımla doğrulanmış ve gerçekleştirilmesi için yola çıkılmıştı. BİA,13 Ocak 2001'de İzmir'de toplanan "Kuruluş Konferansı'yla bir proje olmanın ötesine geçen yaşamsal bir adım atarak gerçek bir iletişim seçeneği olarak varlığını duyurdu.
BİA'nın ortaya çıkışı Türkiye yaygın medyasının 1990'larda içine girmiş olduğu büyük profesyonel çöküntü ile toplumsal muhalefetin gerçek haber kaynaklarına duyduğu ihtiyacın bir arada işlemesiyle ilgili. 2000'lerin başındaki iki büyük mali krizin çırılçıplak açığa vurduğu gibi banka sermayesi/mali sermaye ile medya sermayesi arasındaki uğursuz evlilik, Türkiye medyası açısından son derece vahim sonuçlara yol açtı, medya bir dezenformasyon kaynağına dönüştü. Bu, seslerini yaygın medya ortamından duyuramayan toplum kesimlerini arayışa yöneltti.
BİA'nın kaynağında Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin (TMMOB) 1996'da topluma iletmek istedikleri mesajların yaygın medya tarafından görmezden gelinmesini kendi kuracağı bir "ajans" ile aşma düşüncesinin gerçekliğini araştırmak için IPS İletişim Vakfı ile ortaklaşa geliştirdiği "alan araştırması"nın ortaya çıkardığı potansiyeller var. Bu araştırma, bağımsız medya olanaklarının TMMOB'nin kuracağı bir ajanstan çok küçük bağımsız yerel medya birimlerinin -radyo, televizyon, gazete, internet siteleri- üretim temelinde dayanışmasını varsayan, herkesin kendi ürettiği ürünü bir ortak çanağa koyabileceği, ses, görüntü, metin paylaşabileceği; birbirleriyle rakip olmayacakları için, dayanışması mümkün, üretimi kolay bir zeminde gerçekleşebileceğine gösterdi.
BİA, Mayıs 1997'de Ankara'da toplanan ''Ulusal Konferans' ve 13 Ocak 2001'de İzmir'de toplanan "Kuruluş Konferansı'nın karşısına koyduğu, enformasyonun/içeriğin sermayeden ve devletten bağımsızlaşmasını; medya mülkiyeti ve kontrolünün topluma aktarılması hedefiyle Türkiye'de ve dünyada bilginin -enformasyonun- yeniden üretilmesi ve dağıtılmasının maddi ve manevi araçları üzerindeki ticari egemenliğe karşı toplumsal yararı egemen kılan bir "Bağımsız Medya" oluşturma mücadelesini sürdürüyor.
Etkinlikler
Bianet.org
Kasım 2000'den beri yayında- Beş editör ve bir muhabir tarafından günlük haber akışı sağlanıyor
- Kadın, insan, çocuk hakları ve ifade özgürlüğü alanlarına odaklanıyor
- Etik&politik olarak sorumlu gazetecilik yürütüyor.
- Bianet. Org haber sitesinde ana haber sayfasını dört alt-site tamamlıyor:
Kadının Penceresi
- Kadın hakları konusunda bilgilendirici ve kadınları güçlendirici,
- Kadınların maruz kaldığı hak ihlallerini takip eden,
- Etik&politik olarak sorumlu gazetecilik yürütüyor.
- Bianet. Org haber sitesinde ana haber sayfasını dört alt-site tamamlıyor:
Çocuk Sitesi
- Çocukların hakları konusunda bilgilendirici
- Çocukların kendi yazdıkları makalelerle kendilerini ve dünyalarını aktardığı
- Kadınların başarılarını ve mücadelelerini yansıtan
- Her haberin kadınlar lehine siyasalara ve dönüşümlere öncülük edebilecek biçimde kurulmaya çalışıldığı, çözüme odaklı bir habercilik yürütüyor.
News in English
Bianet ana haber sayfasındaki uluslar arası ilgiye değer haberlerin çevirilerinin yer aldığı İngilizce Haber Sitesi.Biamag
- Haftalık on-line magazin dergisi BiaMag her cumartesi yayınlanıyor.
- Günlük gelişmelere dair yorumların yer aldığı makaleler, günlük gelişmelerin dışındaki konulara dair yazılar, kültür sanat haberleri, etkinlikler, politik tartışmalar Biamag'ın ana gövdesini oluşturuyor.
Bianet'in aldığı gazetecilik ödülleri
- 2008 - Tolga Korkut (İnsan Hakları Editörü) - Umut Vakfı "Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın"Haber yarışması İnternet haberciliği ödülü.
- 2006 - Ayça Örer (Muhabir) - Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başarılı Gazeteciler Ödülü.
- 2006 - Türkiye Yayıncılar Birliği "ifade özgürlüğü mücadelesine özel katkı" ödülü.
- 2005 - Sema Aslan (Bianet yazarı) - Müşerref Hekimoğlu Basın Ödülleri Yarışması Kültür Sanat Ödülü.
- 2005 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri internet gazeteciliği ödülü.
- 2004 - TMMOB Şehir Plancılar Odası "Kent Planlama Basın Ödülü"
- 1997 - Türk Tabipler Birliği Basın Özel Ödülü