Haberin İngilizcesi için tıklayın
Aret Gıcır’ın, İstanbul Ermeni Patriği Mesrob II’nin rahatsızlığı olan fronto-temporal demans’tan yola çıkarak hafızayı, tarihi, unutuşu ve yaşamla ölüm arasında asılı kalmış zamanı ele aldığı sergisi “Günden Güne” çerçevesinde 4 Haziran Cumartesi günü bir konferans düzenlenecek.
İstanbul Karaköy Rum Okulu’nda saat 16.00-18.00 arasında düzenlenecek konferansa Nora Tataryan, Yetvart Tovmasyan, Sevan Değirmenciyan ve Rober Koptaş konuşmacı olarak katılacak.
Tataryan, Koptaş, Tovmasyan ve Değirmenciyan, Türkiye Ermeni toplumunun derin şoklarla sarsılan bir alacakaranlıktaki son on yılını, dünü ve bugünü, yarına kalacakları konuşacak.
Günden Güne sergi ve kitabı hakkında
Ressam Aret Gıcır, Aras Yayınları tarafından yayımlanan Günden Güne’de, İstanbul Ermeni Patriği Mesrob II’nin (Mesrob Mutafyan) sekiz yıldır bilinçsiz bir halde yatağa bağlanmasına neden olan zihinsel hastalıktan yola çıkarak; hafızayı, tarihi, unutuşu ve yaşamla ölüm arasında asılı kalmış zamanı ele alıyor.
İsmini şair Garbis Cancikyan’ın 26 yıl süren kısa ömründe yayımlanan ilk şiirinden alan kitap, patriğin kapalı bilinci ile bu konu etrafındaki şaibeler ve travmatize olmuş toplumsal hafızanın günden güne soluşunu paralel süreçler olarak kurguluyor.
Ressam Gıcır, insanı derinden etkileyen tablolarında, Patrik Mesrob’un şahsından yola çıkarak, bir toplumun hikâyesini anlatıyor.
Resimlerde gözümüze çarpan silah metaforu, Patriğe yönelik suikast planını, Ermeni toplumuna yönelik tehditleri, Hrant Dink’in öldürülmesinden önce ve sonra yaşananları getiriyor akla.
Kitap, 1915’te yaşananların inkârını ve bir asrı aşkın süredir devam eden bu tavrın toplumda ve kolektif bellekte yarattığı etkiyi anımsatarak, okuru, Mutafyan’ın zihinsel rahatsızlığını tüm bu geçmişle birlikte ele almaya yönlendiriyor.
Günden Güne’de, Rober Koptaş ve Evrim Altuğ’un, eserlerin kavramsal ve toplumsal arka planına dair ipuçları sunan yazıları, Türkçe, Ermenice ve İngilizce olmak üzere üç dilde yer alıyor.
Aret Gıcır hakkında1978'de İstanbul'da doğdu. Lusavoriçyan-Bezazyan İlkokulu, Getronagan Ortaokulu ve Işıl Lisesi'nde okudu. Resim, karikatür ve grafikle ilgilendi. Yarattığı "Azınlıkyan" tiplemesi 1997-2000 yılları arasında Agosgazetesinde yayımlandı, daha sonra Aras Yayıncılık tarafından 2001'de kitaplaştırıldı. 2000 yılında Fransa'nın Lyon kentindeki Ecole Emile Cohl'de resim, çizgi roman, illüstrasyon eğitimi aldı. 2002-2008 arasında Ermenistan'ın Erivan kentindeki Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitim aldı. 2005 yılında çizgi öykü-karikatür türünde Ben Topik Değilim! Yerevan Güncesi, 2008 yılında ise Hrant Dink anısına 19 Ocak Öncesine Dönmek İstiyorum! adlı kitabı yayımlandı. "Yerevan" başlıklı ilk kişisel sergisini 2009 yılında Tokatlıyan Han'da açtı. İkinci kişisel sergisi "Ateş ve Kılıç Arasında", 2015 yılında Öktem & Aykut'ta gerçekleşti. 2016'da, yine Öktem & Aykut işbirliğiyle Galata Rum Okulu'nda, Patrik Mesrob Mutafyan'ın rahatsızlığından yola çıkan eserlerinden oluşan Günden Güne sergisi gerçekleşti. Çalışmalarını İstanbul'da sürdürüyor. |
(EKN)