Pınar Öğünç Ayrımcılığa Karşı İlef Evrim Alataş Ödülü’ne layık bulundu.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İlef) bünyesinde 2007 yılından beri yürütülen Ayrımcılığa Karşı Dersler’in bir parçası olan “Ayrımcılığa Karşı İlef Evrim Alataş Ödülü” bu yıl beşinci kez veriliyor.
Ödülün kime verileceği dersi alan öğrencilerin verdiği oylarla belirlendi.
Gazeteci, yazar Öğünç’e ödülü 29 Mayıs Cuma günü verilecek.
Ödül “İlef’in kuruluşundan bu yana sürdürdüğü ayrımcılığa karşı tutumunun ve ayrımcılıktan, nefret söyleminden arınmış bir medya için gösterdiği çabanın bir parçası” olarak nitelendiriliyor.
Önceki dört yılda ödülü Yıldırım Türker, Ragıp Zarakolu, Ümit Kıvanç ve Karin Karakaşlı almıştı.
Pınar Öğünç kimdir?
1975’te İstanbul’da doğan Pınar Öğünç, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.
1997 yılından beri çeşitli gazete ve dergilerde muhabir, editör, köşe yazarı olarak çalışıyor.
Yeşilçam’ın en çok film çeken yönetmenlerinden Çetin İnanç’la yaptığı nehir söyleşi Jet Rejisör adıyla Roll Yayıncılık’tan yayımlandı.
Ambulansçı, animatör, altın ayarcısı, dövmeci, film satıcısı, hijyen sorumlusu, hokkabaz, manifaturacı, lostracı, muhtar, nargileci, perukçu gibi farklı meslek gruplarından insanlarla yaptığı görüşmeleri ve izlenimlerini kaleme aldığı İnce İş İletişim Yayınları’ndan çıktı.
14 vicdani retçinin anlattıkları üzerinden şekillenen Asker Doğmayanlar kitabı Hrant Dink Vakfı Yayınları'ndan yayımlandı.
İletişim Yayınları’ndan çıkan son kitabı Aksi Gibi Öğünç’ün kaleme aldığı öyküleri okuyucuya ulaştırdı.
Evrim Alataş kimdir?
Malatya’da 1976’da doğan Alataş 1994 yılında gazeteciliğe başladı.
Sırasıyla Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Evrensel Gazetesi, Birgün ve Özgür Politika’da aralıklarla köşe yazarlığı yaptı.
Esmer Dergisi, Birikim, Amargi, Siyahi ve Tiroj başta olmak üzere birçok dergide makaleleri yayınlanan Alataş, Radikal Gazetesi’nin “Radikal İki” adlı pazar ekinde ve en son Taraf Gazetesi’nde “Kürtler Vadisi” isimli köşesinde yazılar yazdı.
Kürt meselesi ve Kürt halkının sorunlarıyla ilgilendi.
2003’te “Mayoz Bölünme Hikâyeleri” adlı kitabı Aram Yayınları tarafından yayımlandı.
Yazdığı ve katkıda bulunduğu kitaplarında Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalı dönemin traji-komik öykülerini derleyerek bir kara mizah yaratmıştır. Sinema yönetmeni Miraz Bezar’la birlikte, Diyarbakır üzerinden Kürt dünyasını ve savaş mağduru çocukları konu edinen bir hikâye oluşturdu. “Min Dît” (Ben Gördüm) adıyla uzun metrajlı çekilen film, 46. Altın Portakal Film Festivali’nde Behlül Dal En iyi Öykü Ödülü’ne layık görüldü.
2009’da “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” adlı çalışması İletişim Yayınları’ndan çıktı.
Alataş, 12 Nisan 2010’da uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenilerek Diyarbakır’da bulunan evinde yaşama veda etti. (YY)