15. Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nde onur ödülü yazar Latife Tekin’e verilecek.
Latife Tekin kimdir? |
1957 yılında Kayseri'nin Bünyan kazasına bağlı Karacafenk köyünde doğdu. Dokuz yaşında ailesiyle İstanbul'a geldi. İlk kitabı Sevgili Arsız Ölüm 1983 yılında yayımlandı. Ardından Berci Kristin Çöp Masalları (1984), Gece Dersleri (1986), Buzdan Kılıçlar (1989) ve Aşk İşaretleri (1995) adlı romanları yayımlandı. Değişik üslubu ve yaklaşımıyla kendi kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri olan Latife Tekin'in romanları İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollanda diline çevrildi. Tekin'in Gümüşlük Akademisi adlı küçük kitabı da Nisan Yayınları'ndan (1997) çıktı. |
Çankaya Belediyesi, Ankara Üniversitesi ve Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nin katkısıyla, 20-24 Mayıs arasında gerçekleşecek Öykü Günleri bu yıl Yaşar Kemal anısına düzenleniyor.
Yarın yapılacak açılışta ödülün Tekin’e verilmesinden sonra bir de panel izlenebilecek. Oylum Yılmaz, Mine Söğüt ve Pelin Özer’in katılacağı panelde Latife Tekin’in edebiyatı tartışılacak.
Paneller
Etkinlik günleri boyunca gerçekleşecek paneller “Edebiyatta Eril Dil, Çağdaş Türkçe Edebiyatta İstanbul Dışı, Ankara’dan Yolu Geçen Öyküler, Edebiyat Atölyelerinden Yazar Çıkar mı, Emek ve Öykü, Genç Öykücüler Konuşuyor” başlıklarını taşıyor.
Farklı öykü gelenekleri
Ayrıca etkinliğin onur konukları da farklı ülkelerin öykücülüğü üzerine sunumlar yapacak.
Davit Turashvili ve Makvala Kharebava “Gürcü Öykücülüğü”, Cecilia Davidson “İsveç Öykücülüğü”, Fırat Ceweri de “Dünden Bugüne Kürt Öykücülüğü” üzerine konuşacak.
Haldun Taner anılacak
Etkinliğin son günü Haldun Taner‘in doğumunun 100. yılı olması nedeniyle Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Bülent Çiftçi Haldun Taner’in ‘On İkiye Bir Var’ öyküsünü bir anlatı olarak sunacak.
Sunumun ardından Prof. Dr. Selçuk Erez, Demet Taner, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Prof. Dr. Ayşegül Yüksel ve Hasan Özkılıç Haldun Taner’i anacak.
15. Uluslararası Ankara Öykü Günleri Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin yanı sıra Ankara Üniversitesi salonlarında ve Öykü Günleri Derneği’nde düzenleniyor. (YY)
Etkinliğin programına buradan ulaşabilirsiniz.