Ege Üniversitesi yönetiminin yasağı sonucunda kampüste düzenlenmesine izin verilmeyen Ege Belgesel Film Günleri, bu sene Alsancak'taki Fransız Kültür Merkezinde, 14-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
Huzurlu ortamın gerilmesine sebep olan muhtelif dış müdahalelerden sonra Ege Üniversitesi'nde alınan güvenlik önlemleri OHAL durumunu hatırlattığı gibi 7 yıldır İzmir'in en yetkin belgesel organizasyonu konumundaki festivali de kampüs dışına sürükledi.
Oysa İletişim Çalışmaları Topluluğu, insan haklarına ve sorunlarına ilişkin belgesellerin gösterimini ticari bir amaç gütmeden sürdürdükleri gibi, üniversiteyle özdeşlemiş organizasyonu yoktan var edip gün geçtikçe geliştirme başarısını yakaladılar.
Fransız Kültür Merkezi'nin esirgemediği işbirliği sonucunda bu yılki 8. Belgesel Günleri'nde 27 yerli ve yabancı eser İzmirliler'le buluşacak.
Acayip bir başkan
Ege Belgesel Film Günleri'nde göze çarpan yapımlardan biri Uruguay'ın gerilla geçmişli başkanı Pepe Mujica'ya eğiliyor. Mütevazı yaşantısı ve ağzından dökülen bilge sözlerle hayranlık uyandıran Pepe bir Tupamaros olarak siyasi direnişini sürdürmüş, askeri diktatörlük tarafından 13 sene hapsedilmişti.
Mujica 2010 yılının Mart ayı başından 2015'in 1 Mart'ına kadar ülkeyi örneği görülmemiş bir alçak gönüllülükle yönetmişti. Yönetmenliğini Heidi Specogna'nın yaptığı Pepe Mujica: Çiçek Bahçesinden Dersler'in dünya prömiyeri Amsterdam'daki IDFA'da yapılmış, 90 dakikalık belgesel akabinde İsveç'in Göteborg, Yunanistan'ın Selanik Festivali'nde boy göstermişti. Marijuananın serbestleşmesine yönelik yasanın kabulü sırasında parlamentoda yaşanan sevinç bir yana, Mujica'nın Angela Merkel'le görüşmesi sırasındaki imalı ve esprili sözlerinin Almanya Başbakanı tarafından soğuk karşılanması da görülmeye değer.
Etkinliğin kaçırılmaması gereken diğer yabancı belgeselleri, Paris kloşarları hakkındaki Dünyanın Kenarında, New York/ Porto Riko melez kültürüne saygı duruşu niteliği taşıyan Toñita'nın Kulübü, geçen yıl vefat eden ünlü belgeselci Michael Glawogger'den geleneksel metropol romantizmini yerle bir eden Mega Kentler, yalnız bir kadının geride bıraktığı inanılmaz fotoğraf arşivine eğilen olağanüstü Vivian Maier'in Peşinde, aşırıya kaçma konusunda komik bir belgesel Bir Kurbağa Nasıl Kaynatılır?, Bask bölgesinde büyüyen iki arkadaştan birinin ETA'ya katılma sebeplerine odaklanan Asier ve Ben, Suriye'deki iç savaşı iliklerinizde hissetmenize sebep olacak Humus'a Dönüş, usta belgeselci Patricio Guzmán'ın Salvador Allende adlı eseri, Filistin'deki insanlık dışı durumu birebir aktaran, dünya çapında ödüllere layık görülmüş 5 Kırık Kamera, AB'nin mültecilere uyguladığı baskılara eğilen, Berlin doğumlu Aslı Özarslan'ın Almanya yapımı Ada 36, Saddam'ın 182.000 sivil Kürdün ölümüne sebep olmuş El-Enfal katliamına odaklanan 1001 Elma ve Suriyeli Kürt yönetmen Mano Khalil'in arı yetiştiricisi İbrahim Gezer'e kamerasını yönelttiği Arıcı.
Ege Belgesel Günleri'nin kayda değer bir içeriği olduğu kesin! Tüm programı (http://www.egebelgesel.com/program) dikkatle incelemekte ve dünyanın yükselen değeri belgesellere kendimizi kaptırmakta fayda var… (MT/HK)