Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) Başkanı Yavuz Demirkaya Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanat kurumlarını kapatarak, 11 kişilik kurula bağlı hale getirmeyi öngören Türkiye Sanat Kurumu’na (TÜSAK) tasarısının iş güvencesizliği, taşeronlaşma ve sansüre yol açacağına söyledi.
"Özerklik kalkacak, esnek çalışma saatleri artacak"
bianet’e konuşan Demirkaya tasarının kabul edilmesi halinde taşeronlaşmanın kırmızı çizgileri olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor:
“Tasarı kabul edildiği takdirde iş güvencesi kalmayacak. Çalışanlar düşük ücrete ve esnek çalışma saatlerine mecbur bırakılacak. Yasal hakları olmayacak.”
“Prova başına çalışan kişi olacak. Ancak bu bale gibi alanlarda uygulaması imkansız olan bir yöntem. Bir balerini herhangi bir ayda ‘Gel dans etmeye başla’ diye işe çağıramazsınız. Balerinin prova yapması gerekli, prova yapacağı yer gerekli. Bunlar nasıl sağlanacak?”
Tasarının kabul edilmesi halinde seçilmiş kurulların kapanıp, 11 kişilik atanmış kişilere bağlı hale getirileceğini söyleyen Demirkaya şöyle diyor:
“Teşviki arttıracaklarını söylüyor. Ancak TÜSAK Başkanı Bakan ve dolayısıyla Başbakan tarafından atanacak. İktidarın tasvip etmediği projeler para alamayacak. Kurumların şu an kısmi de olsa sahip oldukları özerklik ortadan kalkacak.”
Bakanlık, TÜSAK ile ilgili olarak kültür sanat kurumlarıyla dün toplantı yapacaktı. Demirkaya bu toplantının gerçekleşmediğini, muhtemelen Şubat ayına ertelendiğini aktardı.
Tasarıda ne var?
* Kurulacak olan TÜSAK bir başkan ile bir ikinci başkanın da dahil olduğu 11 kişiden oluşuyor. Kurul üyeleri üniversite mezunu olup bakan teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla atanacak. Kuruldaki 6 kişi desteklenen sanat kurumlarında eğitim görmüş ya da görev yapmış kişiler olacak.
* TÜSAK Başkanı ve ikinci Başkanı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.
* Üyeler görevi kötüye kullanmaları ya da yüz kızartıcı suç işlemeleri halinde Başbakan onayı ile görevden alınacak.
* TÜSAK desteklenecek projelere karar verecek ve bu projelerin “amacına uygun” olup olmadığına karar verebilecek.
* TÜSAK sanat projeleri yaptıracak. Tasarıda “kime/hangi kurum ya da kuruluşa yaptırabileceğine” dair bir bilgi geçmiyor.
* Kurumun taşınmazlarının alım satım ve kiralanmasına TÜSAK karar verecek.
* TÜSAK Bakan’ın onayıyla gelirleri kuruma ait olmak ve kuruma tahsis edilmek üzere iktisadi işletme ve şirket kurma, işletme ve kapatma yetkisine sahip olacak.
* Kurum personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii olacak.
Tasarının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz. (EA)