14 ülkeden 18 kadın fotoğrafçıyı biraraya getirecek olan Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu, Türkiye’nin ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es (1912-2012) anısına düzenleniyor.
Sempozyum, İstanbul Kadın Müzesi’nin (İKM) “Kadın Kültür Mirası” etkinlikleri çerçevesinde 28-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Sempozyumda “Anlamak bir gezidir / Bir başkasının ülkesinde”, “Kadınlar ve gündelik hayat”, “Cinsiyetlendirilmiş bedenler”, “Haber ve belgesel fotoğrafçılığı”, “Kadınlar, savaş ve çatışma”, “Hafıza akışları, kimlik mücadeleleri”, “Değişim için hafıza” gibi başlıklar tartışılacak.
Sempozyumun paralel etkinliği olarak düzenlenen “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” başlıklı sergi 29 Kasım’da Yunanistan Başkonsolosluğu’nun İstiklal Caddesi üzerindeki sergi mekanı Sismanoglio Megaro’da ziyarete açılacak.
Sergide, Semiha Es’in çeşitli ülkelerde ve dönemlerde çektiği otuza yakın fotoğrafı ve Türkiye’nin yaşayan kadın fotoğrafçılarının yapıtlarından bir seçki sunulacak.
Kadın tarihini unutturmamak için
Fotoğrafçı Lalepar Aytek, “Semiha Es’in arşivini güncel sanatçılarla bir araya getirerek adeta bir hayali gerçekleştirdik” diye anlatıyor üzerinde bir senedir çalıştıkları projeyi.
Etkinlik, kadınların fotoğraf alanında ne kadar görünür olduğunu, değilse bunun nedenlerini uluslararası bir buluşma ve bilgi paylaşımı aracılığıyla sorgulayacak. Gazze’den Nijerya’ya, İran’dan Bosna’ya, Japonya’dan Peru’ya, Güney Kore’den Uruguay’a kadın sanatçılar birbirleriyle ve dinleyicilerle deneyimlerini paylaşacak.
Projenin organizasyon komitesinden Doç. Dr. Ayşe Gül Altınay, “İçinde bulunduğumuz şiddetin sonucu olarak kadını hep hayatın mağduru olarak ele alıyoruz ve gösterdiği direngenliği unutuyoruz. Bu nedenle kadınları tarihin ve yaşamın özneleri olarak ele alan projeler çok önemli” diyor.
İstanbul Kadın Müzesi Küratörü Meral Akkent’in de dediği gibi, kadın tarihi çabuk unutulan bir şey. İstanbul Kadın Müzesi, etkinlikleriyle bu tarihin kaydını tutmayı, hatırlamayı ve hatırlatmayı hedefliyor.
Sempozyum, kadınların dünyayı nasıl görüp fotoğrafla nasıl ifade ettiğini, fotoğraftaki hakim bakışı kırıp nasıl alternatifler yarattığını, toplumsal cinsiyet bakışı farkındalığının foto okumasına nasıl yansıdığını irdeleyecek.
Ayşe Tütüncü kadınlar için söyleyecek
Ahu Antmen ve Laleper Aytek’in küratörlüğünde hazırlanan ve 5 Ocak 2014 tarihine kadar ziyarete açık olacak olan sergide yer alan eserler kitap olarak da yayınlanacak.
Caz piyanisti ve besteci Ayşe Tütüncü, İstanbul Kadın Müzesi sürekli sergisinin fotoğraf kategorisindeki dört fotoğrafçı anısına, hikayelerinden esinlenerek bestelediği eserini ilk kez serginin açılış kokteylinde Sismanoglo Megaro’da çalacak.
Ana sponsorluğunu Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Kadın Kültür Vakfı, Açık Toplum Vakfı ve Chrest Vakfı’nın üstlendiği sempozyumun diğer destekçileri ise Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Rafineri, Zarakol İletişim Hizmetleri, Borusan Holding, Leyla Alaton, Cezayir, Nomade Otel, Crowne Plaza Harbiye, Fotopro/SIGMA, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi/Eczacıbaşı Holding, Fotoğrafevi, Yapı Kredi Bankası Koç Üniversitesi Şubesi, Pera Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi. (ÇT)