"Bu filmde yer alan bütün olaylar, mekanlar ve kişiler gerçektir."
Ruhi Karadağ'ın "Simurg" adlı belgeseli, 30 Kasım'da gösterime giriyor.
10 yılda tamamlanan filmde, Hayata Dönüş Operasyonu'ndan daha önce yayınlanmamış görüntüler yer alıyor.
Simurg, 64. Cannes Film Festivali'nde gösterildi, geçen yılki Altın Koza Film Festivali'nde İzleyici Ödülü aldı.
Film esas olarak 1996'daki ölüm oruçlarında Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanan altı mahpusu anlatıyor.
1996-2000 dönemi, tekrar ölüm oruçlarına başlanması, eylemler ve 19 Aralık'taki operasyon mahpusların gözünden anlatılıyor.
Mahpuslar, yakalandıkları Wernicke Korsakoff sendromunun öncesini ve sonrasını, hayatlarının bu dönemde nasıl değiştiğini anlatıyorlar.
615 kişi açlık grevinde
Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ağar, 6 Mayıs 1996'da hapishanelerle ilgili bir genelge yayınladı. Genelgeye göre, Marmara Bölgesi'ndeki mahpuslar hücre tipi olarak düzenlenen Eskişehir Cezaevi'ne nakledilecekti.
26 Mayıs 1996'da 43 cezaevinde 2 bin 174 tutuklu ve hükümlü açlık grevine başladı. Tutuklu ve hükümlü aileleri de dışarıda eylemlere başladılar. Genelge geri çekilmeyince eylem ölüm orucuna dönüştürüldü.
12 mahpus ölüm orucunun 63-69. günleri arasında hayatını kaybetti. Onlarca mahpus da Wernicke Korsakoff sendromuna yakalandı, sakat kaldı.
20 Ekim 2000'de F tipi hapishanelere ve tecrite karşı ölüm oruçları tekrar başladı. 19-22 Aralık'ta Hayata Dönüş Operasyonu yapıldı.
Türkiye çapında 20 cezaevinde yapılan operasyonda ikisi asker 30 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce tutuklu ve hükümlü yaralandı.
2007'ye kadar devam eden ölüm oruçlarıyla birlikte 122 kişi yaşamını yitirdi.
Şimdi de 58 cezaevinde 615 kişi açlık grevinde. PKK, PJAK ve KCK davalarından tutuklu ve hükümlüler 41 gündür açlık grevi yapıyor.
Talepleri, anadilde savunma, anadilde eğitim ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması. (AS)