* Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Fatma atölye çalışmalarının ilk günlerinde "çevre kirliliği", "çarpık kentleşme" gibi konular fotoröportaj hazırlamayı düşünüyordu. İlk çekimleri yapmasına rağmen çalışma ilerleyemedi.
Bu arada mahallesinden çektiği fotoğraflarda kendi yaşam çevresi, babası ve işyeri de görülüyordu. Fatma o fotoğrafları severek anlatıyor, bize mahallesini tanıtırken eğleniyordu.
Bir süre sonra gruptan gelen önerileri değerlendirerek babasının bakkal dükkanını anlatan bir hikaye yapmaya karar verdi.
Fatma'nın ailesi Siirt'ten Batman'a göçmüş, yerleştikleri mahallede hemen herkes birbiriyle akraba. Bakkal dükkanı evlerinin alt katında, aynı zamanda evin uzantısı gibi. Bazı ziyaretler ve babasının gün içindeki görüşmeleri burada gerçekleşiyor.
Mahalle bakkallarından alışveriş yapmak çocuklar için eğlenceli bir oyundur. Fatma da bu oyuna fotoğraf makinesiyle katıldı. Çektiği fotoğraflara babasının titiz kişiliği ve dükkanı sürekli temiz tutmak için gösterdiği çabayı da yansıttı.
Fatma'nın fotoğrafları arasından yapılan seçki babanın etrafında bakkal dükkkanının bir gününü anlatıyor. (Fatma Tunç 13 yaşında)
Bavê Mın Î Dıkandar
Fatma di rojên pêşî yê atolyeyê de, difikirî ku der barê "qirêjiya derdorê" û "bajarvaniya bêpergal" de hevpeyvînan bike. Digel ku di serî de çendek dîmen kişand jî, xebat pêşve neçû. Li aliyê din, di dîmenên taxa wê de, derdora wê ya jiyanê, bavê wê û kargeha wî xwiya dikir. Fatmayê bi kêfxweşî ew wêne nîşanî me didan, dema behsa taxa xwe dikir dilxweş dibû. Piştî demekê, pêşniyazên komê jî nirxand û biryar da ku çîroka dikandariya bavê xwe çêke.
Malbata Fatmayê ji Sêrtê koçberî Êlihê bûye, di taxekê de bi cih bûne ku niştecihên wê hemû xizmên hev in. Dikan di bin xaniyê wan de ye, wekî beşekê ji xênî ye. Hin serdan û hevdîtinên rojane yên bavê wê jî li vê dikanê pêk tên.
Ji bo zarokan dan û standina ji dikandarê taxê lîstiyek dilxweşiyê ye. Fatma jî bi wênekêşa xwe beşdarî vê lîstikê bû. Dema wêne kişand, baldariya bavê xwe ya der barê paqijiyê de jî kişand û hewildana wî ya ji bo paqijhiştina dikanê nîşan da.
Bijareyên wêneyên Fatmayê, rojek ji rojên bavê yê dikandariyê vedibêje. (Fatma tunç 13 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak izleyebilirsiniz.
- Benim Mahallem / Taxa Min [27 Ağustos 2012]